You are here

Ζητούν νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

11/05/2021 15:49

Συγκεκριμένες προτάσεις προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας καταθέτει η Γενική Συνομοσπονδία ΠΟΒΕΚ, ως επιπρόσθετα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, για αποτροπή συρρίκνωσης και κλεισίματος επιχειρήσεων.

Σε ανοικτή επιστολή της προς τους δυο Υπουργούς, η Γ.Σ.ΠΟΒΕΚ αναφέρει πως αναγνωρίζει και δεν μηδενίζει τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχουν ληφθεί, εκ μέρους της Κυβέρνησης, για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, που έχουν πληγεί συνεπεία της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης.
 
Δηλώνοντας ότι έχει επίγνωση και των οικονομικών δυνατοτήτων και πόρων του κράτους, «που δεν είναι ανεξάντλητοι», η Γ.Σ.ΠΟΒΕΚ παραθέτει σειρά προτάσεων στήριξης «ώστε να αποτρέψουμε συρρίκνωση και κλείσιμο μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας».
 
Συγκεκριμένα, προτείνεται η ένταξη όλων των επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα έχουν ποσοστό μείωσης εργασιών, που προβλέπεται από τα υφιστάμενα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας, να μπορούν να υποβάλουν αίτηση και να εντάσσονται στα υπό αναφορά σχέδια.
 
Επιπρόσθετα, προτείνεται η αναστολή των διαδικασιών «express» εξώσεων από επαγγελματικά υποστατικά, ενώ σημειώνεται πως «τα συσσωρευμένα καθυστερημένα ενοίκια αποτελούν ωρολογιακή βόμβα και θα πρέπει να δοθεί εύλογος χρόνος πίστωσης για να μπορέσουν να ανακάμψουν οι επιχειρήσεις και να καταβληθούν σταδιακά».
 
Για τις χρονικές περιόδους των τριών lockdown στις επιχειρήσεις, λόγω πανδημίας, η Γ.Σ.ΠΟΒΕΚ θεωρεί ότι θα πρέπει τα ενοίκια να επιδοτηθούν από το κράτος.
 
Εκφράζοντας, ακόμη, τη θέση ότι η απευθείας στήριξη ήταν ανεπαρκής για τις επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές, για τις επιχειρήσεις που είναι άμεσα συνδεδεμένες με το τουριστικό προϊόν και για τις επιχειρήσεις που για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχουν λειτουργήσει, προτείνεται η στοχευμένη στήριξη τους, που να συνδέεται με την απώλεια εσόδων συγκρινόμενη με τις χρονικές περιόδους  2019 – 2020 / 2021.
 
Τέλος η επιστολή, την οποία προσυπογράφουν ο Πρόεδρος και ο ΓΓ της Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ, καλεί τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, να καθορίσουν συναντήσεις «στις οποίες με εποικοδομητικό πνεύμα θα μπορέσουμε να τις συζητήσουμε, να δώσουμε λύσεις και να στηρίξουμε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και την οικονομία».