You are here

Στα €44 εκ. τα κέρδη Cyta το 2017

14/06/2018 11:53

Στα €43,7 εκ. ανήλθαν τα κέρδη της Cyta το 2017 από κέρδη €30,4 εκ. το 2016, σύμφωνα με την έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες του 2017 παρουσιάζονται μειωμένα κατά €10,95 εκ. (ποσοστό 3%) σε σχέση με το 2016. Η μείωση οφείλεται σε μείωση εσόδων της Λιανικής Αγοράς, κυρίως λόγω της μείωσης των εσόδων από τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και soeasy, που επήλθε λόγω μείωσης στη βάση πελατών/χρήσης των δύο υπηρεσιών. Σημαντική μείωση παρατηρήθηκε και στα έσοδα από τις υπηρεσίες διαδικτύου, κυρίως λόγω της αναβάθμισης/ανατιμολόγησης της υπηρεσίας που εφαρμόστηκε από το Σεπτέμβριο.

Τα αποθεματικά της Αρχής στις 31.12.2017 ήταν €543,93 εκ., σε σύγκριση με €542,55 εκ. στις 31.12.2016.

Η υπηρεσία αναφέρεται στην οικονομική στήριξη της ζημιογόνας θυγατρικής εταιρείας Cyta Hellas από την αρχή τηλεπικοινωνιών και τον όμιλο εταιρειών της με συνολικό ποσό πέραν των €224 εκ.

Γίνεται επίσης αναφορά σε απομείωση της αξίας της επένδυσης κατά €133,3 εκ.

Η υπηρεσία συστήνει διεξαγωγή έρευνας από ανεξάρτητο φορέα σε σχέση με τη διαχείριση της εταιρείας.

Στην έκθεση του ελεγκτή επισημαίνεται επίσης ότι για ωφελήματα προσωπικού (εισφορά στο Σωματείο Ταμείου Ευημερίας, βοηθήματα και χορηγίες, ομαδική ασφάλεια ζωής, Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, κ.λπ.) δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται η Αρχή αλλά οι υπάλληλοι της, ώστε σταδιακά να υπάρξει εξομάλυνση των ωφελημάτων όλων των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Συστήνονται επίσης συνδικαλιστικές διευκολύνσεις σε υπαλλήλους της Αρχής, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στην πρακτική που ισχύει στην δημόσια υπηρεσία.

Γίνεται αναφορά ακόμη σε παραχώρηση μη στοχευμένου σχεδίου ευδόκιμης αφυπηρέτησης και καταβολή αποζημίωσης για τη μη χορηγηθείσα ετήσια άδεια σε αφυπηρετήσαντες υπαλλήλους.

Στην έκθεση επισημαίνεται η μισθοδοτική ανέλιξη και συνταξιοδοτικά ωφελήματα του προσωπικού που είναι τοποθετημένο σε προσωπική κλίμακα λόγω αποποίησης προαγωγής.

Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για επιλεκτική αναζήτηση ευθυνών σε σχέση με την πρόκληση οικονομικής ζημιάς ύψους περίπου €200 εκ. στο Ταμείο Συντάξεων. Σύσταση για πλήρη λογοδοσία όσων με τις πράξεις ή παραλείψεις τους ζημίωσαν το Ταμείο.

Η υπηρεσία αναφέρεται σε μη επίτευξη των στόχων για τους οποίους ιδρύθηκαν οι θυγατρικές εταιρείες οι περισσότερες από τις οποίες πραγματοποιούν ζημιές. Σύσταση για την αιτιολόγηση των επενδύσεων στις θυγατρικές εταιρείες και αναζήτηση ευθυνών σε σχέση με τη διαχείριση τους.

Υπάρχει ακόμη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του οικονομικού ελέγχου των θυγατρικών εταιρειών της Αρχής, σημαντική αύξηση του ελλείμματος της Υπηρεσίας Cytavision και σύσταση για σαφή καθορισμό του στρατηγικού προσανατολισμού της Αρχής όσο αφορά στην Υπηρεσία.

Cytavision

O ελεγκτής συστήνει ακόμη «επίδειξη της απαραίτητης γνώσης και σύνεσης σε σχέση με την απαράδεκτη, κατά την άποψη μας, διαπραγμάτευση για συνεργασία με ανταγωνιστές παρόχους για τη προβολή των αγώνων ποδοσφαίρου από την Υπηρεσία Cytavision».

Κάνει λόγο για καθυστέρηση στην προκήρυξη και αξιολόγηση των προσφορών σχετικά με τη σύνθεση και ροη των καναλιών της Αρχής.

Συστήνεται αλλαγή στη πολιτική διάθεσης δωρεάν εισιτηρίων ή και πακέτων για αγώνες UEFA με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων της Αρχής.

Επισυνάπτεται η έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας για τη Cyta

Γ.Χ.