You are here

Η ΑΤΗΚ «πρότυπο μοντέλο» για όλους τους Ημικρατικούς

22/04/2003 11:07
Ο Μ. Κυπριανού με αποκλειστικές δηλώσεις του στη «SW» επιβεβαιώνει την οριστική εγκατάλειψη των μετοχοποιήσεων

Η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου εγκαταλείπει οριστικά την πολιτική των μετοχοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών, επιβεβαιώνει με αποκλειστικές δηλώσεις του στη «Stockwatch» ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, ξεκαθαρίζοντας το μέχρι χθες «ομιχλώδες τοπίο» ύστερα από τις πρόσφατες δηλώσεις Κίκη Καζαμία και Γιώργου Λιλλήκα. Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού αποκαλύπτει στη «SW» ότι πρότυπο για τον εκσυγχρονισμό και το νέο καθεστώς λειτουργίας όλων των Οργανισμών Δημόσιας Ωφελείας, θα αποτελέσει το πιο καλά μελετημένο σήμερα, «μοντέλο», της Αρχής Τηλεπικοινωνιών (ΑΤΗΚ).

Παρέχοντας πλήρη κάλυψη στους προερχομένους από το ΑΚΕΛ συναδέλφους του υπουργούς, Κίκη Καζαμία και Γιώργο Λιλλήκα, ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς από τη «SW» κατά πόσον υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη μη μετοχοποίηση των ημικρατικών οργανισμών - όπως ήταν η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης - τονίζει ότι δεν υπήρξε τέτοια απόφαση (από το Υπουργικό Συμβούλιο) «δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υιοθετήσει οποιοδήποτε μοντέλο που δεν θα διασφαλίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα των Οργανισμών Δημοσίας Ωφελείας».

Το προωθούμενο μοντέλο από την κυβέρνηση Παπαδόπουλου αφορά την εκχώρηση περισσότερων εξουσιών και αυξημένων αρμοδιοτήτων στα Διοικητικά Συμβούλια, σε αντίθεση με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και την μετατροπή των ημικρατικών οργανισμών σε εταιρίες ιδιωτικού δικαίου, με την παραχώρηση μετοχών στο προσωπικό των ημικρατικών και με την πλειοψηφία των μετοχών να ανήκει στο Κράτος.

«Το Υπουργείο Οικονομικών πιστεύει ότι το μοντέλο της ΑΤΗΚ είναι το πιο μελετημένο «μοντέλο» αυτή τη στιγμή και με βάση αυτό θα εξεταστεί και το μοντέλο που θα υιοθετήσουν και οι άλλοι Οργανισμοί Δημόσιας Ωφελείας» είπε ο Μάρκος Κυπριανού. «Ωστόσο» σημείωσε, «το Υπουργικό Συμβούλιο έχει μελετήσει την προώθηση μέτρων για τον εκσυγχρονισμό του τρόπου διοίκησης αυτών των οργανισμών, ώστε να αποκτήσουν την απαιτούμενη ευελιξία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν στο ολοένα αυξανόμενο περιβάλλον του ελεύθερου ανταγωνισμού που απαιτεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η θέση και η πολιτική του υπουργείου Οικονομικών, κατέληξε ο Μάρκος Κυπριανού, απαντώντας σε άλλη ερώτηση της «SW», είναι αυτή που περιέχεται και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου υπέρ της διατήρησης του κοινωνικού χαρακτήρα των οργανισμών δημοσίας ωφελείας.

Του Κυριάκου Κυριακίδη