You are here

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα ΚΕΒΕ με συγκρατημένη αισιοδοξία

29/12/2022 11:53

Με το σύνθημα «Το ΚΕΒΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή», ο πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, στέλνει το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του για τη νέα χρονιά.

Όπως αναφέρει, η νέα χρονιά δεν θα είναι εύκολη αφού «τα πολλά προβλήματα που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζουν να ταλανίζουν τόσο τη διεθνή, όσο και τη δική μας οικονομία».

«Παρά τις μεγάλες προκλήσεις το 2023 μπορεί να είναι καλύτερο, παρά την εκτόξευση του πληθωρισμού, τις δυσλειτουργίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες, την αύξηση των επιτοκίων, την συμπίεση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και την αβεβαιότητα στο επιχειρίν, ζήτημα που απασχολούν όλο τον πλανήτη», σημειώνει.

Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση, αναφέρει το μήνυμα του προέδρου του ΚΕΒΕ, προσθέτοντας ότι «παρά τα σωστά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, είμαστε στην ίδια στενωπό με τον υπόλοιπο κόσμο».

«Ευτυχώς», προσθέτει, που η οικονομία το 2022 παρουσίασε ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε 5%-6% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα το κράτος να μπορεί να στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες και να διατηρούνται σε καλή κατάσταση τα δημόσια οικονομικά.

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ αναφέρεται επίσης και στις «εσωγενείς αδυναμίες» που πρέπει να διαχειστούν με επιτυχία, όπως η καθυστέρηση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, η γραφειοκρατία, τα αργά βήματα προς το ψηφιακό μετασχηματισμό, οι στρεβλώσεις του ΓεΣΥ, οι αδικίες του συνταξιοδοτικού συστήματος, κ.ά.

Ο κ. Αγκαστινιώτης αναφέρεται ακόμη και στο καυτό ζήτημα των εργασιακών που θα απασχολήσει τους αρμόδιους και το νέο χρόνο, χαρακτηρίζοντας την απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήματος για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, καθώς και την απαίτηση για αναθεώρηση του εθνικού κατώτατου μισθού, ως σφήνα.

Ώρα αξιοποίησης φυσικού πλούτου

Παρά τις όποιες διεθνείς και τοπικές προκλήσεις, το ΚΕΒΕ αντιμετωπίζει τη νέα χρονιά με συγκρατημένη αισιοδοξία, τονίζει στο μήνυμά του ο κ. Αγκαστινιώτης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι δράσεις του ΚΕΒΕ θα επιδιώξουν να θωρακίσουν την οικονομία, να αυξήσουν τις εξαγωγές, να προσελκύσουν νέες επενδύσεις και να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

«Με διορατικότητα και σύγχρονο πνεύμα, θα συμβάλουμε στην αξιοποίηση των νέων τομέων της οικονομίας, όπως είναι η ενέργεια, η καινοτομία, η ιδιωτική εκπαίδευση και ιατρική, η αειφορία, η πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη, κ.ά. Ειδικά στον τομέα της ενέργειας, με τη νέα ανακάλυψη στο κοίτασμα «Ζευς», θεωρούμε ότι έφτασε η ώρα για αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, τόσο για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, όσο και για εμπορικούς σκοπούς», προστίθεται.

Στόχος, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, είναι η μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που με σωστή αξιολόγηση μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τις προσπάθειες.