You are here

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο

27/07/2022 12:15

Βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο του 2022, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τον Ιούλιο του 2022, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε κατά 1,4 ποσοστιαία μονάδα με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να ανεβαίνει 101,2 μονάδες στις από τις 99,8 μονάδες το Μάιο.

Όπως σημειώνεται, η βελτίωση του δείκτη τον Ιούλιο οφείλεται στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης.

Οι επιχειρήσεις στις υπηρεσίες αξιολόγησαν ευνοϊκότερα την πρόσφατη οικονομική τους κατάσταση και αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προσδοκίες για τον κύκλο εργασιών τους, με αποτέλεσμα την άνοδο του κλίματος στον τομέα.

Στη μεταποίηση η βελτίωση του κλίματος προήλθε από την προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου.

Στις κατασκευές το κλίμα παρέμεινε σταθερό για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι αξιολογήσεις των υπό εξέλιξη έργων και οι προσδοκίες για την απασχόληση στον τομέα δε σημείωσαν ουσιαστικές μεταβολές.

Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε ελαφρώς, κυρίως εξαιτίας αρνητικότερων εκτιμήσεων για τις μελλοντικές πωλήσεις.

Τον Ιούλιο, το καταναλωτικό κλίμα δεν παρουσίασε μεταβολή από τα αρνητικά επίπεδα Ιουνίου. Η βελτίωση στις απαντήσεις των καταναλωτών για την πρόσφατη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους αλλά και της χώρας, συνοδεύτηκε από την αποδυνάμωση των προθέσεων για μεγάλες αγορές.

Τον Ιούλιο, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά, καθώς αυξήθηκε η αβεβαιότητα ανάμεσα σε επιχειρήσεις στους τομείς των υπηρεσιών, των κατασκευών και της μεταποίησης. Αντίθετα, η αβεβαιότητα στο λιανικό εμπόριο και στα νοικοκυριά κατέγραψε μείωση τον Ιούλιο.Οι προσδοκίες για την πορεία των τιμών, αν και κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα, αποτύπωσαν σημάδια αποκλιμάκωσης των αυξητικών τάσεων των προηγούμενων μηνών.

Της Γεωργίας Χαννή