You are here

Σ. Μωϋσέως, ΕΥ: Τα megatrends που επανακαθορίζουν το μέλλον

24/07/2021 06:03

Η τεχνολογική επανάσταση, η κλιματική αλλαγή και η παγκοσμιοποίηση είναι οι τρεις μέγα-τάσεις (megatrends) που θα επανακαθορίσουν το μέλλον των επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα της ανθρωπότητας παγκοσμίως.

Σε συνέντευξη στην Stockwatch o Συνέταιρος και Επικεφαλής Έργων για Οργανισμούς του Δημόσιου Τομέα της EY Κύπρου, Σάκης Μωυσέως, παρουσιάζει τα κύρια συμπεράσματα έρευνας της Ernst & Young Global Limited, αναφορικά με το μέλλον των επιχειρήσεων στην μετά covid εποχή.

Παράλληλα, αναφέρεται στα βασικά στοιχεία που θα πρέπει οι επιχειρήσεις στην Κύπρο να προσέξουν για επιτυχή επαναφορά τους σε τροχιά ανάπτυξης, με βιώσιμη αξία και με μακροχρόνιο ορίζοντα.

Ο κ. Μωυσέως, αναφέρει ότι οι αλλαγές στην οικονομία και την εργασία, που συντελούνται, δε θα μπορούσαν παρά να επηρεάσουν άμεσα και τη λειτουργία επιχειρήσεων, οι οποίες καλούνται σήμερα να ισορροπήσουν μεταξύ της διασφάλισης της επιβίωσης τους αλλά και της οικοδόμησης γερών θεμελίων για τη μελλοντική ανάπτυξή τους μέσα σε ένα περιβάλλον που ελάχιστα θυμίζει ότι γνώριζαν.

Εξηγεί πώς το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα βοηθήσει την Κύπρο να προσαρμοστεί στις τάσεις αυτές και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητά της, έτσι ώστε να προσελκύσει επενδύσεις στους παραδοσιακούς αλλά και σε νέους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Τα βασικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις έτσι ώστε να αναπτυχθούν στην Κύπρο, είναι η τεχνολογία, το ανθρώπινο δυναμικό και η καινοτομία σύμφωνα με τον κ. Μωυσέως.

Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιοποιήσουν νέα τεχνολογικά εργαλεία και λύσεις για να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του επιχειρηματικού τους μοντέλου. Επίσης επεσήμανε ότι η μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω της χρήσης της τεχνολογίας αποτελεί προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις

Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Μωυσέως είπε ότι θα πρέπει να τύχει επανεκπαίδευσης για να μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα τα οποία θα καθορίσουν το περιβάλλον των επιχειρήσεων. Επίσης, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να επανακαθοριστεί το πλαίσιο που αφορά την εργασία έτσι ώστε να διασφαλίζεται το work life balance, η δια βίου μάθηση, αλλά και η αποτελεσματικότητα των εργαζομένων σε αυτό το νέο περιβάλλον. 

Τονίζει ακόμα, ότι η καινοτομία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στο οποίο οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν έτσι ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ελένης Χαραλάμπους