You are here

Προσδοκίες για αλλαγή στάσης ΗΠΑ στο ξέπλυμα

19/04/2019 07:09

Προσδοκίες ότι αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα καταγράψουν τη βελτίωση που σημειώνει η Κύπρος σε θέματα αντιμετώπισης του ξεπλύματος χρήματος διατηρούν επίσημοι και ιδιωτικοί φορείς, μετά από ένα χρόνο έντονων διεργασιών στο τραπεζικό σύστημα, με σημείο αναφοράς την αυστηρή οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τις εταιρείες κέλυφος (shell companies).

Τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και παράγοντες της αγοράς ευελπιστούν ότι ο αμερικανός υφυπουργός οικονομικών αρμόδιος για θέματα οικονομικής ενίσχυσης της τρομοκρατίας Marshall Billingslea, θα καταγράψει τις εντεινόμενες προσπάθειες για καταπολέμηση του ξεπλύματος αλλά και την αυξημένη θωράκιση του χρηματοοικονομικού συστήματος από τρομοκρατικές οντότητες.

Ο κ. Billingslea, που επιστρέφει στην Κύπρο μετά από ένα περίπου χρόνο, θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τον νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηρόδοτου.

Στόχος της επίσκεψης είναι να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να διασφαλίσει ότι η Κύπρος έχει ένα ισχυρό και υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα.
 
Η επίσκεψη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζει τη δέσμευση του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών να συνεργαστεί με εταίρους στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, για να ενισχύσει τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Σε αντίθεση με πέρσι, η αμερικανική πρεσβεία αναφέρεται στην ανακοίνωση της και στο θέμα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.  Η αναφορά ακολουθεί τη συνάντηση που έγινε με αρμόδιο αξιωματούχο του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο αμερικανός υφυπουργός του υπουργείου οικονομικών αναμένεται να εξετάσει εάν η Κύπρος έχει συμμορφωθεί με τις περσινές συστάσεις, που έγιναν υπό το βάρος των αμερικανικών κυρώσεων σε ρώσους ολιγάρχες, οι πλείστοι εκ των οποίων είχαν κάποιας μορφής παρουσία στην Κύπρο.

Ο νέος διοικητής Κωνσταντίνος Ηροδότου χρησιμοποίησε το βήμα του ετήσιου οικονομικού φόρουμ για να τονίσει τη βελτίωση που έχει γίνει στο θέμα της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος.

Η ΚΤ εφαρμόζει από πέρσι πιο αυστηρή οδηγία που αποθαρρύνει τους εγχώριους χρηματοοικονομικούς δρώντες να έχουν σχέσεις με εταιρείες κέλυφος (shell companies).

Η οδηγία έχει συρρικνώσει τις εργασίες του τομέα διεθνών υπηρεσιών το 2018 ενώ παρόμοια εικόνα υπάρχει και φέτος.

Εν μέσω της όξυνσης των σχέσεων της Δύσης με τη Ρωσία, η Κύπρος βρίσκεται για άλλη μια φορά στο στόχαστρο για τις σχέσεις που διατηρούν ρώσοι ολιγάρχες με το νησί.  Την κυπριακή θέση έχουν επιβαρύνει οι εκδόσεις κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων που πραγματοποιούν άτομα αμφιβόλου οικονομικής δραστηριότητας.

Πέραν του αμερικανού αξιωματούχου, επίσκεψη στην Κύπρο τον προσεχή Μάιο θα πραγματοποιήσει η ομάδα αξιολόγησης της Moneyval και θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

H Moneyval θα επανεξετάσει και θα αξιολογήσει το επίπεδο συμμόρφωσης του πλαισίου της Κύπρου με τις 40 συστάσεις της ομάδας χρηματοοικονομικής δράσης (FATF), αναφορικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και το επίπεδο της αποτελεσματικότητάς του, παρέχοντας συστάσεις για την ενίσχυση του συστήματος της Κύπρου σε θέματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

H Κύπρος παραμένει στη λίστα των «σημαντικών επικρατειών» για ξέπλυμα χρήματος το 2018, όπως και το 2017, παρά την πρόοδο που σημειώνεται σε εφαρμογή οδηγιών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του υπουργείου εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, που διατηρεί τις σοβαρές επιφυλάξεις για την κατάσταση στην Κύπρο παρά την υιοθέτηση της ιδιαίτερα αυστηρής οδηγίας για τις shell companies.

Η κατάταξη της Κύπρου σε θέματα ξεπλύματος χρήματος, παρουσιάζει διολίσθηση σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη των χωρών για τον κίνδυνο της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στην 7η έκδοση του δείκτη Basel AML που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Βασιλείας για τη Διακυβέρνηση.

Η Κύπρος καταλαμβάνει την 80η θέση από το σύνολο 129 χωρών με σκορ 5,01 παρουσιάζοντας επιδείνωση 0,75 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με πέρσι.  

Η εμπλοκή των ΗΠΑ στην Κύπρο για το θέμα του ξεπλύματος έγινε πέρσι μέσω του FinCEN και του OFAC, που υπάγονται στο αμερικανικό υπουργείο οικονομικών. 

Πέρσι σε έκθεση του στο Κογκρέσο, ο υφυπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Σιγκάλ Μάντελκερ άφησε σοβαρές αιχμές κατά της Κύπρου για «ύποπτα» ρωσικά κεφάλαια, περιλαμβάνοντας την μαζί με τη Λετονία στις χώρες που απασχολούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ γι’ αυτό το ζήτημα.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών συνδέει την παραχώρηση ιθαγένειας από την Κύπρο με την ύπαρξη ύποπτων συναλλαγών από ρωσικά ταμεία και επενδυτές, σημειώνοντας για πρώτη φορά επισήμως ότι η Κύπρος αποτελεί και παραμένει επικράτεια που ανησυχεί τις ΗΠΑ σε σχέση με ρωσικό ξέπλυμα χρήματος.

Της Γεωργίας Χαννή