You are here

Δεμένα τα χέρια κυβέρνησης για ταρίφες «φωτιά» στο λιμάνι

20/01/2022 07:13

Αναστάτωση προκαλεί στην αγορά η πρόθεση των διαχειριστριών εταιρειών του λιμανιού Λεμεσού να αυξήσουν τις ταρίφες τους μέχρι και 96%, με το αρμόδιο υπουργείο να διαμηνύει ότι οι αυξήσεις εμπίπτουν στο πλαίσιο των συμβάσεων των εταιρειών με το κράτος.

Ήδη η διαχειρίστρια εταιρεία DP World Limassol έχει ενημερώσει τους πελάτες της για αυξήσεις που θα εφαρμοστούν από το Φεβρουάριο οι οποίες θα κυμαίνονται από 4% μέχρι και 96% στις ήδη υφιστάμενες χρεώσεις.

Εμπλεκόμενοι φορείς εκτιμούν ότι οι αυξήσεις σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή για την οικονομία, θα επιφέρουν νέο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της Κύπρου.

Το ΚΕΒΕ και ο σύνδεσμός ναυτικών πρακτόρων εκφράζουν έντονες αντιδράσεις για τις νέες αυξήσεις, ζητώντας την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στις εταιρείες για να κάνουν δεύτερες σκέψεις, ή να εφαρμόσουν τις χαμηλότερες δυνατές αυξήσεις.

Χαρακτηρίζουν «εντελώς άκαιρο», να τίθεται θέμα αυξήσεων την παρούσα περίοδο, δεδομένης της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το εμπόριο και η επιχειρηματική δραστηριότητα από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, με τις συνεχόμενες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και όχι μόνο.

Ενεργοποιούν τις πρόνοιες της σύμβασης με το κράτος

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Μεταφορών Σταύρος Μιχαήλ, σε δηλώσεις στη StockWatch, αναγνώρισε ότι είναι πολύ ψηλές οι ταρίφες που εξήγγειλαν οι εταιρείες διότι είναι το μάξιμουμ που δικαιούνται να επιβάλλουν με βάση τη συμφωνία.

Ο κ. Μιχαήλ, σημείωσε ότι «με βάση τη σύμβαση τους οι εταιρείες έχουν δικαίωμα όταν αυξάνεται ο δείκτης της Eurostat να αυξάνουν τις ταρίφες τους» και πρόσθεσε ότι «εμείς ως το αρμόδιο υπουργείο πιέζουμε τις εταιρείες να προβούν σε δεύτερες σκέψεις αλλά δυστυχώς οι εταιρείες ενεργοποιούν τις πρόνοιες της σύμβασης τους».

Εκ μέρους της DP World Limassol, αναφέρθηκε στη StockWatch, ότι «με βάση τη συμφωνία παραχώρησης που υπογράφηκε μεταξύ των εταιρειών και της κυβέρνησης, είναι νόμιμο δικαίωμα της εταιρείας να ενεργοποιήσει το μηχανισμό που της δίνει το δικαίωμα αναπροσαρμογής των τιμών στις ταρίφες που επιβάλλει».

Σημειώθηκε επίσης, ότι η ταρίφα σε κάποιες υπηρεσίες θα αυξηθεί κατά 16% και σε κάποιες άλλες θα αυξηθεί περισσότερο ή λιγότερο.

Υπερβολικές οι αυξήσεις

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, μιλώντας στη StockWatch, υποστήριξε ότι οι αυξήσεις που εξήγγειλε ήδη η μια από τις τρείς εταιρείες είναι υπερβολικές, γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν δεύτερες σκέψεις, όπως είπε.

Εξήγησε ότι είναι αντιληπτό πως μπορεί να αυξήθηκε το κόστος λειτουργίας του λιμανιού λόγω των αυξήσεων στο πετρέλαιο και στον ηλεκτρισμό, προσθέτοντας πως όπως προκύπτει από τον Δείκτη Τιμών Παραγωγού στην εγχώρια αγορά της Eurostat, από το Νοέμβριο του 2021 σημειώθηκε αύξηση 25 μονάδων συγκριτικά με το έτος βάσης (2015).

«Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στις διαχειρίστριες εταιρείες του λιμανιού με βάση τη σύμβαση που έχουν με το κράτος, να επιβάλουν τις σχετικές αυξήσεις στις ταρίφες τους. Εμείς όμως θεωρούμε ότι μεγάλο μέρος της αύξησης είναι εισαγόμενος πληθωρισμός, δεν είναι πραγματική αύξηση του κόστους λειτουργίας των λιμανιών», είπε.

«Άρα» πρόσθεσε, «απευθύναμε έκκληση προς τους διαχειριστές να είναι όσον το δυνατόν πιο φειδωλοί στις αυξήσεις τους».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή οι άλλες δύο εταιρείες (EuroGate, Take the Helm at Limassol Port), δεσμεύτηκαν ότι θα λάβουν υπόψη τους τις ανησυχίες του ΚΕΒΕ.

Αυξήσεις από όλους – προσβλέπουν στον ανταγωνισμό από Λάρνακα

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ναυτικών πρακτόρων Ανδρέας Παπαδόπουλος, δήλωσε στη StockWatch ότι πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα, με το γενικό διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, το ΚΕΒΕ και τις διαχειρίστριες εταιρείες.

Όπως ανέφερε, οι εταιρείες ξεκαθάρισαν ότι θα προχωρήσουν με τις χρεώσεις λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους τους.

«Συνεπώς, μετά τη DP World Limassol η οποία ήδη ενημέρωσε τους πελάτες της, αναμένουμε και από τις δύο άλλες εταιρείες να ανακοινώσουν το μέγεθος των αυξήσεων τους», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι τα σπασμένα θα τα πληρώσουν για άλλη μια φορά οι καταναλωτές, καθώς καμία εταιρεία δεν θα δεχθεί να χάνει από τα κέρδη της, «έτσι θα μετακυλήσει η μια στην άλλη τις αυξήσεις, με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή», επεσήμανε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο σύνδεσμος τελεί σε αναμονή για τις τιμές που θα εξαγγείλει εντός Απριλίου, ο επενδυτής που ανέλαβε τη λειτουργία του λιμανιού Λάρνακας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο ανταγωνισμός θα πιέσεις προς τα κάτω τις ταρίφες σε βασικές υπηρεσίες.

Ο κ. Παπαδόπουλος, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εισπράττει πολύ ψηλά royalties βάση της σύμβασης παραχώρησης, σημειώνοντας ότι «λαμβάνει ένα αρκετά σεβαστό μερίδιο από τα τέλη που επιβάλλουν οι διαχειρίστριες εταιρείες».

Της Ηρώς Ευθυμίου