You are here

Κινητή: Δεν ζάλισαν τα £10 εκ. (5)

29/10/2003 19:25
Ούτε και τα επίπεδα των £10 εκατομμυρίων φαίνεται να ζαλίζουν τους δύο μονομάχους του πλειστηριασμού, που καλούνται να συνεχίσουν αύριο τη μέχρι τελικής πτώσεως μάχη για τη δεύτερη άδεια της κινητής τηλεφωνίας. Μετά από την κατάθεση προσφορών για £9,75 εκ. από αμφότερους στον έβδομο γύρο, ο πήχης ανεβαίνει πλέον στα £10,6 εκ. με τους δύο διεκδικητές, Cosmote και Scancom, να επανέρχονται αύριο με στόχο την κατάκτηση της πολυπόθητης άδειας. Αύριο ο πλειστηριασμός μπαίνει αισίως στον όγδοο γύρο, και τίποτε δεν φαίνεται να μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμά του, καθώς οι δύο μονομάχοι αποδεικνύονται σκληρά καρύδια.

Ο πλειστηριασμός ξεκίνησε την Τετάρτη το πρωί σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας υπό τη στενή επίβλεψη του Επιτρόπου Ρύθμισης Τηλεπικοινωνιών δρα Βάσου Πύργου και του διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών δρα Στέλιου Χειμώνα αλλά και εκπροσώπων της ελλαδικών και κυπριακών συμφερόντων Cosmote Telecommunications (Cyprus) Ltd και της λιβανικών και κυπριακών συμφερόντων Scancom (Cyprus) Ltd.

Και οι δύο διεκδικητές άνοιξαν τον πρώτο γύρο στα £5,7 εκ. και συνέχισαν στο δεύτερο γύρο με £6,25 εκ, στον τρίτο με £6,85, στον τέταρτο με £7,5 εκ., στον πέμπτο στα £8,2 και στον έκτο στα £8,95.

Η σχετική αύξηση στον κάθε γύρο καθορίζεται από τους ρυθμιστές του πλειστηριασμού. Αν ένας εκ των δύο διεκδικητών δεν καταθέσει προσφορά στον επόμενο γύρο τότε την άδεια κερδίζει ο αντίπαλος. Αν και οι δύο δεν καταθέσουν προσφορά, τότε οι ρυθμιστές επιστρέφουν στον προηγούμενο γύρο και ο νικητής αποφασίζεται από την κλήρωση του κάθε γύρου.

Στον υποψήφιο ανταγωνιστή της μέχρι τώρα μονοπωλούσας ΑΤΗΚ θα δοθεί άδεια για 20 χρόνια. Η ίδια η ΑΤΗΚ θα καταβάλει για την άδεια που ήδη κατέχει το ίδιο ποσό με αυτό που θα πληρώσει ο νικητής του σημερινού πλειστηριασμού, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα του κράτους.

Στοιχεία για την εξέλιξη της δημοπρασίας θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά και αύριο σε ιστοσελίδα του υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων.

Ο πλειστηριασμός για την δεύτερη άδεια της κινητής τηλεφωνίας γίνεται λίγες μόνο μέρες πριν την δημοσίευση της έκθεσης προόδου από την Κομισιόν. Σε προηγούμενες της εκθέσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καυτηριάσει τη στάση της Κύπρου στην ιδιωτικοποίηση του κλάδου τηλεπικοινωνιών.