You are here

Ανησυχίες ΕΔΕΚ για τραπεζικές εξελίξεις

17/01/2007 14:04
Την ανησυχία της ΕΔΕΚ όσον αφορά την προοπτική ελέγχου του τραπεζικού συστήματος από οικονομικά κέντρα εκτός Κύπρου, που μπορεί να αποβεί αρνητική στην προώθηση συγκεκριμένης κοινωνικής πολιτικής, εξέφρασε σήμερα ο Α' Αντιπρόεδρος και βουλευτής του Κινήματος, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε πως η ΕΔΕΚ καλεί τις εποπτικές αρχές, Κεντρική Τράπεζα, Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να διαδραματίσουν στο ακέραιο τον ρυθμιστικό τους ρόλο.

Σημείωσε ακόμη πως θα πρέπει άμεσα η ΕΚ να προωθήσει την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2004/25/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Απριλίου 2004 σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς, η οποία θα έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή από τις 20 Μαΐου 2006, και να προωθηθεί η καθιέρωση Επιτρόπου Προστασίας του πολίτη από χρηματοοικονομικές συναλλαγές (Τραπεζικός Διαμεσολαβητής), όπως η σχετική πρόταση που κατατέθηκε από την ΕΔΕΚ.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚ ο Επίτροπος θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη αρχή, επαρκώς στελεχωμένη ώστε να ασκεί με πλήρη επάρκεια και αμεροληψία την αποστολή του, μακριά από οποιαδήποτε μορφής επηρεασμού. Σκοποί του Επιτρόπου είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών με τρόπο δίκαιο, διαφανή, αμερόληπτο μέσα από γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες, να επιλαμβάνεται των παραπόνων που θα υποβάλλουν οι καταναλωτές εναντίον χρηματοοικονομικών οργανισμών και να επιχειρεί φιλικό εξώδικο διακανονισμό μεταξύ των καταναλωτών και του χρηματοοικονομικού οργανισμού.

Η ΕΔΕΚ, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, αναγνωρίζει ότι οι συγχωνεύσεις και συγκεντρώσεις των επιχειρήσεων προκειμένου να εξασφαλίσουν οικονομίες κλίμακος και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητα τους στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον είναι αναπόφευκτη εξέλιξη. «Η εξέλιξη αυτή προφανώς παρουσιάζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα», σημείωσε.

Στα πλεονεκτήματα, πρόσθεσε ο κ. Σιζόπουλος, συμπεριλαμβάνεται η εισαγωγή επενδυτικών κεφαλαίων και η υποβοήθηση στην επίτευξη υψηλότερων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, ενώ στα μειονεκτήματα επισημαίνονται οι κίνδυνοι δημιουργίας ολιγοπωλιακών καταστάσεων με σοβαρές επιπτώσεις στον υγιή ανταγωνισμό.

Γ.Χ.