You are here

Μ. Κουρούπη: Σε 2-3 χρόνια η ανάκτηση αεροπορικής συνδεσιμότητας

20/06/2021 06:00

Υπάρχει αξιοσημείωτο ενδιαφέρον από πλευράς αεροπορικών εταιρειών για διενέργεια πτήσεων από την Κύπρο.

Ωστόσο, μετά τα αλυσιδωτά προβλήματα που δημιούργησε στον τομέα η πανδημία, η πλήρης ανάκτηση της αεροπορικής συνδεσιμότητας του νησιού αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε βάθος 2-3 ετών, σύμφωνα με την Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της Hermes Airports Μαρία Κουρούπη.

Σε συνέντευξή της στη StockWatch, η κ. Κουρούπη σημειώνει ότι προτού καν επαναρχίσουν οι πτήσεις από και προς τα κυπριακά αεροδρόμια, πέρσι τον Μάιο, η Wizz Air προχώρησε, εν μέσω ενός εξαιρετικά ρευστού περιβάλλοντος, στη δημιουργία της 28ης βάσης της στην Κύπρο με μια σειρά από δρομολόγια και μάλιστα προς νέους προορισμούς. Φέτος η Ryanair ανακοίνωσε το μεγαλύτερο καλοκαιρινό πρόγραμμα που δημιούργησε ποτέ για την Κύπρο με συνολικά 34 δρομολόγια, πέντε εκ των οποίων νέα.

«Ευελπιστούμε ότι οι συνθήκες τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς θα βοηθήσουν τις αεροπορικές εταιρείες να υλοποιήσουν τα προγράμματα που έχουν εξαγγείλει για το νησί μας και πως σταδιακά θα ανακτήσουμε και θα βελτιώσουμε περαιτέρω τη συνδεσιμότητα που είχαμε προ κρίσης. Σε αυτό αναμένουμε να συμβάλει και η επέκταση του Σχεδίου Κινήτρων προς αεροπορικές εταιρείες για αντιμετώπιση των συνεπειών της Covid-19 που ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο κατά τον πρώτο χρόνο αξιοποιήθηκε δεόντως από τις αερογραμμές», τονίζει.

Όσον αφορά την αύξηση των αεροπορικών θέσεων μέσα από την αύξηση των δρομολογίων, η κ. Κουρούπη αναφέρει ότι «είναι σταθερά στους σχεδιασμούς μας, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται στοχευμένα, με προσεκτικούς χειρισμούς και καλή προετοιμασία, για να μην ακυρώνει στην πράξη έναν προορισμό».

«Θεωρούμε ότι, αν δεν υπάρχουν νέες σοβαρές ανατροπές με την πανδημία διεθνώς, θα μπορέσουμε στα επόμενα δύο με τρία χρόνια να ανακτήσουμε πλήρως τη συνδεσιμότητα που είχαμε το 2019, όταν περίπου 70 αερογραμμές πετούσαν σε πέραν των 120 προορισμών από την Κύπρο, και να την αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο», τονίζει.

Ανάγκη απεξάρτησης από παραδοσιακές αγορές

Σύμφωνα με την κ. Κουρούπη, η πανδημία επιβεβαίωσε την ανάγκη απεξάρτησης της Κύπρου από τις παραδοσιακές αγορές της Βρετανίας και της Ρωσίας και να στραφεί δυναμικά και προς άλλες χώρες, οι οποίες μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην επιβατική κίνηση.

Σημειώνει ότι υπάρχει δυναμική για εισχώρηση της Κύπρου και σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου προ κορωνοϊού είχε χτιστεί ένα καλό μομέντουμ επιβατικής κίνησης, οι σκανδιναβικές χώρες, αλλά και η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και η Μέση Ανατολή.

Στα σχέδια Hermes η βιώσιμη ανάπτυξη αεροδρομίων

Για τα πλάνα της Hermes Airports, επισημαίνει ότι αφορούν την υλοποίηση των σχεδιασμών για βιώσιμη ανάπτυξη των αεροδρομίων, μέσα από μια σειρά από έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή δρομολογηθεί.

Τονίζει ακόμη ότι μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι η υλοποίηση του πτητικού προγράμματος, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί από τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς η επισφαλής επιδημιολογική εικόνα σε διεθνές επίπεδο συχνά ανατρέπει τους όποιους σχεδιασμούς, φέρνοντας ακύρωση ή αναστολή πτήσεων.

«Περισσότερο μακροπρόθεσμη πρόκληση παραμένει η ανάκτηση της συνδεσιμότητας και της αεροπορικής κίνησης που είχαμε καταγράψει το 2019, κάτι που όμως θα πάρει δύο με τρία χρόνια περίπου. Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, για το οποίο απαιτείται η συλλογική προσπάθεια και εμπλοκή όλων ανεξαιρέτως των φορέων του κλάδου γιατί όλα εξαρτώνται από τη δημιουργία ζήτησης και προσέλκυσης ικανοποιητικού τουριστικού ρεύματος», αναφέρει.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή