You are here

Ά. Αναστασιάδης: Απροβίβαστο το δημόσιο στην τεχνολογία

08/05/2021 06:30

Ο δημόσιος τομέας λαμβάνει βαθμολογία κάτω από τη βάση σε θέματα τεχνολογίας, ενώ ο ιδιωτικός τομέας βαθμολογείται στα 7 από τα δέκα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής (CITEA), Άρη Αναστασιάδη.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει ότι η πανδημία επιβεβαίωσε την ανάγκη όλων των εταιρειών και οργανισμών να σκεφτούν σοβαρά την υιοθέτηση και εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού. 

«Αναμένεται ότι η τεχνολογία θα είναι στις προτεραιότητες των επιχειρήσεων, αν θέλουν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μια παγκόσμια οικονομία που όλο και αψηφά τα γεωγραφικά σύνορα και τις αποστάσεις», τονίζει.

Ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει επίσης, ότι η πανδημία ανέδειξε την αξία των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Στη Κύπρο, αναφέρει, ένα σημαντικό ποσοστό των μεγάλων επιχειρήσεων ήταν σε θέση είτε να λειτουργήσουν άμεσα αξιοποιώντας τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, είτε με γρήγορες ενέργειες να αναβαθμίσουν τα συστήματα τους.

Υπογραμμίζει ότι η χρήση της τεχνολογίας και η άμεση ανταπόκριση των εταιρειών πληροφορικής κάτω από αυτές τις ιδιάζουσες περιστάσεις, ήταν καθοριστική για την ικανοποιητική λειτουργία τόσο του Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού τομέα.

Στη συνέντευξή του, αναφέρει ακόμη ότι το επίπεδο ψηφιακών ικανοτήτων στην Κύπρο θα μπορούσε να ήταν ψηλότερο. Ο δημόσιος τομέας λαμβάνει βαθμολογία κάτω από τη βάση σε θέματα τεχνολογίας ενώ, ο ιδιωτικός τομέας βαθμολογείται με 7 από τα δέκα, σημειώνει.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι το υφυπουργείο Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής συντονίζει δράσεις με διάφορους φορείς συμπεριλαμβανομένου και του CITEA, ούτως ώστε για το 2021 η Κύπρος να αναβαθμιστεί και να ανέβει μερικές θέσεις στον ευρωπαϊκό δείκτη ψηφιακής απόδοσης DESI.

Της Γεωργίας Χαννή