You are here

Σιγή ιχθύος για «επισφαλή σύμβουλο»

27/07/2006 14:41

• Η ΚΤ καλεί τη BOC να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά»


Περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντά δημιουργεί σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Χωρίς να τοποθετείται επί της ουσίας σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Πολίτης», η κυπριακή νομισματική αρχή καλεί την Τράπεζα Κύπρου να αποκαταστήσει την αλήθεια με δημόσια ανακοίνωσή της.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Κεντρική Τράπεζα συναίνεσε στην «απορρόφηση» έργων τέχνης που ανήκουν στο διοικητικό σύμβουλο της Τρ. Κύπρου, Δημήτρη Πιερίδη, έναντι δανείου ύψους £1,3 εκ. που έλαβε ο ίδιος και το πολιτιστικό Ίδρυμα Πιερίδη από την τράπεζα και που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η νομισματική αρχή απάντησε γραπτώς στο συμβούλιο της Τρ. Κύπρου ότι συναινεί στο διακανονισμό μέσω των έργων τέχνης, δείχνοντας «ανοχή» στο όλο θέμα.

«Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δηλώνει ότι τούτο δεν αποδίδει την πραγματικότητα», αναφέρει η λητή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας. «Καλεί, συνεπώς, την Τράπεζα Κύπρου να αποκαταστήσει την αλήθεια με δημόσια ανακοίνωσή της», καταλήγει.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως για τα δάνεια του κ. Πιερίδη δεν λήφθηκαν επαρκείς εξασφαλίσεις, αφήνοντας εκτεθειμένους τους αρμόδιους αξιωματούχους της Τρ. Κύπρου. Εκπρόσωποι της Τρ. Κύπρου δεν ήταν σε θέση να σχολιάσουν το δημοσίευμα. «Δεν υπάρχει τίποτα το ανακοινώσιμο προς το παρόν», ανέφεραν στη StockWatch.

Γνώστες του θέματος ανέφεραν στη StockWatch ότι η υπόθεση του κ. Πιερίδη είναι η «κορυφή του παγόβουνου». Παραπέμπουν σε εγκύκλιο που εξέδωσε η νομισματική αρχή τον Αύγουστο του 2004 για επιφανείς χρεώστες.