You are here

Τι έπεται μετά την άρση της στήριξης επιχειρήσεων

30/05/2021 06:03

Μοιραία η σταδιακή απόσυρση των σχεδίων στήριξης, θα επιφέρει απώλειες στο επιχειρηματικό κόσμο, μετά το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας από το οποίο η Κύπρος βρίσκεται μια ανάσα, επισημαίνουν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Υποστηρίζουν ωστόσο, ότι στην αγορά υπάρχουν υγιείς παραγωγικές δυνάμεις που θα μπορέσουν γρήγορα να αναπληρώσουν το κενό των επιχειρήσεων που δεν θα τα καταφέρουν.

Θα απορροφηθούν οι κραδασμοί

Μιλώντας στη StockWatch, o γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, είπε ότι αυτή τη στιγμή συντηρείται μια κατάσταση λόγω των σχεδίων στήριξης της κυβέρνησης η οποία αντανακλάται και στην κυπριακή οικονομία, γι’ αυτό η απόσυρση των σχεδίων πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξουν απώλειες σε υγιείς εταιρείες, υπέδειξε.

«Η απόσυρση των σχεδίων, θα πρέπει να γίνει στη βάση στρατηγικής προσέγγισης, ούτως ώστε να μην έχουμε απώλειες εύρωστων επιχειρήσεων οι οποίες είναι υγιείς, ανταγωνιστικές και έχουν παρόν και μέλλον», τόνισε.

Πρόσθεσε εντούτοις ότι «είναι αναπόφευκτο να έχουμε απώλειες από τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι από τη φύση τους προβληματικές και αντιμετώπιζαν προβλήματα επιβίωσης και πριν την κρίση».

Ο κ. Αντωνίου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι υγιείς επιχειρήσεις θα μπορέσουν εύκολα να απορροφήσουν αυτούς τους κραδασμούς, αρκεί να επιστρέψει η οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης.

«Θα προσπαθήσουμε κράτος και φορείς να δημιουργηθεί εκείνη η δυναμική ανάπτυξης η οποία θα  αξιοποιηθεί στο έπακρο ώστε οι υφιστάμενες επιχειρήσεις να μεγεθυνθούν, αλλά και να δημιουργηθούν καινούργιες επιχειρήσεις που θα  αναπληρώσουν  την απώλεια σε μικρό χρονικό διάστημα».

Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι μπαίνοντας σε ρυθμούς κανονικότητας,  με περιορισμούς που θα αφορούν μόνο στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων, τα οποία αν και περιορίζουν την παραγωγικότητα προστατεύουν τη δημόσια υγεία, οι δυνατότητες είναι μεγάλες. 

«Υπάρχει συμπιεσμένη δυναμικότητα η οποία θα απελευθερωθεί  και θα επιφέρει αποτελέσματα τα οποία πιστεύουμε ότι θα κλείσουν γρήγορα τις πληγές», σημείωσε.

Διόρθωση της αγοράς

Στο ίδιο πλαίσιο τα όσα ανέφερε στη StockWatch ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, ο οποίος επεσήμανε ότι η απόσυρση των σχεδίων πρέπει να γίνει με συντεταγμένο και προσεκτικό τρόπο.

«Σίγουρα θα χαθούν επιχειρήσεις όταν τερματιστούν τα σχέδια. Eμείς εκτιμούμε ότι το κενό που θα δημιουργηθεί θα το καλύψουν όσες εταιρείες θα παραμείνουν στην αγορά και θα είναι υγιείς», είπε.

Ο κ. Τσιακκής, επεσήμανε πως «όσο σκληρό και αν ακούγεται, θα έχουμε διόρθωση της αγοράς, διότι κατά καιρούς αυξάνεται η προσφορά επιχειρήσεων, από τις οποίες αρκετές, ακόμη και σε συνθήκες πλήρους οικονομίας, δεν είναι βιώσιμες».

Υπέδειξε ότι «σε μια ελεύθερη οικονομία κάποιοι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν νέες εταιρείες, κάτι απόλυτα θεμιτό, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι και για τα αρνητικά και για τα καλά που θα φέρει το άνοιγμα της οικονομίας».

Ο κ. Τσιακκής σημείωσε ότι θα πρέπει όλοι να συμβάλουν στο να αυξηθεί το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης και να τηρούνται τα  υγειονομικά μέτρα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός πισωγυρίσματος το Σεπτέμβριο, όταν θα αλλάξουν και οι κλιματολογικές συνθήκες.

Της Ηρώς Ευθυμίου