You are here

M. Weinstein, TUS: Κάποιες αεροπορικές εταιρείες δεν θα επιβιώσουν

29/05/2021 05:29

Την εκτίμηση ότι θα πάρει περίπου 2-3 χρόνια, μέχρι η επιβατική κίνηση και οι αεροπορικές εταιρείες να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019, εκφράζει ο CEO της TUS Airways Michael Weinstein. 

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, αναφέρει ότι δεν είναι πολλές οι αεροπορικές εταιρείες που θα επιβιώσουν στους πρώτους μερικούς μήνες της επαναλειτουργίας τους. 

«Μπορεί να δούμε μερικές αερογραμμές που άντεξαν κατά την πανδημία, να καταρρέουν τώρα», σημειώνει, επισημαίνοντας ότι «θα χρειαστεί να επαναπροσλάβουν πολλούς εργαζόμενους, να πληρώσουν οφειλόμενους λογαριασμούς και να πληρώσουν προκαταβολές σε διάφορους παρόχους, όπως για ενοικίαση αεροσκαφών, για καύσιμα και χρεώσεις αεροδρομίων».

Ωστόσο, εκφράζει την άποψη ότι η TUS Airways επαναλειτουργεί την κατάλληλη στιγμή, αφού όπως σημειώνει, «ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει». «Αυτό μπορεί να σταματήσει για λίγο, αλλά όχι για πάντα», τονίζει.

Αναφέρεται παράλληλα στον στόχο δημιουργίας ενός μεγάλου δικτύου πτήσεων μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας, μέχρι το 2022-23. «Σχεδιάζουμε να εγκαταστήσουμε ένα μεγάλο δίκτυο διαμέσου του αεροδρομίου Λάρνακας, κάτι που θα του επιτρέψει να μετατραπεί σε βασικό περιφερειακό κέντρο», σημειώνει.

Χαμηλό κόστος ή ποιοτικές υπηρεσίες

Ο κ. Weinstein σχολιάζει το νέο προφίλ των επιβατών, απαντώντας στο δίλημμα «χαμηλό κόστος ή ποιοτικές υπηρεσίες». Υποστηρίζει ότι οι επιβάτες σήμερα είναι πιο ώριμοι, σημειώνοντας πως «έχουν συνειδητοποιήσει ότι μια ‘χαμηλού κόστους’ αεροπορική εταιρεία, είναι μια διαφορετική ονομασία για μια αεροπορική εταιρεία με ‘πολλά κόστη’».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξηγεί ότι η TUS Airways επαναδραστηριοποιείται στη βάση ενός μοντέλου «υβριδικής» αερογραμμής, που θα συνδυάζει τις δύο επιλογές και θα προσφέρει τόσο ναυλωμένες, όσο και προγραμματισμένες πτήσεις.

Αναφέρεται παράλληλα, στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η εταιρεία στην προσπάθεια εξασφάλισης επενδύσεων, εν μέσω της πανδημίας και εκφράζει την ελπίδα, η αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ισραήλ, να είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει η TUS για πολύ καιρό.

Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει ότι η εταιρεία διαθέτει αρκετά στέρεες χρηματοδοτικές βάσεις και δομή που θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίσει τυχόν νέες προκλήσεις και να συρρικνωθεί σε περίπτωση απρόβλεπτης ανάγκης για αναστολή λειτουργίας.

Η TUS επανάκτησε την άδεια λειτουργίας της πρόσφατα, μετά από επτά μήνες αναστολής εργασιών. Τις προηγούμενες μέρες, η εταιρεία κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία, υπογράφοντας επιστολή προθέσεων (letter of intent) για την συμμετοχή της ισραηλινής εταιρείας Global Knafaim Leasing στο μετοχικό της κεφάλαιο με ποσοστό 49,9%.

Της Μαρίας Χαμπή