You are here

Έκτακτο σχέδιο δράσης των ΚΑ ενόψει Ιράκ

19/03/2003 16:11
Ανεστάλησαν οι πτήσεις προς Τζέντα, Ριάντ, Ντουμπάι και Μπαχρέιν

Έκτακτο σχέδιο δράσης ενόψει του πολέμου στο Ιράκ, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει παγοποίηση στις κεφαλαιουχικές δαπάνες, στις προσλήψεις, τερματισμό εποχιακών εργαζόμενων, προαγορές καυσίμων και στενή παρακολούθηση της τιμής των καυσίμων, έχουν εκπονήσει οι Κυπριακές Αερογραμμές.

Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Χάρης Λοϊζίδης ύστερα από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα, προσθέτοντας ότι από σήμερα ανεστάλησαν όλες οι πτήσεις προς Τζέντα, Ρϊάντ, Ντουμπάι και Μπαχρέιν ενώ τα δρομολόγια του κρατικού αερομεταφορέα προς Δαμασκό, Αμάν και Τελ Αβίβ θα συνεχισθούν με αλλαγές στον τρόπο εκτέλεσής τους προκειμένου να αποφεύγονται οι διανυκτερεύσεις πληρωμάτων και αεροσκαφών στις χώρες αυτές. Υπενθυμίζεται ότι η British Airways έχει διακόψει τις πτήσεις προς όλες τις χώρες του Κόλπου περιλαμβανομένου και του Ισραήλ.

Όπως είπε ο κ. Λοϊζίδης, η διακοπή των πτήσεων προς τις χώρες του Κόλπου ισχύει μέχρι την Κυριακή, οπότε η θέση αυτή θα επανεξεταστεί και πιθανώς να υπάρξουν περαιτέρω ακυρώσεις πτήσεων. Ερωτηθείς εάν έχει γίνει κάποια μελέτη για τα έσοδα που θα απολέσουν οι ΚΑ από τη διακοπή των πτήσεων, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι η εταιρεία επεξεργάζεται κάποιους αριθμούς αλλά αυτή την ώρα προτεραιότητα δεν έχουν τα οικονομικά δεδομένα.

«Για την ώρα αυτό που έχει σημασία είναι να επιλέξουμε σε ποιους προορισμούς θα διατηρήσουμε τις πτήσεις με αποκλειστικό γνώμονα την ασφάλεια των πτήσεων, του προσωπικού και των επιβατών», είπε ο κ. Λοϊζίδης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός ανέφερε ότι με τον κ. Λοϊζίδη συζήτησαν επίσης κάποια υπαλλακτικά σενάρια ενίσχυσης πτήσεων για κάποιες τουριστικές αγορές, που ενδιαφέρουν άμεσα την Κύπρο, δεν θέλησε ωστόσο να αποκαλύψει τους προορισμούς αυτούς. Περιορίστηκε να πει πως είναι χώρες στις οποίες υπάρχει προοπτική και που ενδεχομένως να μην επηρεαστούν από την οικονομική κρίση. Το ΔΣ των ΚΑ θα εξετάσει πάντως και τις δυνατότητες είτε για αύξηση πτήσεων, είτε παροχή ναυλωμένων πτήσεων προς κάποιες χώρες.

Σε ερώτηση αν υπήρξαν μαζικές ακυρώσεις τα τελευταία 24ωρα, ο Πρόεδρος των ΚΑ αφού παρατήρησε ότι υπάρχει ένα μούδιασμα και πάγωμα σε νέες κρατήσεις, σημείωσε ότι έχουν παρουσιαστεί κάποιες ακυρώσεις σε τουριστικούς οργανισμούς και κυρίως στην Eurocypria. Κάλεσε ωστόσο όλους να διατηρήσουν την αισιοδοξία ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και θα αρχίσει η ανάκαμψη.