You are here

Διαβεβαιώσεις Ackermann, Hourican στους μετόχους

14/05/2019 11:50

Διαβεβαιώσεις στους μετόχους και το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου για την πορεία μεταρρυθμίσεων και δυναμικής της τράπεζας έδωσαν ο απερχόμενος πρόεδρος του ΔΣ Josef Ackermann και ο διευθύνων σύμβουλος John Hourican.

O Ελβετός Josef Ackermann στην τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, σημείωσε ότι η αλλαγή στην ηγεσία της τράπεζας που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν θα διαταράξει τη δυναμική των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εναπομενουσών και των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Τράπεζα.

Μιλώντας ενώπιον της ετήσιας γενικής συνέλευσης της τράπεζας, ο κ. Ackermann ανέφερε ότι «έχουμε στη διάθεσή μας την κατάλληλη στρατηγική, μια έμπειρη ανώτερη διευθυντική ομάδα, ένα έμπειρο και καλά δοκιμασμένο συμβούλιο και αποτελεσματικές εταιρικές δομές διαχείρισης και διακυβέρνησης για να πάρουμε την τράπεζα μπροστά. Οι αλλαγές στις θέσεις του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου, είναι μια ευκαιρία να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία με ανανεωμένο σθένος και ενθουσιασμό», σημείωσε.

Αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες προσπάθειες  για αναδιάρθρωση και μείωση των κινδύνων του ισολογισμού της τράπεζας. Μεταξύ άλλων, όπως είπε, η τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση της θυγατρικής της στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξέδωσε με επιτυχία συμπληρωματικό κεφάλαιο ύψους €220 εκ. μέχρι το τέλος του έτους, και ολοκλήρωσε το ονομαζόμενο Project Helix που περιελάμβανε την πώληση €2.8 δις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) και άλλων περιουσιακών στοιχείων σε ξένο επενδυτή.

Παράλληλα, η τράπεζα συνέχισε να κάνει σημαντικά βήματα για την περαιτέρω οργανική μείωση των ΜΕΔ, χορηγώντας ταυτόχρονα σημαντικές νέες πιστώσεις στην εγχώρια οικονομία, ενισχύοντας επίσης τη ρευστότητα της και εφαρμόζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως ανέφερε.

«Το τελικό αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών ήταν, όπως είχε προβλεφθεί, μια σημαντική αύξηση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας στο τέλος του 2018 σε βάση pro forma, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις τόσο του Helix όσο και της πρόσφατης νομοθετικής τροποποίησης της λογιστικής αντιμετώπισης των Αναβαλλόμενων Φορολογικών Απαιτήσεων που κληρονομήθηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα», σημείωσε.

Έμφαση στη μετοχή

Ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Ackermann, έκανε αναφορά στην τιμή της μετοχής της BOCH λέγοντας ότι ανέκαμψε σημαντικά μετά την δημοσιοποίηση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων του 2018 περί τα τέλη Φεβρουαρίου, αν και από χαμηλό επίπεδο.

«Η τιμή της μετοχής συνεχίζει να μεταβάλλεται συχνά και να παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με προηγούμενα επίπεδα. Φυσικά, όπως είναι η συνήθης βέλτιστη πρακτική, το διοικητικό συμβούλιο και η διεύθυνση της τράπεζας δεν στοχεύουν με κανέναν τρόπο στην τιμή της μετοχής αυτής καθεαυτής. Ωστόσο, προσπαθούμε, ως αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της τράπεζας, να αυξήσουμε την αξία της τράπεζας για τους μετόχους μεσοπρόθεσμα. Είμαστε πολύ ευγνώμονες και ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την υπομονή των μετόχων της τράπεζας, καθώς η μετοχή της τράπεζας ακολουθούσε πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια χωρίς ούτε διανομή μερίσματος», τόνισε.

Αναφερόμενος στις προοπτικές και τους στόχους της τράπεζας, είπε ότι η τράπεζα παραμένει επικεντρωμένη στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου του ισολογισμού της, με ακόμη μια μεγάλη μείωση των ΜΕΑ τα επόμενα χρόνια μέσω οργανικών και ενδεχομένως άλλων επιλογών. Παράλληλα, ανέφερε ότι η τράπεζα θα επιταχύνει την υλοποίηση του σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού και θα συνεχίσει να βελτιώνει την επιχειρηματική της στρατηγική.

«Αναπόφευκτα, η τράπεζα θα διερευνήσει πιο έντονα τρόπους για τη βελτιστοποίηση της διάρθρωσης του κόστους της και τη διατήρηση της βιωσιμότητας του επιχειρηματικού της μοντέλου μεσοπρόθεσμα, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους», τόνισε.

Μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες

Ο Josef Ackermann εξέφρασε αισιοδοξία για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, διαμηνύοντας ότι όλοι πρέπει να συνεισφέρουν, ο δανειζόμενοι να σέβονται τα χρονοδιαγράμματα εξυπηρέτησης του χρέους τους, οι συντεχνίες να συνεργάζονται με τους συμβαλλομένους, οι τράπεζες να συνεχίσουν να τηρούν τις κανονιστικές ρήτρες, αλλά και τα πολιτικά κόμματα και η κοινωνία να επιδιώξουν την αναγκαία συναίνεση στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Εκφράζοντας χαρά για τη διαδοχή του από τον Τάκη Αράπογλου, είπε πως «ο Τάκης είναι ένας αξιότιμος συνάδελφος και φίλος μου εδώ και πολλά χρόνια» με πλούσια εμπειρία στις διεθνείς στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και στην εταιρική, εμπορική και επενδυτική τραπεζική στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αλλά και εκτενή πείρα ως διευθύνων σύμβουλος, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, και ως διοικητικός σύμβουλος και πρόεδρος διαφόρων χρηματο-οικονομικών και εμπορικών επιχειρήσεων.

«Είμαι λοιπόν πολύ σίγουρος ότι, με την εκτενή εμπειρία του, ο κ. Τάκης Αράπογλου θα αποτελέσει πολύτιμη προσθήκη στα Συμβούλια μας», είπε.

Για τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας, είπε πως αυτός προέρχεται από την οικογένεια της Τράπεζας και δεν χρειάζεται ουσιαστικά κάποια εισαγωγή, αφού φέρει προσωπική εμπειρία στη διεύθυνση μερικών βασικών τμημάτων της Τράπεζας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενδυνάμωση εταιρικών σχέσεων με σημαντικούς πελάτες.

«Ο Πανίκος γνωρίζει την Τράπεζα και τις πολιτικές της και είναι έτοιμος να ηγηθεί της Τράπεζας προς τα εμπρός», είπε.

Hourican: Δεν θα χαθεί η δυναμική

Ο John Hourican ανέφερε ότι η τράπεζα είναι πλέον πιο ισχυρή και συμπαγής και βρίσκεται σε θέση ετοιμότητας να αντιμετωπίσει το μέλλον. «Είμαι βέβαιος ότι η σαφής στρατηγική που έχουμε χαράξει θα οδηγήσει σε μια ισχυρή τράπεζα, ελκυστική σε επενδύσεις. Η διεύθυνση παραμένει πλήρως επικεντρωμένη στην ολοκλήρωση της πορείας της τράπεζας προς την ανάκτηση της ισχυρής της θέσης χωρίς να χαθεί η πορεία δυναμικής», τόνισε.

Έκανε αναφορά στη σημαντική πρόοδο στην ανάκαμψη της τράπεζας σημειώνοντας ότι επιτεύχθηκε μείωση €9 δισ. στον ισολογισμό και πτώση €10 δισ. στα ΜΕΔ.

«Τα τελευταία χρόνια ήταν σημαντικά για το ταξίδι προς την ανάκτηση και πάλι της ηγετικής μας θέσης και  αποδεικνύουν πως η στρατηγική μας είναι γενικά επιτυχημένη. Έχουμε μειώσει σημαντικά το επίπεδο των ΜΕΔ. Έχουμε πλεονάζουσα ρευστότητα.  Έχουμε ικανοποιητικά κεφάλαια.  Έχουμε διατηρήσει το μερίδιο αγοράς μας και έχουμε ικανοποιητικά επίπεδα κερδοφορίας για τις κύριες εργασίες μας», τόνισε.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στο να παρέχουμε χρηματοδότηση στην ανακάμπτουσα κυπριακή οικονομία. Στοχεύουμε σε βιώσιμο νέο δανεισμό σε επιλεγμένους τομείς.  Τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, οι επαγγελματικές υπηρεσίες , η τεχνολογία, η υγεία, η ενέργεια, η εκπαίδευση και το περιβάλλον παρέχουν καλές ευκαιρίες χρηματοδότησης για την τράπεζα. Το 2018 χρηματοδοτήσαμε την κυπριακή οικονομία με €1.9 δισ. και αναμένουμε ο νέος δανεισμός να παραμείνει στα ίδια επίπεδα κατά τη φετινή χρονιά», είπε.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες για το μέλλον, σημείωσε ότι «παραμένουμε δεσμευμένοι στην ολοκλήρωση της μείωσης κινδύνου στον ισολογισμό και επικεντρωνόμαστε και πάλι στη στήριξη της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας. Παρόλο που μένουν αρκετά που πρέπει να γίνουν για την ανάκτηση της ισχυρής θέσης αυτού του οργανισμού, είμαι βέβαιος ότι έχουμε τα κατάλληλα δομικά στοιχεία για να επιτύχουμε τελικά τους στόχους μας».

Τόνισε ότι ένας κύριος στόχος για τα τρίμηνα που ακολουθούν θα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη ενός πιο αποτελεσματικού επιχειρηματικού μοντέλου, με έμφαση στη διατήρηση των εσόδων με ταυτόχρονη σημαντική μείωση του κόστους και καλύτερη διαχείριση των εργασιακών σχέσεων.

Τόνισε ότι «η  στρατηγική κατεύθυνση που έχουμε επιλέξει είναι η σωστή. Παραμένω δεσμευμένος στην ολοκλήρωση της εργασίας μου πριν παραδώσω κατά τους ερχόμενους μήνες και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην διευθυντική ομάδα ότι θα συνεχίσουν να καθοδηγούν την τράπεζα προς την ανάκτηση της ηγετικής της θέσης».

Υπογράμμισε πως «παρόλο που μένουν αρκετά που πρέπει να γίνουν για την ανάκτηση της ανάκτηση της ισχυρής της θέσης αυτού του οργανισμού, είμαι βέβαιος ότι έχουμε τα κατάλληλα δομικά στοιχεία για να επιτύχουμε τελικά τους στόχους μας».

Η ετήσια γενική συνέλευση ενέκρινε και τα 13 ψηφίσματα που τέθηκαν ενώπιον των μετόχων.

Στην ΕΓΣ παρευρέθηκαν 120 μέτοχοι, αυτοπροσώπως ή δι’ αντιπροσώπου, που εκπροσωπούσαν 231,231,238 μετοχές, δηλαδή 51.82% του συνολικού εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας.

Η ΕΓΣ εξέτασε τις Οικονομικές Καταστάσεις για το έτος 2018 μαζί με τις εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών και καθόρισε την ετήσια συνήθη αμοιβή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η ΕΓΣ εξέτασε τη συνέχιση της PricewaterhouseCoopers ως Ελεγκτές της Εταιρίας και εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο να καθορίσει την αμοιβή τους.

Οι ακόλουθοι Διοικητικοί Σύμβουλοι έχουν επανεκλεγεί στο Διοικητικό Συμβούλιο:

(α) Maksim Goldman

(β) Arne Berggren

(γ) Lyn Grobler

(δ) Dr Michael Heger

(ε) John Patrick Hourican

(στ) Δρ Χριστόδουλος Πατσαλίδης

(ζ) Ιωάννης Ζωγραφάκης

(η) Anat Bar-Gera

(κ) Μαρία Φιλίππου

(λ) Πόλα Χατζησωτηρίου

O κ. Ευστράτιος-Γεώργιος (Τάκης) Αράπογλου έχει εκλεγεί στο Διοικητικό Συμβούλιο με ισχύ από την ημερομηνία έγκρισης του διορισμού του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η ΕΓΣ αποφάσισε επίσης να:

-εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο για έκδοση μετοχών·

- εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο για την έκδοση μετοχών χωρίς εφαρμογή των προτιμησιακών δικαιωμάτων σύμφωνα με το Άρθρο 1022 του Companies Act 2014·

-εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη μη εφαρμογή προτιμησιακών δικαιωμάτων σε σχέση με πρόσθετες συνήθεις μετοχές σύμφωνα με το Άρθρο 1022 του Companies Act 2014 όσον αφορά την χρηματοδότηση μιας συναλλαγής·

- εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο για κατανομή συνήθων μετοχών στη μετατροπή ή ανταλλαγή Επιπρόσθετου Πρωτοβάθμιου Κεφαλαίου Μετατρέψιμου σε Μετοχές·

-εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη μη εφαρμογή εκ του νόμου δικαιωμάτων προτίμησης ως Άρθρο 1022 του Companies Act 2014 για τις μετοχές που εκδόθηκαν σύμφωνα με το Ψήφισμα 8·

- εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο για επαναγορά ιδίων μετοχών της Εταιρίας

- καθορίσει το εύρος τιμής στην οποία η Εταιρία μπορεί να επανακατανέμει ίδιες μετοχές

-εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο για σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με ειδοποίηση τουλάχιστον 14 καθαρών ημερών σύμφωνα με τις πρόνοιες της Πρόσκλησης για τη σύγκληση της ΕΓΣ που ανακοινώθηκε στις 10 Απριλίου 2019.

Τα ψηφίσματα που συνιστούν Ειδικές Εργασίες ισχύουν μέχρι την επόμενη ΕΓΣ ή τις 13 Αυγούστου 2020, όποιο συμβεί νωρίτερα.

Της Γεωργίας Χαννή