You are here

Δέσμευση 60 εταιρειών για μείωση εκπομπών θερμοκηπίου

30/05/2019 17:01

Εξήντα κυπριακές εταιρίες που δεσμεύτηκαν  εθελοντικά να δουλέψουν προς τον στόχο, της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω της πρωτοβουλίας Business4Climate, συμμετείχαν την περασμένη Τρίτη σε εκδήλωση δικτύωσης και ανταλλαγής απόψεων που διοργάνωσαν το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και η Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας διοργάνωσαν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΕΒ, οι επιχειρήσεις υπέγραψαν την εθελοντική δέσμευση τους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 8% μέχρι το 2030
 
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και ΠεριβάλλοντοςΚώστας Καδής και ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Γιώργος Πέτρου.
 
«Αν όλες οι κυπριακές επιχειρήσεις επιτύγχαναν μείωση των εκπομπών τους κατά 8% μέχρι το 2030, θα κάλυπταν το 25% του εθνικού μας στόχου», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του στο Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών.
Στην εκδήλωση ανακοινώθηκα ακόμα  διαγωνισμός για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις.  Οι καλύτερες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των ρύπων θα βραβευθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των ιδιωτικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ως εκ τούτου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τόνισε την ένθερμη στήριξη της κυβέρνησης στην πρωτοβουλία Επιχειρώ για το κλίμα/Business4Climate. Δήλωσε επίσης, την ετοιμότητά του να μελετήσει και να αξιοποιήσει κατάλληλα τις όποιες εισηγήσεις και αποτελέσματα προκύψουν από την όλη πρωτοβουλία.
 
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Γιώργος Πέτρου, ανέφερε ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις, απέδειξαν ότι μπορούν να δεσμευτούν εθελοντικά και να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανταπόκριση σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων και ευελπιστεί πως η πρωτοβουλία θα αγκαλιασθεί από ακόμα μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων.
 
Ο Θεόδωρος Ζαχαριάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), παρουσίασε τους στόχους και το όραμα της πρωτοβουλίας Business4Climate η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Climate-KIC, απέσπασε πολύ καλές κριτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και γίνεται η προετοιμασία μεταφοράς της τεχνογνωσίας από την Κύπρο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Τέλος, ακολούθησε ανοιχτός διάλογος και συζήτηση, όπου οι παρευρισκόμενοι υπέβαλαν ερωτήσεις και εξέφρασαν τις απόψεις τους για την σημαντικότητα τέτοιων δράσεων που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και της εξοικονόμησης πόρων.