You are here

Ζητούν επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας

10/12/2018 15:26

Η ηγεσία της ΣΕΚ έγινε δεκτή σήμερα από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο. Σε δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος και ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας διατύπωσαν την ταύτιση απόψεων.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για διάφορα ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας και την οικονομία ευρύτερα.
 
Κοινή διαπίστωση είναι ότι μετά από τις θυσίες και τα όσα περάσαμε τα προηγούμενα πέντε χρόνια, ήρθε η ώρα της αποκατάστασης, είπε ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας ότι το κόμμα του θέλει να συμβάλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας που διαπιστώθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
 
Πρέπει να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε δικαιώματα και ωφελήματα που αναγκάστηκαν να χάσουν οι εργαζόμενοι λόγω των απαραίτητων θυσιών που έπρεπε να υιοθετήσουμε ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της χρεωκοπίας μέσα από το μνημόνιο που αναγκαστήκαμε να δεχθούμε ως οικονομία και ως κοινωνία για να αντιμετωπίσουμε λανθασμένες αποφάσεις και λανθασμένες επιλογές, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
 
Ανέφερε επίσης ότι θέλουμε να συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο με τη ΣΕΚ, καθώς θεωρούμε χρήσιμες και παραγωγικές τις εισηγήσεις της συνδικαλιστικής οργάνωσης, οι οποίες έχουν να κάνουν με την καλύτερη εποπτεία σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, την προώθηση του ΓεΣΥ που είναι κοινός μας στόχος, τη μεταρρύθμιση της φορολογίας ώστε να μειωθούν τα βάρη στις επιχειρήσεις με ταυτόχρονη αύξηση στα οφέλη που πρέπει να έχουν οι Κύπριοι εργαζόμενοι.
 
Είμαστε στη διάθεση της ΣΕΚ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων να συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο για να μπορέσουμε να συνδιαμορφώσουμε τις λύσεις που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της κοινωνίας, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ,
 
Ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε πως αναπτύχθηκαν οι θέσεις της Συνομοσπονδίας, ιεραρχώντας προτεραιότητες σε μια προσπάθεια «να επαναρυθμίσουμε την αγορά εργασίας και να αναβαθμίσουμε περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις στη βάση και της προοπτικής ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων ιδιαίτερα σε τομείς της οικονομίας που παρουσιάζουν αισθητή ανάπτυξη, θεωρώντας ότι έχει επέλθει η ώρα να διεκδικηθούν τεκμηριωμένα και στοχεύμενα μισθολογικές αυξήσεις και βελτιώσεις παρεμφερών δικαιωμάτων, χωρίς να ανατρέπουν την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης.
 
Θέσαμε ως προτεραιότητα την εφαρμογή του ΓεΣΥ καθώς αποτελεί κοινωνική ανάγκη η ποιοτική και οικονομικά προσβάσιμη υγεία, συνέχισε προσθέτοντας ότι στη συνάντηση τέθηκε το θέμα της ψήφισης της νομοθεσίας για την ενιαία υπηρεσία επιθεωρητών, που αποτελεί παράμετρο αναχαίτισης της αδήλωτης εργασίας και ζητήθηκε η πρόταση της ΣΕΚ για στοχευμένη και συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα παραπέμπει στη λογική της πράσινης φορολογίας ώστε να περιορίζει την επιβάρυνση της φορολόγησης της εργασίας προς όφελος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
 
Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, συζητήθηκε και το θέμα της στεγαστικής πολιτικής, καθώς όπως είπε δημιουργείται μια τεράστια κοινωνική στρέβλωση και αναταραχή με πολλές αρνητικές προεκτάσεις, οι οποίες επηρεάζουν ακόμα και το δημογραφικό αφού καθώς τα νεαρά κυρίως ζευγάρια δεν μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στη στέγαση.
 
Τέθηκαν οι βάσεις για απρόσκοπτη συνεργασία και συνεννόηση σε θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ΣΕΚ με άμεσους αποδέκτες τους εργαζόμενους και την κοινωνία, είπε ο ΓΓ της ΣΕΚ.
 
Ερωτηθείς αν το γεγονός ότι το νομοθέτημα για την ενιαία υπηρεσία επιθεωρητών έχει κολλήσει στη Βουλή για μήνες παρεμποδίζει την προσπάθεια για επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας, κ. Μάτσας είπε πως εδώ και ένα χρόνο έχει ψηφιστεί η νομοθεσία που αφορά την αδήλωτη εργασία και στο πλαίσιο της συζήτησης που προηγήθηκε στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα θεωρήσαμε ότι η δημιουργία της ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρητών αποτελούσε βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η νομοθεσία για την αδήλωτη εργασία να εφαρμοστεί  στην πράξη.
 
Η περαιτέρω ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρητών, πέρα από την πάταξη της αδήλωτης εργασίας θα συμβάλει και στην προσπάθεια για ρύθμιση της αγοράς εργασίας, καθώς θα αυξηθούν οι έλεγχοι και θα μπορέσει η ολοκληρωμένη διαδικασία να λειτουργήσει αποτρεπτικά στις όποιες αυθαίρετες επιβουλές μερίδας των εργοδοτών.
 
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη θέση της Κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας επί των καταθετικών επιτοκίων και ως φαίνεται και της Βουλής για μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ο κ. Μάτσας είπε πως θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία να μπορεί να δώσει διέξοδο σε ένα μεγάλο φάσμα ζητημάτων που άπτονται τις γενικότερης φορολογικής πολιτικής.
 
Πρόσθεσε πως οι αποσπασματικές επιλογές δεν δίνουν συνολική διέξοδο στο πρόβλημα και είπε πως η όποια προσπάθεια περιορισμού της φορολογίας των αγαθών με αποδέκτη των πολίτη τους βρίσκει σύμφωνους.