You are here

«Ξέχασαν» να αναφέρουν τις στρατηγικές αναπτύξεις

19/05/2022 17:28
Τις επιφυλάξεις και παρατηρήσεις επί του αναθεωρημένου νομοσχεδίου για διευκόλυνση των στρατηγικών αναπτύξεων, το οποίο τέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, εξέφρασαν φορείς και βουλευτές, οι οποίοι επεσήμαναν ότι μεταξύ άλλων ότι δεν αναφέρονται ποιες επενδύσεις θα χαρακτηρίζονται στρατηγικές.
 
Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Κωνσταντίνου παρουσιάζοντας το αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι τροποποιήθηκε η φιλοσοφία του νομοσχεδίου ώστε να καλύπτει μόνο τις στρατηγικές αναπτύξεις, ενώ τόνισε ότι αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του υπουργείου για διευκόλυνση των αναπτύξεων γενικότερα.
 
Σημείωσε ότι τον Οκτώβριο του 2020 εφαρμόσθηκε η διαδικασία της ταχείας αδειοδότησης για αναπτύξεις μέχρι τετρακατοικία, όπου όπως είπε η οικοδομική και πολεοδομική άδεια εκδίδονται εντός 10 ημερών από την υποβολή των αιτήσεων ηλεκτρονικά και μέχρι 20 μέρες με φυσική παρουσία.
 
Πρόσθεσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό Σύστημα «Ιππόδαμος» το οποίο υποστηρίζει την υποβολή των αιτήσεων. Όπως εξήγησε, οι αιτήσεις θα τυγχάνουν πλέον αξιολόγησης και επεξεργασίας ηλεκτρονικά, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και μεγαλύτερος έλεγχος.
 
Όσον αφορά το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, είπε ότι περιλήφθηκαν καινοτόμες πρόνοιες, όπως η ίδρυση διεύθυνσης στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, η οποία θα επιλαμβάνεται της διαχείρισης των αιτήσεων για παραχώρηση αδειών (πολεοδομική, οικοδομής),  ώστε το αργότερο σε ένα χρόνο να ολοκληρώνεται η εξέταση τους και να λαμβάνεται απόφαση.
 
Πρόσθεσε ότι οι φορείς που ενδιαφέρονται να χαρακτηριστούν στρατηγικές οι επενδύσεις τους, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στον προϊστάμενο του Τομέα Στρατηγικών Αναπτύξεων, καταβάλλοντας το τέλος διαχείρισης ύψους €10 χιλ.
 
Μεταξύ άλλων ανέφερε επίσης ότι οι αιτήσεις για αδειοδότητση των αναπτύξεων θα υποβάλλονται από τον υπουργό Εσωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, για έγκριση.
 
Σημείωσε ότι η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση με τα ιδιοκτησιακά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά του ακινήτου που θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη, το masterplan της ανάπτυξης, τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, καθώς και ανάλυση κόστους και χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του έργου.
 
Επίσης ανάλυση της δομής και των πηγών χρηματοδότησης, όπου θα προκύπτει ότι το 50% είναι εξασφαλισμένο από ίδια κεφάλαια ή τραπεζικές δεσμεύσεις.
 
Προαπαιτούμενο του Σχεδίου Ανάκαμψης
 
Ο κ. Κωνσταντίνου επεσήμανε επίσης ότι το νομοσχέδιο αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης για εκταμίευση της δεύτερης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης και θα έπρεπε να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής να ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν από το τέλος του Ιουλίου ώστε να μην καθυστερήσει την εκταμίευση της δόσης.
 
Η σχετική τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της επιτροπής ο οποίος δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν επηρεάζουν την νομοθετική εξουσία.
 
Συμφωνούν τα υπουργεία
 
Από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, αναφέρθηκε ότι συμφωνούν απόλυτα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι εισάγεται για πρώτη φορά στα χρονικά η έννοια του υπεύθυνου έργου, η οποία είναι πολύ σημαντική και θα διευκολύνει τις συγκεκριμένες επενδύσεις.
 
Εκ μέρους του υπουργείου Ενέργειας επίσης δηλώθηκε ότι συμφωνούν με το νομοσχέδιο, το οποίο θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ από την υπηρεσία Περιβάλλοντος αναφέρθηκε ότι διασφαλίστηκε ότι ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο όλες οι πρόνοιες για περιβαλλοντικές μελέτες.
 
Αντιδρούν φορείς
 
Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντής ανέφερε ότι είναι ύψιστης σημασίας να διευκρινισθεί ποιες αναπτύξεις θα χαρακτηρίζονται στρατηγικές, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συνδέονται με ένα έγγραφο πολιτικής του κράτους, ώστε να μη τύχουν οποιαδήποτε στρέβλωσης ή εκμετάλλευσης.
 
Πρόσθεσε επίσης ότι προβληματίζει το επιμελητήριο διαχρονικά, η δυνατότητα πολιτικών οργάνων να αδειοδοτούν αναπτύξεις, τονίζοντας ότι θα έπρεπε τεχνοκράτες να αξιολογούν τις αιτήσεις. Επίσης ανέφερε ότι οι διαδικασίες της αδειοδότησης θα πρέπει να γίνονται εξολοκλήρου ηλεκτρονικά.
 
Εκ μέρους της Ένωσης Δήμων, η λειτουργός Σωτηρία Κοκκίνου είπε ότι είναι σε γνώση της Επιτροπής οι θέσεις και  ενστάσεις τους, ενώ πρόσθεσε ότι τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί μετά την ψήφιση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς οι αδειοδοτήσεις έχουν μεταφερθεί.
 
Σημείωσε ότι στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο υιοθετήθηκαν κάποιες από τις εισηγήσεις και παρατηρήσεις της Ένωσης Δήμων, όπως ο καθορισμός των κριτηρίων, ενώ υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν ρυθμιστεί, όπως η ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού από την πολιτεία, ώστε να μην αλλάζουν κατά το δοκούν τα κριτήρια.
 
Από πλευράς της Ένωσης Κοινοτήτων ο γραμματέας Νικόλας Στυλιανού είπε, ότι υπάρχουν ανησυχίες ως προς την συμμετοχή των τοπικών αρχών, καθώς οι λιγότερο επιθυμητές αναπτύξεις καταλήγουν στην ύπαιθρο, ενώ  επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί πιο αναλυτικά σε επόμενη συνεδρία.
 
Εκπρόσωποι του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών και της ΟΕΒ ανέφεραν ότι αν το νομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες που αφορούν αμιγώς την ανάπτυξη ακινήτων, τότε απευθύνεται σε ένα μικρό αριθμό αναπτύξεων και περιορίζεται κατά πολύ ο αριθμός των αναπτύξεων που θα επωφελούνται από το fast track.
 
Είπε ακόμα ότι ο νόμος που θα ψηφιστεί θα πρέπει να συνάδει και με αυτό που θεσπίστηκε πρόσφατα για την προώθηση της εγκατάστασης της έδρας ξένων επιχειρήσεων στην Κύπρο.
 
Λειτουργοί εξάλλου του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων και του Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων ανέφεραν ότι θεωρούν ύψιστης σημασίας την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ επεσήμαναν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν πρόνοιες που να αποτρέπουν τις επενδύσεις.
 
Βουλευτές από την πλευρά τους τόνισαν ότι θα πρέπει να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο πέραν των κανονισμών που θα υιοθετηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, ποιες αναπτύξεις θα χαρακτηρίζονται στρατηγικές.
 
 
Της Ελένης Χαραλάμπους