You are here

Τ. Γιασεμίδης: Δεν διαφημίσαμε τα διαβατήρια

11/05/2021 18:39

Τα έσοδα της KPMG από το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων ήταν κάτω του 1% (€4 εκατ. σε δέκα χρόνια) ανέφερε ο σύμβουλος της KPMG Τάσος Γιασεμίδης, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις.

Ο κ. Γιασεμίδης σημείωσε  ότι «για εμάς τα έσοδα θεωρούνταν αμελητέα».

Πρόσθεσε ότι «ποτέ δεν διαφημίσαμε τα διαβατήρια. Ο απόλυτος στόχος ήταν να προωθήσουμε την Κύπρο ως επενδυτικό και επιχειρηματικό προορισμό».

Σημείωσε πως στις παρουσιάσεις γινόταν αναφορά στην κυπριακή οικονομία, στο φορολογικό και νομικό σύστημα και στον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος μπορεί να είναι ένας σοβαρός επενδυτικός προορισμός.

Ανέφερε ότι «από το Φεβρουάριο του 2016 έχει συσταθεί συγκεκριμένο τμήμα το οποίο ουσιαστικά εποπτεύει αυτές τις υποθέσεις. Πέραν από τις διαδικασίες που επιβάλλονται από τον επόπτη της εταιρείας, τον ΣΕΛΚ, υιοθετούνται όλα τα αυστηρά πρότυπα της διεθνούς KPMG» είπε.

Ο κ. Γιασεμίδης κατέθεσε σχετικό εγχειρίδιο για τις διαδικασίες Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες της KPMG και όλων των σχετικών προαπαιτούμενων εγγράφων, τονίζοντας ότι η KPMG εφαρμόζει τις διαδικασίες που αφορούν την αξιολόγηση για αποδοχή προτεινόμενων πελατών και οι οποίες βρίσκονται σε εναρμόνιση με τις εκάστοτε νομοθεσίες, κανονισμούς και διεθνείς πρακτικές.

Αναφερόμενος σε έντυπο που χρησιμοποιείτο για την εγγύηση του χαρακτήρα του ατόμου προς πολιτογράφηση, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο έντυπο (M127) προϋπήρχε του προγράμματος και χρησιμοποιείτο για την πολιτογράφηση διαμένοντα στη χώρα βάσει των ετών διαμονής.

«Χρησιμοποιούσαμε το έγγραφο το οποίο είχαμε στην διάθεσή μας από το κράτος» είπε, σημειώνοντας ότι εγγυητές υπόγραφαν άτομα τα οποία γνώριζαν τον πελάτη.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι η KPMG κατέθεσε περίπου 220 αιτήσεις πολιτογραφήσεων, από τις οποίες μία αποσύρθηκε, μία έχει αλλάξει πάροχο και 4 αιτήσεις δεν προχώρησαν λόγω του ότι ήταν στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι εκκρεμεί η εξέταση περίπου 35 αιτήσεων.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η KPMG, πέραν των τριάντα περιπτώσεων απορρίφθηκαν από την KPMG είτε εν τη γενέσει τους είτε κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης με βάση τις αυστηρές διαδικασίες της.

Της Ηρώς Ευθυμίου