You are here

Τέλος οι προσωπικές εγγυήσεις

12/01/2004 16:14

· Υποθήκες ακίνητης περιουσίας ζητούν τράπεζες και ΣΠΙ

· Ο νέος νόμος ανατρέπει ένα θεσμό πολλών χρόνων, δηλώνουν Χατζηαναστασίου και Θεοδότου


Περισσότερες εξασφαλίσεις ζητούν πλέον τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την παροχή δανείων μετά την εφαρμογή του νόμου προστασίας των εγγυητών από την 1η του χρόνου. Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών, Γιώργος Χατζηαναστασίου, όσο και ο Διευθυντής της Συνεργατικής Συνομοσπονδίας, Παύλος Θεοδότου, μιλώντας στη μεσημβρινή ενημερωτική ζώνη του ΡΙΚ, ανέφεραν ότι τα μέλη τους είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν πιο σφιχτή πολιτική στον τομέα των χορηγήσεων. Ο κ. Θεοδότου είπε ότι θα εκδοθεί και οδηγία προς τα Συνεργατικά για αυτό το θέμα, ενώ σημείωσε ότι η εφαρμογή του νόμου κάνει ουσιαστικά πιο δύσκολη την παροχή (ακόμα και χαμηλών) δανείων προς τις αδύνατες τάξεις.

Ο κ. Χατζηαναστασίου υποστήριξε ότι οι τράπεζες μετά την αποδυνάμωση των προσωπικών εγγυήσεων, αναζητούν άλλες εξασφαλίσεις – κατονόμασε ως τέτοια την υποθήκευση ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη. Πρόσθεσε ότι οι πρόνοιες του νέου νόμου καθιστούν ιδιαίτερα χρονοβόρα την είσπραξη οφειλών, σε περίπτωση αδυναμίας του πρωτοφειλέτη: περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό η δυνατότητα των πιστωτών να εισπράξουν τις ανείσπρακτες οφειλές από τους εγγυητές, καθώς πρέπει πρώτα να εξαντλήσουν όλα τα μέσα για είσπραξη του ποσού αυτού από τον πρωτοφειλέτη. Μια δικαστική διαμάχη για την εκποίηση ακίνητης περιουσίας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηαναστασίου, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δέκα χρόνια.

«Αναστολή του νόμου»

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών ζήτησε από τη Βουλή να ανασταλεί η ισχύς του νέου νόμου για τρεις τουλάχιστον νόμους. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» ο ΣΕΤΚ σε επιστολή του προς το Σώμα αναφέρει ότι η αναστολή είναι αναγκαία προκειμένου να δοθεί χρόνος στους χρηματοδοτικούς οργανισμούς να ετοιμάσουν νέα λογισμικά συστήματα και νέα έντυπα για την παραχώρηση δανείων βάσει της φόρμουλας που ψήφισε η Βουλή.

Βάσει του νόμου οι τράπεζες και τα ΣΠΙ είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν γραπτώς τους υποψήφιους εγγυητές για την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, αλλά και για τις λεπτομέρειες του δανείου.

Του Γιώργου Αγαπίου