You are here

Τέρμα στην ανωνυμία κινητών

02/02/2010 17:05
Φρένο στην ανωνυμία στα κινητά τηλέφωνα ζητά να μπει η κοινοβουλευτική επιτροπή Συγκοινωνιών η οποία συζήτησε πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης για θεσμοθέτηση νομικού πλαισίου ταυτοποίησης των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού καθώς και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας.

Η πρόταση ζητά οι χρήστες προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας να δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία χωρίς όμως να παραβιάζεται η νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ενώπιον της επιτροπής, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, ανέφερε, ότι στόχος είναι να περιοριστεί η παρενόχληση με τη χρήση κινητών τηλεφώνων με προπληρωμένες κάρτες αλλά και η αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών.

Πίσω από κάθε οργανωμένο έγκλημα, είπε, βρίσκονται χρήστες προπληρωμένης τηλεφωνίας.

Επεσήμανε ακόμη, πως εξουσιοδοτήθηκε η γενική εισαγγελία αλλά η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, να κάνουν μια προσπάθεια να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί από το πρόβλημα που υπάρχει με την προστασία αυτών των προσωπικών δεδομένων όπως έχει ξεπεραστεί τουλάχιστον σε άλλες εννιά ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβανομένης και της Ελλάδας η οποία έχει προβεί σε τροποποίηση της νομοθεσίας η οποία επιτρέπει πλέον στις Αρχές να γνωρίζουν ποιος βρίσκεται πίσω από κάθε τηλεφωνική γραμμή.

«Στην Ελλάδα πλέον οποιοσδήποτε αγοράζει προπληρωμένο κινητό τηλέφωνο δηλώνει τα στοιχεία του όπως κάποιος που αγοράζει κανονικό κινητό δηλώνει τα στοιχεία».

Εξήγησε, τέλος, ότι στην προτεινόμενη νομοθεσία υπάρχει μια μεταβατική περίοδος ενός έτους όπου σε αυτή την περίοδο θα πρέπει όλοι όσοι έχουν σήμερα κάρτες προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας να προσαρμοστούν με τη νέα νομοθεσία.

Υπέρ της πρότασης τάσσονται το υπουργείο Δικαιοσύνης και Αστυνομία ενώ έντονα αντιδρούν η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η γενική εισαγγελία και οι παροχείς κινητής τηλεφωνίας, Cyta και MTN.

Ο Ρυθμιστής Τηλεπικοινωνιών, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, ανέφερε, ότι στην Κύπρο υπάρχουν 646 χιλ. χρήστες προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας ποσοστό που αγγίζει το 60% ενώ 430 χιλ. είναι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας.

Εκπρόσωπος της Cyta, τόνισε, ότι θα χρειαστεί δεκαπέντε χρόνια για να καταγράψει τους χρήστες προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας που έχει.

H κρατική Cyta έχει περίπου μισό εκατομμύριο χρήστες προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας και τους υπόλοιπους 150 χιλ. έχει η ιδιωτική ΜΤΝ.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών δεδομένων, Γούλα Φράγκου, διαχώρισε τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας με μηναία πακέτα αλλά και τους συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας από τους αγοραστές καρτών προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας.

«Στην περίπτωση των παροχών υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας, τα προσωπικά δεδομένα του συνδρομητή χρειάζονται για σκοπούς συνήθως τιμολόγησης για να επικοινωνούν μαζί τους για να τους στέλλουν τους λογαριασμούς για να τιμολογούν τις υπηρεσίες», εξήγησε, η κα. Φράγκου. «Στην περίπτωση της υπηρεσίας προπληρωμένων καρτών αυτό δεν χρειάζεται. Ο συνδρομητής την ώρα που παίρνει την κάρτα εκείνη πληρώνει και συγκεκριμένο χρόνο χρήσης εκείνου του τηλεφώνου. Άρα, ο πάροχος δεν έχει ανάγκη να παίρνει οποιαδήποτε στοιχεία επικοινωνίας με εκείνο το συνδρομητή».

Της Ελευθερίας Παϊζάνου