You are here

Στον πρόεδρο με αιτήματα οι επιχειρήσεις

31/05/2019 13:30

Μείωση του εργατικού κόστους και των εταιρικών φόρων και τολμηρές μεταρρυθμίσεις ζητούν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη οι επιχειρήσεις.

Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων ήδη επέδωσαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κοινό υπόμνημα με έξι θέματα τα οποία επηρεάζουν οριζόντια την οικονομία.

Ο κ. Αναστασιάδης όρισε συνάντηση με το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ για τις 3 Ιουνίου στις 11:20 πμ ανταποκρινόμενος θετικά στο αίτημα των δύο οργανώσεων.

Οι επιχειρηματίες ζητούν από τον πρόεδρο τη μείωση του κόστους της εργοδότησης για να ανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Σημειώνουν ότι το εργατικό κόστος έχει αυξηθεί λόγω της παραχώρησης της ΑΤΑ αλλά και τις εισφορές για το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Πέραν της μείωσης του εργατικού κόστους, οι επιχειρήσεις ζητούν και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Μιλώντας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Πέτρου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να αρθούν τα φορολογικά βάρη από τις επιχειρήσεις.

Προτάσσοντας τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, οι επιχειρηματίες ζητούν την άρση των φορολογικών βαρών που τους επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.  Στο πλαίσιο του μνημονίου αυξήθηκε ο εταιρικός φόρος και προστέθηκαν διάφορες άλλες επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις, όπως το ετήσιο τέλος που καταβάλλεται στον έφορο εταιρειών.

Παράλληλα, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ ζητούν την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο, στην εκπαίδευση και στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να λειτουργήσει με οικονομική αυτονομία, στην  προώθηση των ΑΠΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Σημαντική κρίνεται και η ρύθμιση των απεργιών και οι δράσεις που πρέπει να γίνουν για ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρήσεων σε εργατικό δυναμικό.

Της Γεωργίας Χαννή