You are here

Απαντήσεις γενικής λογίστριας για Ryanair, Vostok

27/11/2014 20:47
Απαντήσεις αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος για τη διαδικασία αξιολόγησης των ενδιαφερομένων επενδυτών για τις Κυπριακές Αερογραμμές, δίνει με γραπτή της δήλωση η γενική λογίστρια Ρέα Γεωργίου.

Αναφορικά με τους νομικούς και οικονομικούς συμβούλους της εταιρείας Ryanair Ltd, η κ. Γεωργίου αναφέρει ότι η εταιρεία απέστειλε εκδήλωση ενδιαφέροντος, ανταποκρινόμενη στην επίσημη διαδικασία που είχαν προκηρύξει η κυπριακή Δημοκρατία και οι Κυπριακές Αερογραμμές για εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή.

«Στην αξιολόγηση των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος που λήφθηκαν, σημειώθηκαν από τη KPMG, οι απαντήσεις όπως αυτές δόθηκαν αυτούσιες από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Συνεπώς, στην εκδήλωση ενδιαφέροντος της, η Ryanair είχε παραθέσει ως δικούς της οικονομικούς συμβούλους τις KPMG Cyprus & Ireland και ως νομικούς της συμβούλους τα δικηγορικά γραφεία Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι και A&L Goodbody Solicitors, Dublin», αναφέρεται.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι, με επιστολή του ημερομηνίας 30/9/2014, πληροφόρησε τη Ryanair ότι δεν ενδιαφερόταν να εμπλακεί ως νομικός σύμβουλος της, στην πιο πάνω διαδικασία.

Την ίδια ώρα, αναφέρεται, οι οικονομικοί σύμβουλοι KPMG Κύπρου αναφέρουν στην έκθεση αξιολόγησης τους ημερομηνίας 6/10/2014 ότι δεν τους είχε γίνει καμία προσέγγιση για παροχή οποιονδήποτε υπηρεσιών για το σκοπό αυτό παρότι η KPMG Ιρλανδίας είναι οι ελεγκτές της εταιρείας Ryanair.

«Μετά τη λήψη της απόφασης για το ποιοι επενδυτές προκρίνονται στην φάση των δεσμευτικών προτάσεων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ της επιτροπής διαπραγμάτευσης, του προέδρου και μελών του διοικητικού συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών, καθώς και τους οικονομικούς και νομικούς συμβούλους των Κυπριακών Αερογραμμών KPMG και Χρυσαφίνης και Πολυβίου αντίστοιχα και της εταιρείας Ryanair. Ως νομικοί σύμβουλοι της Ryanair, στη σύσκεψη αυτή εμφανίσθηκε το δικηγορικό γραφείο Soteris Pittas & Co LLC, ενώ δεν συνοδεύονταν από οποιονδήποτε οικονομικό σύμβουλο», προστίθεται.

Αναφορικά με τη Vostok Capital Management, η κ. Γεωργίου αναφέρει ότι υπέβαλε την μη δεσμευτική της πρόταση σε μια τετρασέλιδη επιστολή μη δεσμευτικής πρόθεσης, χωρίς να διακρίνεται ξεκάθαρα η φύση της σκοπούμενης πρότασης.

«Η επιτροπή διαπραγμάτευσης, βασιζόμενη στην αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προτάσεων όπως ετοιμάστηκε από τους οικονομικούς συμβούλους των Κυπριακών Αερογραμμών, δεν είχε άλλη επιλογή από το να προτείνει την απόρριψη της πρότασης της εν λόγω εταιρείας, καθώς δεν είχαν υποβληθεί οποιαδήποτε στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη των υπό αναφορά κεφαλαίων ως ήταν η ρητή απαίτηση της πρόσκλησης (process letter) που στάλθηκε από την KPMG σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές», αναφέρεται.

Πέραν τούτου, προστίθεται, η μη δεσμευτική πρόταση της εν λόγω εταιρείας παρουσίαζε σοβαρές ελλείψεις σε καθαρότητα και συνέπεια, οι τεχνικές της ικανότητες στη διαχείριση αερογραμμών ήταν τουλάχιστον αμφίβολες και το «στρατηγικό πλάνο», όπως εκφράστηκε, ήταν ασαφές, φτωχό σε περιεχόμενο, τεκμηρίωση και σύσταση, αποτυγχάνοντας να πείσει για την ικανότητα να καλύψει τα κριτήρια όπως είχαν ρητά τεθεί στην πρόσκληση για υποβολή μη δεσμευτικής πρότασης. Για όλα τα πιο πάνω, αναφέρεται, η ίδια η εταιρεία έχει ήδη ενημερωθεί.

«Η εταιρεία στην πρόταση της αναφέρεται στην εξαγορά σημαντικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου των Κυπριακών Αερογραμμών υπό τον όρο ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα εγγυηθούν ότι οι συνολικές υποχρεώσεις τους προς τον οποιονδήποτε θα είναι σχεδόν μηδαμινές κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Δηλαδή, αυτό που παρουσιάζεται στο δημοσίευμα ως η πιο ισχυρή οικονομικά πρόταση, ζητά από τις Κυπριακές Αερογραμμές να βρουν τρόπους για αποπληρωμή οφειλών που ξεπερνούν κατά πολύ το διπλάσιο του ποσού που ισχυρίζεται ότι θα καταβάλει η Vostok Capital Management, πριν καν ξεκινήσει η συνεργασία», αναφέρεται.

Αναφέρεται επίσης ότι, επιπρόσθετα των πιο πάνω και κυρίως του ότι κατά την υποβολή της μη δεσμευτικής της πρότασης η εταιρεία απέτυχε να υποβάλει ως όφειλε και με βάση τις ρητές απαιτήσεις της πρόσκλησης, αποδεικτικά στοιχεία για το ότι κατέχει ή μπορεί να εξεύρει τα ποσά που αναφέρονται στην πρόταση της, δεν υπέβαλε ούτε στοιχεία για τη φερεγγυότητα της όπως ζητήθηκε, ούτε και υπέβαλε στοιχεία που να τεκμηριώνουν την απουσία ποινικού μητρώου όπως επίσης ζητήθηκε.