You are here

Άναψε φωτιές το πόρισμα για ΚΑ

19/12/2003 08:30
Μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Χάρη Λοϊζίδη, τέως προέδρου των Κυπριακών Αερογραμμών και του Αχιλλέα Κυπριανού αντιπροέδρου της εταιρείας ξέσπασε με αφορμή πόρισμα που διέρρευσε χθες στον τύπο. Στο πόρισμα προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας ευνόησε συγκεκριμένη πολυεθνική διαφημιστική εταιρεία για να εξασφαλίσει την αποκλειστική καμπάνια της HELLAS JET θυγατρικής εταιρείας των ΚΑ.

Στο πόρισμα, το οποίο δεν έχει επικυρωθεί ακόμη από το νέο ΔΣ των ΚΑ, προβάλλεται ακόμη ο ισχυρισμός ότι ο Χάρης Λοϊζίδης έκανε παρέμβαση υπέρ της εν λόγω διαφημιστικής εταιρείας για να περιληφθεί στις επιλεγόμενες υποψήφιες εταιρείες.

Ο τέως πρόεδρος των ΚΑ σε χθεσινές δηλώσεις του υποστήριξε ότι καμία παρατυπία δεν σημειώθηκε σε σχέση με την επιλογή της εταιρείας και απέρριψε τον ισχυρισμό ότι ο διαφημιστικός αυτός οίκος υπέβαλε εκπρόθεσμα αίτηση για να διεκδικήσει την προβολή της HELLAS JET στον ελλαδικό χώρο. Μάλιστα, ο κ. Λοϊζίδης παρατήρησε ότι η εν λόγω εταιρεία είχε υποβάλει την πιο χαμηλή προσφορά και είναι η εταιρεία που για 15 χρόνια συνεργάζεται με τις Κυπριακές Αερογραμμές. Χαρακτήρισε επίσης αβάσιμο τον ισχυρισμό ότι έκανε οποιαδήποτε παρέμβαση, εξηγώντας ότι την επιλογή της εταιρείας την είχε κάνει τεχνοκρατική ομάδα με βάση αναγνωρισμένα κριτήρια.

Στο πόρισμα εμπεριέχεται ο ισχυρισμός ότι το αρχικό κόστος της διαφημιστικής καμπάνιας δεν θα ξεπερνούσε τα €180 χιλ., ενώ σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα η διαφημιστική εταιρεία έχει εισπράξει μέχρι σήμερα 3,6 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Χάρης Λοϊζίδης επί τούτου υποστήριξε ότι, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, η εταιρεία δεν έχει εισπράξει μέχρι σήμερα πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Στο σημείο αυτό ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος δεν έχει υπογράψει κανένα κονδύλι για τη διαφημιστική αυτή εταιρεία. Και πρόσθεσε:

«Όλα τα έχει τα υπογράψει ο Αχιλλέας Κυπριανού υπό την ιδιότητα του ως αντιπροέδρου, μετά την παραίτησή μου τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα τα κονδύλια αυτά είχαν και την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή του αδελφού του Αχιλλέα του Μάρκου Κυπριανού».

Ο τέως πρόεδρος των ΚΑ κατηγόρησε ευθέως τον Αχιλλέα Κυπριανού ότι κρύβεται πίσω από τις διαρροές και ότι ο νυν αντιπρόεδρος του ΔΣ του κρατικού αερομεταφορέα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό ενορχηστρωμένη προσπάθεια, κατά την έκφραση του, εναντίον του.

Ο Αχιλλέας Κυπριανού με χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν έχει καμία σχέση με τα δημοσιεύματα. Και προσθέτει: Ο κ. Λοϊζίδης σε δηλώσεις του προέβη σε χαρακτηρισμούς, ύβρεις και κατηγορίες εναντίον μου τις οποίες εξετάζουν οι νομικοί μου σύμβουλοι για δικαστική διαδικασία λιβέλου. Όσον αφορά την ουσία της έρευνας που διέταξε το Υπουργείο Οικονομικών θα ήθελα να τονίσω τα εξής: Η έρευνα διενεργήθηκε από 3μελή διερευνητική επιτροπή που απαρτίζεται από διευθυντικά στελέχη των κυπριακών αερογραμμών. Εγώ προσωπικά δεν συμμετείχα στη διερευνητική επιτροπή. Το πόρισμα της επιτροπής υποβλήθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου του ΔΣ των ΚΑ. Ούτε και σ’ αυτή την επιτροπή συμμετείχα. Σε κατοπινό στάδιο είναι που το πόρισμα διανεμήθηκε στα μέλη του ΔΣ. Εν πάση περιπτώσει θεωρώ ότι το πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής μιλά από μόνο του με τρόπο σαφέστατο. Δεν επιθυμώ να δηλώσω οτιδήποτε άλλο στο παρόν στάδιο.
Εξάλλου, ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι το πόρισμα διέρρευσε στον τύπο, προτού μελετηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών που είχε διατάξει και τη σχετική έρευνα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ των ΚΑ Κωνσταντίνος Λοϊζίδης σημείωσε ότι το πόρισμα που έχει διαρρεύσει σε μερίδα του τύπου είναι προκαταρκτικό και θα αναμένεται όπως εξήγησε σειρά πολλών διευκρινήσεων. Να σημειωθεί ότι ο τέως πρόεδρος του ΔΣ των ΚΑ δεν κλήθηκε από την τριμελή επιτροπή να εκφράσει τις δικές του απόψεις.

Του Λεύκου Χρίστου