You are here

Κ. Χαραλαμπίδης, Deloitte: Η τεχνολογία ωθεί την ανάπτυξη επιχειρήσεων

18/09/2021 06:01

Στον τρόπο με τον οποίο η αξιοποίηση της τεχνολογίας μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη επιχειρήσεων, αναφέρεται ο επικεφαλής κλάδου Εταιρειών Υψηλής Ανάπτυξης της Deloitte Private (Μέση Ανατολή) Κυριάκος Χαραλαμπίδης.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στη StockWatch, υποδεικνύει πως οι επιτυχημένες επιχειρήσεις είναι αυτές που φιλοδοξούν να ανταγωνίζονται στις διεθνείς αγορές και η ανάπτυξή τους οδηγείται από την τεχνολογία.

«Επομένως αναμφίβολα, οι επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία, σημειώνουν μεγαλύτερη και πιο ραγδαία ανάπτυξη, αφού πιο εύκολα μπορούν να επεκταθούν σε μεγάλη κλίμακα και να φτάσουν σε πιο πολλές αγορές», τονίζει.

Ο κ. Χαραλαμπίδης, αναφέρεται στα οφέλη που προκύπτουν για την οικονομία από την ανάπτυξη εταιρειών υψηλής ανάπτυξης, οι οποίες όπως εξηγεί, είναι όσες έχουν ξεφύγει από το στάδιο της start-up εταιρείας και τα έσοδά τους αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό.

«Μπορεί τόσο μια μικρή, όσο και μια μικρομεσαία εταιρεία να θεωρηθεί εταιρεία υψηλής ανάπτυξης. Παρόλα αυτά, οι τεχνολογικές εταιρείες παρουσιάζουν την πιο αλματώδη ανάπτυξη», σημειώνει.

Ταυτόχρονα, παρατηρεί ότι υπάρχουν μηχανισμοί και κίνητρα με τα οποία το κράτος μπορεί να υποστηρίξει τη δραστηριοποίησή τους, μέσω φορολογικών ωφελημάτων και κινήτρων ή επενδυτικών προγραμμάτων.

Επισημαίνει ότι η ψηφιοποίηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα βοηθήσει τις τοπικές επιχειρήσεις να συναλλάσσονται πιο αποτελεσματικά με το δημόσιο και προσθέτει πως με την ανάπτυξη τέτοιων εταιρειών οι νέοι θα ενδιαφερθούν για την επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας ένα κύκλο ανατροφοδότησης με οφέλη για την οικονομία, αύξηση κρατικών εσόδων και αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης.

Ο κ. Χαραλαμπίδης, αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους η Κύπρος αποτελεί μια καλή βάση για να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους τέτοιες εταιρείες. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι μεγάλη πρόκληση αποτελεί η πρόσβασή τους σε επιχειρηματικά κεφάλαια, ενώ χαρακτηρίζει ως σημαντικό εμπόδιο την γραφειοκρατεία, τονίζοντας την ανάγκη εισαγωγής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Παράλληλα, αναφέρεται στο πρόγραμμα της Deloitte, Technology Fast 50, παρουσιάζοντας τις ευκαιρίες προβολής, δικτύωσης και ανάπτυξης που μπορεί να προσφέρει στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτό. Στόχος, όπως σημειώνει, «δεν είναι μόνο η επιβράβευση και προβολή των εταιρειών αυτών, αλλά και να αναδείξουμε το γεγονός ότι υπάρχει βάθος καινοτομίας στην Κύπρο, καθώς επίσης και να εκμεταλλευτούμε τις συνέργειες της σύνδεσης με το διεθνές μας δίκτυο για να βοηθήσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξή» των εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Μαρίας Χαμπή