You are here

Μεγάλο πλήγμα για τουρισμό η πτώχευση της Thomas Cook

23/09/2019 07:17

Μεγάλο πλήγμα για την ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία της Κύπρου αποτελεί η οικονομική κατάρρευση της εταιρείας Thomas Cook, ενός εκ των μεγαλυτέρων τουριστικών γραφείων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης.

Η εταιρεία προωθεί και μεταφέρει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στην Κύπρο μέσω του ταξιδιωτικού γραφείου αλλά και της ομώνυμης αεροπορικής εταιρείας.

Από τη Βρετανία έρχεται στην Κύπρο γύρω στο ένα τρίτο των τουριστών ετησίως και το πλήγμα της Thomas Cook αναμένεται να έχει ευρύτερες συνέπειες, αντίστοιχες με αυτές που προέκυψαν όταν χρεοκόπησε η γερμανική αεροπορική εταιρεία Germania.

Οι κύπριοι ξενοδόχοι, εκτιμούν, ότι η βιομηχανία θα υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά καθώς οι ίδιοι είχαν να λαμβάνουν από την Thomas Cook περίπου €50 εκ. ετησίως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΤΕΚ Άκη Βαβλίτη.

Το πρωί αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως σύσκεψη στο υφυπουργείο τουρισμού για να αξιολογηθεί το μέγεθος των επιπτώσεων από την πτώχευση της Thomas Cook, δήλωσε στη StockWatch, ανώτατο στέλεχος του υφυπουργείου.

Παράλληλα, οι σύνδεσμοι ξενοδόχων ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ καθώς και ο σύνδεσμος τουριστικών πρακτόρων αναμένεται να συγκαλέσουν τα αρμόδια τους όργανα για να εκτιμήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος των μελών τους και να καθορίσουν τρόπους διαχείρισης του προβλήματος.

«Η Thomas Cook μετέφερε ετησίως στην Κύπρο περίπου 250 χιλ. τουρίστες και η πτώχευση της αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την τουριστική βιομηχανία του τόπου», τόνισε στη StockWatch ο κ. Βαβλίτης.

 «Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς που έχει κάνει ο σύνδεσμος, βάσει στοιχείων που έχουμε συγκεντρώσει, οι συγκεκριμένοι τουριστικοί πράκτορες οφείλουν σε κυπριακά ξενοδοχεία γύρω στα €50 εκ.», είπε.

Ο Ντίνος Κάκουρας, πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων, ανέφερε στη StockWatch ότι η Thomas Cook, προπλήρωνε κατά βάση το 50% των κρατήσεων που συμφωνούσε με τους τουριστικούς εταίρους για την επόμενη τουριστική  περίοδο.  Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τις πληρωμές για την επόμενη τουριστική σεζόν.

Ευελπιστούμε, είπε ο κ. Κάκουρας, ότι άλλοι τουριστικοί πράκτορες θα αντικαταστήσουν σύντομα, το κομμάτι της πίττας των ταξιδιωτών που έφερνε στην Κύπρο η Thomas Cook.

Η Thomas Cook κήρυξε πτώχευση σήμερα τα ξημερώματα και όπως ανακοίνωσε η εταιρεία η οποία τέθηκε ήδη προς εξυγίανση, δεν κατάφερε να εξεύρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωση της.

Εκπρόσωπος της δήλωσε ότι η Thomas Cook υπέβαλε αίτηση αναγκαστικής εκκαθάρισης εκφράζοντας τη μεγάλη λύπη της για την οικονομική κατάρρευση της εταιρείας που έχει μία ιστορία 178 χρόνων.

Εκατοντάδες χιλιάδων ταξιδιωτών παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πάρα πολλούς τουριστικούς προορισμούς στο εξωτερικό περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Η πολιτική αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να φέρει πίσω στη Βρετανία 150 χιλ. τουρίστες οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί μετά την κατάρρευση της Thomas Cook.

Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού βρετανών σε περίοδο ειρήνης.

H Τhomas Cookαν ακοίνωσε την κατάρρευση της μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καθώς η εταιρεία θα έπρεπε να εξεύρει κεφάλαια της τάξης των €250 εκ. για να διατηρηθεί στη «ζωή».

Η αρχή πολιτικής αεροπορίας του ΗΒ (CAA) ανακοίνωσε ευθύς μετά το άδοξο τέλος των διαπραγματεύσεων ότι ο ταξιδιωτικός πράκτορας «έχει παύσει να λειτουργεί με άμεση ισχύ».

Η αποτυχία της Thomas Cook να εξεύρει τα αναγκαία κεφάλαια θέτει τώρα σε κίνδυνο 22.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλοι οι πελάτες που βρίσκονται επί του παρόντος στο εξωτερικό με την Thomas Cook, οι οποίοι έχουν καταγραφεί για να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες δύο εβδομάδες, θα μεταφερθούν όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην ημερομηνία επιστροφής τους, όπως δήλωσε το τμήμα μεταφορών της χώρας.

Οι πελάτες θα μεταφερθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο με ειδικές δωρεάν πτήσεις ή θα επιβιβαστούν σε άλλη προγραμματισμένη αεροπορική εταιρεία χωρίς πρόσθετα έξοδα.

Οι πτήσεις θα αρχίσουν να εκτελούνται από σήμερα. Λεπτομέρειες θα αναρτηθούν σε έκτακτη ειδική ιστοσελίδα.

Οι πελάτες κλήθηκαν να μην διακόψουν τις διακοπές τους ή να πάνε στο αεροδρόμιο χωρίς να ελέγξουν την ιστοσελίδα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιστροφή των ταξιδιών τους.

Η CAA επικοινωνεί επίσης με ξενοδοχεία που φιλοξενούν τους πελάτες της Thomas Cook, για να ενημερώσουν ότι το κόστος της διαμονής τους θα καλυφθεί από την κυβέρνηση μέσω του προγράμματος Trust Fund και του συστήματος Atol.

Σημειώνεται ότι όλες οι κρατήσεις της Thomas Cook, περιλαμβανομένων των πτήσεων και των διακοπών, έχουν ακυρωθεί.

Σημειώνεται ότι η Thomas Cook είχε εξασφαλίσει, κατόπιν σχετικής συμφωνίας, περίπου 900 εκ. στερλίνες μέσω της κινεζικής εταιρείας Fosun τον περασμένο Αύγουστο, αλλά η πρόσφατη απαίτηση από τις τράπεζες που χρηματοδοτούσαν το εν λόγω τουριστικό γραφείο για να αυξήσει περαιτέρω με 200 εκ. στερλίνες ως «μαξιλαράκι» έκτακτης ανάγκης, ακύρωσε τη συμφωνία με τους κινέζους.

Η Thomas Cook είχε επίσης ζητήσει από την αγγλική κυβέρνηση οικονομική βοήθεια, ως μία λύση ύστατης ανάγκης, αίτημα το οποίο είχαν θέσει και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ωστόσο, την Κυριακή ο υπουργός εξωτερικών Ντομίνικ Ράαμπ δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση δεν θα ανταποκριθεί στο αίτημα της εταιρείας.

Η Thomas Cook αποδίδει την πτώχευση της σε σειρά αρνητικών παραγόντων όπως είναι οι πολιτικές αναταραχές σε προορισμούς διακοπών που κάλυπτε η εταιρεία, όπως η Τουρκία, ο παρατεταμένος καύσωνας του περασμένου καλοκαιριού, η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit και οι πελάτες που έμαθαν να προβαίνουν σε κρατήσεις την τελευταία στιγμή μέσω του διαδικτύου.

Παράλληλα η εταιρεία αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια έντονο ανταγωνισμό από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

Του Λεύκου Χρίστου