You are here

Μ. Πύργου, LPAP: Μόνο για το 10% εμπλεκομένων ο νόμος lobbying

13/11/2021 06:01

Το 90% των ατόμων που εμπλέκονται στο lobbying, εξαιρούνται από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου που βρίσκεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, σύμφωνα με την πρόεδρο του κυπριακού συνδέσμου Λομπιστών και Επαγγελματιών Δημοσίων Υποθέσεων (Cyprus Association of Lobbyists and Public Affairs Professionals – LPAP), Μαίρη Πύργου.

Σε συνέντευξη στην Stockwatch η κ. Πύργου εξηγεί ότι το νομοσχέδιο, το οποίο εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής, δεν επιτυγχάνει τον σκοπό του, καθώς οι περισσότεροι οργανισμοί που ασχολούνται με το λόμπι στη Κύπρο εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της προτεινόμενης νομοθεσίας και δεν υποχρεώνονται να εγγραφούν στο μητρώο εγγραφής, για λόγους διαφάνειας.

Δηλώνει ότι θέση του Συνδέσμου είναι πως πρέπει να εγγράφονται στο μητρώο όλοι όσοι ασχολούνται με το lobbying, με ένα απλό και μη χρονοβόρο τρόπο, παρόμοιο με το τρόπο που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τονίζει ότι στον νόμο που θα ψηφιστεί, θα πρέπει να συμπεριληφθεί πρόνοια για επαναξιολόγηση εντός τριών ετών, ώστε αν χρειάζεται να γίνουν τροποποιήσεις.

Την εν λόγω εισήγηση αποδέχθηκε η αρμόδια υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, η οποία σε συνάντηση στις αρχές της εβδομάδας, δεσμεύθηκε ότι θα περιληφθεί στη νομοθεσία.

Όσον αφορά στην εξαίρεση των δημοσίων συμβάσεων από το πεδίο εφαρμογής του νόμου, κάτι για το οποίο υπάρχουν πολλές αντιδράσεις, η κ. Πύργου είπε πως είναι απαραίτητο οι δημόσιες συμβάσεις να γίνονται μέσα στα πλαίσια διαφάνειας.

Σημείωσε ωστόσο, ότι υπάρχει ειδικός νόμος για τις συμβάσεις και ότι ο νόμος για το lobbying δεν θα πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με άλλους, για να μην δημιουργούνται προβλήματα στη ερμηνεία τους.

Η κ. Πύργου, αναφέρει πως αν και το lobbying στην Κύπρο είναι πλατιά διαδεδομένο, βρίσκεται σε μια εμβρυική κατάσταση, σε σύγκριση με το τρόπο που διεξάγεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι, η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα, οι πολίτες γνωρίζουν ο ένας τον άλλο, η πρόσβαση σε αξιωματούχους είναι εύκολη και οι πολίτες δεν αισθάνονται την ανάγκη να ζητήσουν βοήθεια για να προωθήσουν τα αιτήματα τους με επαγγελματικό τρόπο», αναφέρει η κ. Πύργου.

Παράλληλα, επισημαίνει πως επικρατεί μια προκατάληψη έναντι του lobbying άλλα και σε σχέση με το τί είναι λόμπι και ποιος θεωρείται λομπίστας.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για ρύθμιση του lobbying, όσο και τα νομοσχέδια για καταπολέμηση της διαφθοράς που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής, θα πρέπει να ψηφιστούν πριν το τέλος του χρόνου, καθώς περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης για την Κύπρο.

Σε πρόσφατη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη βουλή, η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου ανέφερε ότι θα χαθούν δεκάδες εκατομμύρια από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, εάν δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Το νομοσχέδιο είχε οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας στις 22 Απριλίου του 2021, ωστόσο αποσύρθηκε, λόγω αναβολής της ψήφισης και του του νομοσχεδίου για την Αρχή κατά της Διαφθοράς. Τα δύο νομοσχέδια θεωρούνται άρρηκτα συνδεδεμένα στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς και της προώθησης της διαφάνειας.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ελένης Χαραλάμπους