You are here

ΟΕΒ: Κρίσιμο έτος για ανάπτυξη δεξιοτήτων

18/02/2023 06:00

Την ανάγκη συνέχισης των διαβημάτων για την ολική πράσινη μετάβαση της Κύπρου, τόνισε σε συνέντευξη της στη StockWatch, η προϊστάμενη του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Μαρία Θεοδώρου.

Η κ. Θεοδώρου αναφέρεται στην ανακήρυξη του 2023 ως το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, εξηγώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε φιλόδοξους στόχους για το 2023, σύμφωνα με τους οποίους τουλάχιστον το 60% των ενηλίκων πρέπει να έχει συμμετοχή στην κατάρτιση.

Πέραν του 80% θα πρέπει να έχει γνώση των βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων, πρόσθεσε, καθώς η ανάπτυξη των δεξιοτήτων αποτελεί το μέσο για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, η οποία έπεται μέσα από τις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες.

Μιλά ακόμη για τις απαραίτητες δεξιότητες του μέλλοντος, όπως οι μεταφερόμενες δεξιότητες και οι δεξιότητες που ξεχωρίζουν στις κατατάξεις των παγκόσμιων ερευνών, όπως η κωδικοποίηση και ο προγραμματισμός, μεταξύ άλλων.

Τονίζει ότι για να επιτευχθεί η ανάπτυξη τέτοιων δεξιοτήτων, θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλη κουλτούρα για δια βίου μάθηση.

Απαιτείται πραγματική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Ειδικότερα, προσθέτει ότι το υφιστάμενο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου χρειάζεται μια πραγματική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και όχι μία ανανέωση του ήδη υφιστάμενου συστήματος.

Για τη βέλτιστη προετοιμασία των νέων ώστε να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια, για ν’ αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται από αποσπασματικές αλλαγές, τόνισε.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδώρου, μια πραγματική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα πρέπει να εφαρμοστεί μέσα από την προώθηση αλλαγών στις εκπαιδευτικές μεθόδους, στην ενίσχυση των ερευνητικών διαδικασιών και στην αυτενέργεια και πρωτοβουλία των μαθητών και εκπαιδευτικών για τη δημιουργία κατάλληλων προγραμμάτων, μεταξύ άλλων.

Επιχειρήσεις και πράσινη εποχή

Όσον αφορά το επιχειρηματικό μέλλον στην πράσινη εποχή, η κ. Θεοδώρου απαντά για τα διαβήματα που έγιναν, αλλά και όλα όσα εκκρεμούν για την επιτυχημένη μετάβαση στην πράσινη εποχή.

«Η διαδικασία είναι σταδιακή και περιλαμβάνει πολλές προκλήσεις», αναφέρει, τονίζοντας τη σημαντική προσπάθεια που απαιτείται σε σχέση με την κατάρτιση, τις επενδύσεις και την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων, με στόχο την ολοκλήρωση της πράσινης μετάβασης.

Εξηγεί ακόμη, το ρόλο της Εθνικής Αρχής Προσόντων, αλλά και της Επιτροπής Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Επιτροπής Πράσινης Ανάπτυξης και Κυκλικής Οικονομίας της ΟΕΒ.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Μαρίας Κυριακίδου