You are here

Στ. Παπαϊωάννου: Κίνητρα για κατοχύρωση εμπορικών σημάτων

05/02/2022 06:00

Με αυξημένες επιχορηγήσεις που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν και το 90% προκηρύχθηκε ξανά στις 10 Ιανουαρίου του 2022 το πρόγραμμα «Ideas Powered for Business» SME Fund, το οποίο αφορά  σε σχέδια για την προστασία των εμπορικών σημάτων και άλλων δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, μεταξύ των οποίων τα βιομηχανικά σχέδια και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Σε συνέντευξη στην Stockwatch η αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Στάλω Παπαϊωάννου αναφέρει ότι το πρόγραμμα που τυγχάνει και πάλι της χρηματοδοτικής υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέστρεψε με ακόμη περισσότερα κίνητρα προς τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας τους.

Η κ. Παπαϊωάννου σημειώνει ότι τα ποσοστά της επιχορήγησης είναι αυξημένα γενικότερα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν το 90% των τελών διανοητικής ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα εξηγεί ότι επιχορηγείται στο 75% η εγγραφή εμπορικών σημάτων και βιομηχανικών σχεδίων σε σχέση με 50% ήταν πέρσι,  ενώ  σημειώνει πως έχει προστεθεί και η επιχορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας η οποία επιδοτείται κατά 50%.

Παράλληλα, δηλώνει ότι από τον ερχόμενο Απρίλιο θα επιχορηγείται και η υπηρεσία προ-διαγνωστικού ελέγχου (IP Scan) με ποσοστό 90%.

Όσον αφορά τις επιχορηγήσεις που καταβλήθηκαν μέσω του προγράμματος το 2021 αναφέρει ότι επωφελήθηκαν συνολικά 346 εταιρείες με το ποσό το συνολικό ποσό των €76.587, για εγγραφή εμπορικών σημάτων και βιομηχανικών σχεδίων στα κυπριακά Μητρώα.

Επισημαίνει ακόμα πως το συνολικό ποσό επιχορήγησης που καταβλήθηκε σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έφτασε τα €6.8 εκατ..

Όπως αναφέρει, σήμερα υπάρχουν στο κυπριακό Μητρώο Εμπορικών Σημάτων 46.314 εγγεγραμμένα εμπορικά σήματα και 432 εγγεγραμμένα Βιομηχανικά Σχέδια στο Μητρώο Βιομηχανικών Σχεδίων.

Η κ. Παπαϊωάννου, αναλύει  μεταξύ άλλων, τι είναι η διανοητική ιδιοκτησία, τι σημαίνει η κατοχύρωση για μια επιχείρηση ενός εμπορικού σήματος ή ενός βιομηχανικού σχεδίου, αλλά και τι θα πρέπει να προσέξει κάποιος που θέλει να καταχωρήσει εμπορικό σήμα.

Δηλώνει ακόμα ότι υπάρχει η δυνατότητα καταχώρησης ηλεκτρονικά των αιτήσεων εγγραφής των εμπορικών σημάτων και άλλων δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στο Κυπριακό Μητρώο και εξηγεί πως μπορούν να κατοχυρωθούν τα κυπριακά εμπορικά σήματά και βιομηχανικά σχέδια σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Εκτιμά επίσης ότι τα αυξημένα ποσοστά επιχορήγησης και η ένταξη και νέων επιλέξιμων υπηρεσιών στο πρόγραμμα φέτος, θα δώσουν την ευκαιρία σε ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις να προχωρήσουν με την κατοχύρωση δικαιωμάτων πνευματικής τους ιδιοκτησίας.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ελένης Χαραλάμπους