You are here

Οι ξενοδόχοι ψάχνουν κρατικό σωσίβιο μετά την Thomas Cook

24/09/2019 07:06

Σανίδα σωτηρίας από το κράτος και τους δήμους με την παροχή φορολογικών διευκολύνσεων ζητούν επειγόντως οι ξενοδόχοι, για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την πτώχευση της Thomas Cook και να περιοριστούν οι ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που αφήνει στον τουριστικό τομέα η κατάρρευση ενός εκ των κολοσσών τουριστικών πρακτόρων παγκοσμίως.

Το μέγεθος του οικονομικού κόστους που θα επωμιστεί η ξενοδοχειακή βιομηχανία και άλλες συναφείς υπηρεσίες τουρισμού, μπήκε ήδη στο μικροσκόπιο της αξιολόγησης και ανάλυσης των αρνητικών επιπτώσεων και υπολογίζεται κοντά στο 1% του ΑΕΠ.

Σχετίζεται με τα €50 εκ. που είχαν να παίρνουν οι ξενοδόχοι από την Thomas Cook για υπηρεσίες που ήδη πρόσφεραν και, συνολικά, €187 εκ. που υπολογίζεται ότι δαπανούσαν οι 250 χιλ. τουρίστες που φέρνει ετησίως στην Κύπρο η αεροπορική εταιρεία του πρακτορείου, από Βρετανία, Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες.

Συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες που ήταν απόλυτα εξαρτώμενες από την Thomas Cook ενδεχομένως να βρεθούν προ του φάσματος αναστολής της λειτουργίας τους, επισημαίνουν στη StockWatch, οι ηγεσίες των συνδέσμων ξενοδόχων ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ.

Υποδεικνύουν ότι το κράτος και οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, όχι μόνο δεν θα πρέπει να παραμείνουν απλοί θεατές των επιπτώσεων αλλά θα πρέπει να συνδράμουν συλλογικά και να καταστούν αρωγοί στη προσπάθεια διάσωσης της τουριστικής βιομηχανίας που αποτελεί ζωτικής σημασίας για την οικονομία.

Ο Άκης Βαβλίτης, πρόεδρος του ΣΤΕΚ, σημειώνει ότι το κράτος θα πρέπει να επεκτείνει χρονικά την καταβολή από τους ξενοδόχους των εισφορών στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων και στο ΦΠΑ

Υποδεικνύει παράλληλα ότι στη διάσωση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας θα πρέπει να συμβάλουν και οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς όλα τα ξενοδοχεία καταβάλλουν στους δήμους τέλη διανυκτέρευσης, τέλη ακίνητης ιδιοκτησίας και τέλη για το αποχευτευτικό σύστημα.

«Αυτό που θα ζητήσουμε επίσημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και τους δήμους», τόνισε ο κ. Βαβλίτης, «είναι να επεκτείνουν χρονικά την αποπληρωμή όλων αυτών των φορολογικών υποχρεώσεων και των εισφορών στο ΤΚΑ, ώστε να δοθεί πίστωση χρόνου στους ξενοδόχους να συνέλθουν από το μεγάλο σοκ που έχουν υποστεί εξαιτίας της πτώχευσης της Thomas Cook».

Οι ξενοδόχοι εκτιμούν σε μία πρώτη ανάλυση των στοιχείων ότι το σύνολο της ζημιάς για τις μονάδες ανέρχεται περίπου στα €50 εκ.

Ανώτατα στελέχη του υπουργείου οικονομικών ενώπιον των οποίων θέσαμε τις προτάσεις των ξενοδόχων, τόνισαν ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τα αιτήματα των ξενοδόχων, όταν και εφόσον αυτά υποβληθούν επισήμως, δεδομένου ότι, όπως πρόσθεσαν, δεν θα προκύψει θέμα κρατικής ενίσχυσης, κάτι που αντίκειται των κανονισμών της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Πρόσθεσαν ότι ο υφυπουργός τουρισμού αναμένεται να ενημερώσει σχετικά το υπουργικό συμβούλιο και ενδεχομένως να θέσει και σειρά εισηγήσεων για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

«Είναι θέμα πολιτικής απόφασης, την οποία μόνο το υπουργικό συμβούλιο θα λάβει», τόνισαν οι ανώτατοι τεχνοκράτες του υπουργείου οικονομικών.

Μέχρι τα μέση Σεπτεμβρίου είχαν μεταφερθεί στο νησί μέσω της Thomas Cook γύρω στις 185 χιλ. τουρίστες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης δήλωσε ότι το επίπεδο συνεργασίας αρκετών ξενοδοχείων με την Thomas Cook για εισροή τουριστών, έφθανε σε μερικές περιπτώσεις και το 100%.

«Αυτές οι ξενοδοχειακές μονάδες», είπε, «αντιμετωπίζουν σήμερα θέμα επιβίωσης».

Ανησυχίες για επιπτώσεις από ρωσική αγορά

Οι ανησυχίες των ξενοδόχων εντείνονται ακόμη περισσότερο καθώς είναι άγνωστο ακόμη κατά πόσο θα επηρεαστεί και ή μεταφορά στο νησί Ρώσων τουριστών καθώς, στο μεγάλο οργανωτή ταξιδίων από τη Ρωσία Biblio Globus, συμμετέχει με 93% η Thomas Cook.

Η Biblio Globus, σύμφωνα με τον κ.Βαβλίτη, είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης του κυπριακού τουρισμού από τη Ρωσία. Μεταφέρει, ετησίως, στο νησί περίπου 500 χιλ. ρώσους τουρίστες.

Παρά το γεγονός ότι η ρωσική εταιρεία έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι δεν θα επηρεαστεί και ούτε έχει επηρεαστεί από την πτώχευση της Thomas Cook, εντούτοις οι ανησυχίες των κύπριων ξενοδόχων παραμένουν.

Ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα από αντίστοιχα τουριστικά γραφεία στη Γερμανία και στη Σκανδιναβία όπου η Thomas Cook έχει συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο των οποίων οι εργασίες, όπως διαρρέουν, δεν θα επηρεαστούν από την κατάρρευση της αγγλικής εταιρείας.

Στο μικροσκόπιο της ΕΚ 

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, δήλωσε στη StockWatch ότι λειτουργοί της ΕΚ θα ζητήσουν στοιχεία από όλες τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες που είναι ενταγμένες στον τουριστικό κλάδο και ενδεχομένως να επηρεάζονται από την οικονομική κατάρρευση της Thomas Cook.

«Το επενδυτικό κοινό», είπε η κ. Καλογήρου, «θα πρέπει να γνωρίζει, όπως και ο επόπτης, το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων που ενδεχομένως έχουν υποστεί δημόσιες εταιρείες στον ευρύτερο τουριστικό τομέα».

Του Λεύκου Χρίστου