You are here

Το σχέδιο βήτα της κυβέρνησης

20/05/2020 07:09

Επιδότηση των επιτοκίων και απευθείας κρατική στήριξη μικρών επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτουμένων θα συνθέτουν, μεταξύ άλλων, το νέο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, το οποίο ετοιμάζει το υπουργείο οικονομικών.

Μετά την απόσυρση χθες του επίμαχου νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις, τεχνοκρατική ομάδα του υπουργείου επεξεργάζεται και κοστολογεί τα προτεινόμενα μέτρα. Οι τελευταίες πινελιές αναμένεται να μπουν αρχές της άλλης εβδομάδας με στόχο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη να κατατεθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από αξιωματούχους του υπουργείου οικονομικών οι οποίοι έχουν γνώση των τεκταινομένων, πρόθεση της κυβέρνησης είναι όπως η επιδότηση των επιτοκίων καλύπτει νέα και υφιστάμενα δάνεια των επιχειρήσεων.

Το ύψος της επιδότησης των επιτοκίων θα κυμαίνεται μεταξύ 1% και 1,5%.

Σε αντίθεση με τις κρατικές εγγυήσεις, που θα ενεργοποιούνταν σε βάθος χρόνου αν και εφόσον μια επιχείρηση δεν πλήρωνε το δάνειο, η συγκεκριμένη ρύθμιση συνεπάγεται σημαντική ετήσια δαπάνη και άμεσο δημοσιονομικό κόστος.

Επιπρόσθετα, το κράτος θα στηρίξει απευθείας με εφάπαξ ποσό μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 9 υπαλλήλους και αυτοεργοδοτούμενους. Το κονδύλι από το οποίο θα δοθεί το εφάπαξ σε περίπου 50 χιλιάδες επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους, υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται μεταξύ €150 εκ. και €200 εκ.

Απώτερος στόχος της κυβέρνησης, όπως διατείνονται αξιωματούχοι του υπουργείου, είναι να μην καταρτιστεί ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο θα μπει και πάλι στη «μέγγενη» των κοινοβουλευτικών κομμάτων και θα έχει ως αποτέλεσμα, να επαναληφθεί το σκηνικό των ατέρμονων διαβουλεύσεων και αδιεξόδων.

Είναι άγνωστο όμως πως θα μπορούσαν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις να προχωρήσουν χωρίς επανάληψη της διακομματικής διαδικασίας που οδήγησε σε απόσυρση των νομοσχεδίων.

Η κυβέρνηση περιλαμβάνει άλλωστε στα μέτρα και την εφάπαξ επιδότηση επιχειρήσεων, που παραπέμπει στην προσδοκία της για στήριξη από το ΔΗΚΟ, που είχε αρχικά εισηγηθεί τη συγκεκριμένη πρόνοια στο νομοσχέδιο που αποσύρθηκε.

Η προσέγγιση του υπουργείου είναι να κατατεθεί ένα σχέδιο πλαισίου με τις νέες ρυθμίσεις ώστε η βουλή να μην μπορεί να κάνει ουσιαστικές τροποποιήσεις που να αυξάνουν το ύψος των δαπανών.

Σημειώνεται ότι το νομοθετικό σώμα δεν δικαιούται, με βάση το Σύνταγμα, να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες.

Εκτιμάται από ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης ότι η βουλή, δεν θα ήθελε εν μέσω έντονων αντιδράσεων του συνόλου των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, να αποτελέσει τροχοπέδη στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ειδικότερα μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις έκρουσαν χθες τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη ρευστότητας των πλείστων των επιχειρήσεων, θα οδηγήσει σε ντόμινο απολύσεων και κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σχολιάζοντας χθες την απόφαση του υπουργικού για απόσυρση του νομοσχεδίου υποστήριξε ότι οι τροπολογίες οι οποίες είχαν προταθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το κατέστησαν μη υλοποιήσιμο και μη εφαρμόσιμο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη σειρά τους επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι δεν διαβουλεύτηκε επαρκώς μαζί τους.

Επιπρόσθετα το ΔΗΚΟ υπεραμύνθηκε τη θέσης του για εμπλοκή του γενικού ελεγκτή στη διαδικασία ελέγχου διαχείρισης των κρατικών εγγυήσεων.

Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου έδωσε ο υπουργός στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης την περασμένη Κυριακή το απόγευμα με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ.

Αξιωματούχοι των δύο εργοδοτικών οργανώσεων ανέφεραν στην StockWatch ότι ο κ. Πετρίδης τους είχε αναφέρει ευθαρσώς ότι αν τα κόμματα επιμένουν στις τροπολογίες τους και ειδικότερα στην αξίωση τους για την εκ των προτέρων συμμετοχή του γενικού ελεγκτή στο μηχανισμό παρακολούθησης, η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από του να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, τις εργοδοτικές οργανώσεις, ότι το υπουργείο επεξεργάζεται δεύτερο εναλλακτικό πλάνο για να μην μείνουν εκτεθειμένες οι επιχειρήσεις, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες, πλην της αναφοράς του, για την επιδότηση του επιτοκίου που ενδεχομένως να αφορά νέα και υφιστάμενα δάνεια.

Του Λεύκου Χρίστου