You are here

Ζητούν κρατική ένεση για ταμείο χρηματοδότησης επιχειρήσεων

19/06/2019 13:51

Η νέα πρόταση του συμβουλίου οικονομίας προς την κυβέρνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση των σημαντικών κενών που παρατηρούνται στον τομέα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου Τάκης Κληρίδης.

Η εισήγηση του συμβουλίου αφορά τη δημιουργία ειδικού ταμείου χρηματοδότησης ιδίων κεφαλαίων το οποίο θα πρέπει στην αρχή να πριμοδοτήσει η κυβέρνηση με ένα ποσό όχι λιγότερο από €10 – 20 εκ. ανέφερε ο κ. Κληρίδης, αναλύοντας σε διάσκεψη Τύπου την πρόταση τους.

Όπως τόνισε, το νέο ταμείο χρηματοδότησης των ΜμΕ μπορεί να ενταχθεί και στο κυπριακό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Δηλαδή εξήγησε οι ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο έναντι επενδύσεων ύψους €2,5 εκ. στην Κύπρο θα μπορούν να χρηματοδοτούν αυτό το ταμείο με ένα ποσό.

Ο κ. Κληρίδης πλαισιωμένος από τα μέλη του συμβουλίου Ανδρέα Ασσιώτη και Ανδρέα Ψαρά ανέφερε ότι «η σύσταση/πρόταση του συμβουλίου είναι στοχευμένη και αφορά κατά κύριο λόγο της μικρομεσαίες επιχειρήσεις από 2-10 άτομα χωρίς να αποκλείονται και μεγαλύτερες επιχειρήσεις».

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Ασσιώτης εξήγησε ότι «εναπόκειται στην κυβέρνηση η τελική απόφαση για τη σύσταση του ταμείου. Η εισήγηση μας είναι για εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης είτε από ιδιώτες, διεθνείς επενδυτές, την ευρωπαϊκή επιτροπή μέσω προγραμμάτων, την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων το ταμείο Γιούνκερ ή το InvestEU, οι οποίοι θα χρηματοδοτούν τις ΜμΕ με μετρητά συμμετέχοντας στο κεφάλαιό της (equity funding) και θα μπορούν να έχουν  αποδόσεις».

Στόχος σημείωσε ο κ. Ασσιώτης είναι το 99% των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, να αποκτήσουν χρηματοδότηση.

Διευκρίνισε ότι «η σύσταση μας είναι το ταμείο να δημιουργηθεί από την κυβέρνηση η οποία όμως δεν θα πρέπει να το διαχειρίζεται για ευνόητους λόγους. Ουσιαστικά ο οργανισμός θα είναι ανεξάρτητος» πρόσθεσε.

Λαμβάνοντας το λόγο και πάλι ο κ. Κληρίδης εξήγησε ότι «τα μέλη του ΔΣ και η διοίκηση του ταμείου θα πρέπει να είναι ιδιώτες τους οποίους θα διορίζει η κυβέρνηση και η οποία θα έχει και ένα εποπτικό ρόλο».

Η χρηματοδότηση θα είναι στοχευμένη είπε ο κ. Κληρίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι «εισηγούμαστε όπως η κυβέρνηση δώσει προτεραιότητα σε θέματα καινοτομίας, νεοφυών επιχειρήσεων, τεχνολογικής αναβάθμισης, τον εξαγωγικό προσανατολισμό ή διεθνοποίηση των επιχειρήσεων, καθώς και στην ανάπτυξη νέων τομέων, οι οποίες δεν μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση διότι εμπεριέχουν κάποιο ρίσκο».

Παρόμοια προγράμματα είπε έχουν το Ισραήλ και η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο κ. Κληρίδης είπε ταυτόχρονα πως το συμβούλιο εισηγείται παράλληλα τη διαμόρφωση μιας ενημερωτικής εκστρατείας από την κυβέρνηση ή και άλλους φορείς όπως το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ για την ενίσχυση των χρηματοοικονομικών γνώσεων των ΜΜΕ στην Κύπρο, κάτι που θα βοηθήσει και στην προώθηση της λειτουργίας του ταμείου αυτού αλλά και της εξασφάλισης χρηματοδότησης γενικότερα.

Έπονται εισηγήσεις για φορολογικό καθεστώς

Ερωτηθείς για τα μελλοντικά σχέδια του συμβουλίου, ο κ. Κληρίδης είπε πως αυτή τη στιγμή εξετάζεται ο τομέας της γεωργίας και πώς αυτή μπορεί να αυξήσει τη συνεισφορά της στο ΑΕΠ, καθώς και θέματα που αφορούν το φορολογικό πλαίσιο, μία έρευνα της οποίας ηγείται ο ίδιος.

«Είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζουμε και υπάρχει αυτή η ανάγκη για κίνητρα και αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος το οποίο επικρατεί», είπε, προσθέτοντας πως ενώ έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές τα τελευταία χρόνια, η βάση του φορολογικού καθεστώτος παραμένει ή ίδια από το 2003.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία αφουγκραζόμενοι και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις εργοδοτικές οργανώσεις αλλά και συνδέσμους λογιστών έχουμε φτάσει σε ένα τελικό σημείο όσον αφορά τις προτάσεις μας οι οποίες καταγράφονται τώρα και αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο θα υποβληθούν στην κυβέρνηση», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά,  ο κ. Κληρίδης είπε ότι δεν θα είναι μια φορολογική μεταρρύθμιση, προσθέτοντας πως οι προτεινόμενες αλλαγές δεν θα αφοράούν συγκεκριμένα τη μείωση ή αύξηση συντελεστών, αλλά αγγίζουν πολλά θέματα για να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Της Ηρώς Ευθυμίου