You are here

Πρόβλημα τα rapid tests για τις επιχειρήσεις

15/05/2021 06:30

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών στις νέες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο συγκλίνουν στο αίτημα για μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο ή ακόμα και κατάργηση, σε ότι αφορά τα rapid tests.

Εμπλεκόμενοι φορείς εκφράζουν ικανοποίηση για τις χαλαρώσεις, επικρίνοντας το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις για διεύρυνση του χρονικού περιθωρίου διενέργειας των rapid tests, που κρίνονται ως ανασταλτικός παράγοντας για την κίνηση σε malls, καταστήματα και αλλού.

Αναμένουν περαιτέρω ξεκλείδωμα

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής ( ΟΣΙΚΑ) Νεόφυτος Θρασυβούλου, δήλωσε στη StockWatch, ότι «για εμάς ήταν αναμενόμενο ότι θα επέλθουν νέες χαλαρώσεις λόγω των καλών επιδημιολογικών δεδομένων, αναμένουμε όμως και περαιτέρω ξεκλείδωμα του κλάδου με το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης».

Σημείωσε ότι ένα από τα βασικά αιτήματα είναι η μείωση του ρυθμού διενέργειας rapid test, από τη στιγμή που προχωρά κανονικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και εξέφρασε ικανοποίηση για τη μερική χαλάρωση του SafePass, δηλαδή την κατάργηση του στους εξωτερικούς χώρους.

Εξέφρασε αισιοδοξία ότι η εφαρμογή των νέων χαλαρώσεων θα συμβάλει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Κύπρο.

«Χωρίς φρέσκο χρήμα το οποίο θα προέλθει από τον τουρισμό δεν πρόκειται να αναθερμανθεί η οικονομία του τόπου», επεσήμανε.

Δεν εισακούστηκαν τα εμπορικά κέντρα

Απογοήτευση επικρατεί στα εμπορικά κέντρα καθώς φαίνεται ότι δεν εισακούστηκε το αίτημα για παράταση του χρόνου ισχυς των rapid test, με βάση τα όσα δήλωσε στη StockWatch, ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδιοκτήτης του εμπορικού κέντρου MyMallLimassol, Ανδρέας Χατζημιτσήs.

«Δυστυχώς για εμάς αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων μας, η διενέργεια του rapid test κάθε 72 ώρες. Εμείς ζητούσαμε τουλάχιστον να γίνεται μια φορά την εβδομάδα», είπε.

Ο κ. Χατζημιτσήs, έψεξε και τη στάση λειτουργών του Υπουργείου Υγείας οι οποίοι συστηματικά, όπως είπε, δεν απαντούν στις κλήσεις πολιτών που ζητούν συγκεκριμένες διευκρινίσεις.

ΟΕΒ: Κατάργηση τηλεργασίας

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντώνιου χαρακτήρισε βήμα προς την σωστή κατεύθυνση τις νέες χαλαρώσεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι αναμένουν περαιτέρω διευκρινίσεις για την τηλεργασία.

«Η κατάργηση της τηλεργασίας θα συμβάλει στην περαιτέρω αναθέρμανση της οικονομίας, όπως και η κατάργηση του Safepass, και στους εσωτερικούς χώρους», είπε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι είχε ζητηθεί αύξηση του χρονικού περιθωρίου διενέργειας rapid test, τουλάχιστον κάθε μια εβδομάδα.

«Ευελπιστούμε ότι μπορεί να έχει ξεχάσει ο Υπουργός Υγείας να αναφερθεί στο συγκεκριμένο μέτρο και θα το δούμε μέσα από το νέο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, το οποίο καταγράφει λεπτομερώς τις νέες χαλαρώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, επαναλαμβάνουμε ότι προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία των επιχειρήσεων η διενέργεια των rapid test».

Επανέλαβε ότι αναμένεται και η εξαγγελία μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που παραμένουν ακόμα κλειστές, όπως τα κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές.

ΚΕΒΕ: Κατάργηση των rapid test

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι νέες χαλαρώσεις διευκολύνουν ουσιαστικά τα κέντρα εστίασης.

«Θεωρούμε τις χαλαρώσεις προς την σωστή κατεύθυνση, αναμένουμε εντούτοις ότι όσο προχωρεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα καταργηθούν και τα rapid test, στα οποία αντιδρούν οι επιχειρηματίες διότι εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργιά των επιχειρήσεων  τους», είπε.

Της Ηρώς Ευθυμίου