You are here

Τρέχουν για τεχνολογίες blockchain

07/09/2021 12:08

Για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τις Αποκεντρωμένες Τεχνολογίες-Blockchain εργάζεται το υπουργείο οικονομικών και προς το σκοπό αυτό ετοίμασε σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θέτει σε διαβούλευση.

Τον Ιούνιο του 2019 το Υπουργικό Συμβούλιο, με πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, ενέκρινε την Εθνική Στρατηγική για τις Αποκεντρωμένες Τεχνολογίες-Blockchain. Η στρατηγική αυτή συντάχτηκε σε συνεργασία της κυβέρνησης με τη Βουλή των Αντιπροσώπων (ΒτΑ), την Κεντρική Τράπεζα, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών καθώς και με εμπειρογνώμονες από τον ιδιωτικό τομέα.

Βάσει των προνοιών της Εθνικής Στρατηγικής, με υποστήριξη από διεθνή εμπειρογνώμονα και τοπικό δικηγορικό γραφείο και υπό το συντονισμό του Υπουργείου Οικονομικών, ετοιμάστηκε το Νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Τεχνολογίας Κατανεμημένου Καθολικού Νόμος του 2021».

Το νομοσχέδιο που επισυνάπτεται περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

• Ορισμούς για την τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού και τα κρυπτοστοιχεία.

• Ασφάλεια του δικαίου (legal certainty) σε ότι αφορά τα έξυπνα συμβόλαια και τα κρυπτοστοιχεία ως περιουσιακό στοιχείο.

• Εξουσιοδοτική διάταξη στην ΕΚΚ για έκδοση δευτερογενούς νομοθεσίας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για την εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων.

Το νομοσχέδιο έχει στόχο τη διευκόλυνση της εφαρμογής της τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού (DLT), συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας αλυσίδας συστοιχιών (blockchain), κατά τεχνολογικά ουδέτερο τρόπο που να επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για προώθηση και ορθή χρήση των νέων τεχνολογιών και ενθάρρυνση της καινοτομίας και της ανάγκης για αποφυγή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες και για διασφάλιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Στοχεύει επίσης, σε προώθηση της καινοτομίας και της ανάπτυξης, παρέχοντας ταυτόχρονα, προστασία τόσο στους επενδυτές, όσο και στους καταναλωτές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Υπουργείου, το νομοσχέδιο στοχεύει στην εφαρμογή της αρχής της τεχνολογικής ουδετερότητας, παρέχοντας ταυτόχρονα νομική βεβαιότητα για σκοπούς προώθησης της ορθής χρήσης των έξυπνων συμβολαίων στην Κύπρο.

Νέα κίνητρα για τεχνολογικές επιχειρήσεις

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βλέπουμε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και την υιοθέτηση νέων κινήτρων τόσο για τις υφιστάμενες όσο και τις νέες διεθνείς επιχειρήσεις τεχνολογίας», ανέφερε στη Stockwatch ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Γιώργος Καμπανέλλας.

Tο 2019, ο οργανισμός, αναδιαμορφώνοντας τη μέχρι τότε στρατηγική του, έθεσε την προσέλκυση των διεθνών εταιρειών τεχνολογίας ως κορυφαία προτεραιότητα.

«Ο ανταγωνισμός διεθνώς είναι έντονος και σχεδόν σε κάθε μας δράση έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους αντίστοιχους κρατικούς οργανισμούς επενδύσεων άλλων ανταγωνιστικών προορισμών», σημείωσε ο κ. Καμπανέλλας.

Πρόσθεσε ότι «είναι επομένως πολύ σημαντική για μας η πρόθεση της κυβέρνησης να υιοθετήσει μέρος των προτάσεων που καταθέσαμε, αφού έτσι θα βελτιώσουμε τη θέση μας έναντι των ανταγωνιστών μας, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο ξένων επενδύσεων».

«Εάν δε, η εξέλιξη αυτή συνδυαστεί και με αυξημένους πόρους στο κομμάτι της διεθνούς προβολής, τότε είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον», είπε.

Της Γεωργίας Χαννή