You are here

Ντ. Λευκαρίτης: Τουριστική ανάπτυξη στο χώρο δεξαμενών

19/06/2021 06:40

Στα πλάνα της Πετρολίνα για χαρτογράφηση της περιοχής όπου βρίσκονται οι υπό αποξήλωση εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Λάρνακα και για δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης στον συγκεκριμένο χώρο, αναφέρεται ο ο CEO της Πετρολίνα, Ντίνος Λευκαρίτης.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, εκφράζει την εκτίμηση ότι τα εν λόγω σχέδια θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται περισσότερες ξένες επενδύσεις. Ο κ. Λευκαρίτης, αναφαίρει ότι τα τελευταία χρόνια, αν και υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, πολλοί απογοητεύονται  από τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες της κρατικής μηχανής.

Τερματικό υγραερίου στο Βασιλικό πριν το τέλος 2021

Αναφερόμενος στο νέο τερματικό υγραερίου στο Βασιλικό, της κοινοπραξίας VLPG Plant Ltd στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες Petrolina (Holdings) Public Ltd, Synergas Ltd, Intergaz Ltd και ΕΚΟ, σημειώνει ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου, καθώς οι εργασίες προχωρούν παρά τις καθυστερήσεις και τα κωλύματα λόγω της πανδημίας.

Όσον αφορά το όφελος στο καταναλωτή από το νέο τερματικό, ο Εκτελεστικός Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας ανέφερε ότι η πρόσφατη συμφωνία αποθήκευσης και διαχείρισης υγραερίου με εταιρεία του Ομίλου Ελληνικών Πετρελαίων αυξάνει σημαντικά τον κύκλο εργασιών της VLPG Plant Ltd, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυνατή η προσφορά των υπηρεσιών της με χαμηλότερο κόστος.

Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι σε πλήρη λειτουργία του το έργο αναμένεται να δημιουργήσει συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης και να οδηγήσει την κυπριακή αγορά σε νέα εποχή αποθήκευσης και διαχείρισης υγραερίου από ένα υπερσύγχρονο και ασφαλές τερματικό, με βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, οικονομίες κλίμακας και υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών.

Τα lockdown συρρίκνωσαν τις πωλήσεις πετρελαιοειδών

Ερωτηθείς, εξάλλου, ο κ. Λευκαρίτης για τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στην Πετρολίνα, είπε ότι η πανδημία επηρέασε σημαντικά όλες τις εταιρείες πετρελαιοειδών, συμπεριλαμβανομένης της Πετρολίνα, παρά τις ευοίωνες ενδείξεις και προβλέψεις στα τέλη του 2019, όπως άλλωστε και όλες τις επιχειρήσεις στον τόπο μας, αναφέρει.

Προσθέτει ότι τα πετρελαιοειδή είναι ένα προϊόν αναγκαίο για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων, για την αεροπορία και ναυτιλία, αλλά και για τη λειτουργία της βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια των lockdown οι πωλήσεις πετρελαιοειδών υπέστησαν μεγάλη μείωση.

Διευκρινίζει, όμως, ότι σιγά-σιγά ανακάμπτουν. «Οι προβλέψεις δεν είναι εύκολες. Ωστόσο, επειδή είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος, πιστεύω ότι ο κλάδος μας θα το επιτύχει» είπε χαρακτηριστικά.   

Κάτι εξάλλου που αντικατοπτρίζεται και στην Ετήσια Έκθεση για 2020 του Συγκροτήματος, όπου φαίνεται τα κέρδη να έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη του Συγκροτήματος για το έτος πριν τη φορολογία, ανήλθαν σε €3.779.297 το 2020, σε σχέση με  €4.484.951 το 2019.

Το κέρδος μετά την φορολογία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ανήλθε σε €3.149.717 σε σχέση με €4.095.427 το 2019.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Ε.Χ.