You are here

Κρεμμός: Tο μπαλάκι στον Πύργο για πάγιο

22/11/2005 18:39

• Περαιτέρω μείωση ζητά η Επιτροπή Εμπορίου


Την άποψη ότι θα έπρεπε ο Επίτροπος Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Βάσος Πύργος να ορίσει ως ανώτατο όριο τις £8,00 ως συνδρομή για το πάγιο της σταθερής τηλεφωνίας και να το ξεχωρίσει από τις κλήσεις εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της ΑΤΗΚ Σταύρος Κρεμμός.

Ο κ. Κρεμμός που μιλούσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου με αφορμή τα παράπονα που εκφράστηκαν για το μηνιαίο πάγιο σταθερών τηλεφωνιών είπε ότι το μηνιαίο πάγιο έπρεπε να βρισκόταν στις £8,00 για κάλυψη του κόστους για κάθε σταθερή τηλεφωνική γραμμή. «Έτσι η ΑΤΗΚ θα είχε μεγαλύτερη ευχέρεια να καθορίσει την τιμολογιακή της πολιτική στις φωνητικές κλήσεις, χωρίς να πρέπει να καλύψει τα ελλείμματα σύνδεσης και συνδρομής» είπε.

Ο κ. Κρεμμός σημείωσε ότι η Αρχή επέλεξε το τέλος των £6,95 τον μήνα, ανάμεσα στο πλαίσιο των £6,30 έως £7,00 το μήνα που προβλέπει το διάταγμα του Επιτρόπου Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και πρόσθεσε ότι το πάγιο τέλος για δεύτερη τηλεφωνική γραμμή σε κάθε σπίτι ανέρχεται στις £6,45. «Ζητήσαμε να υπάρχει ακόμη χαμηλότερη χρέωση για κατοικίες που έχουν περισσότερες από δύο τηλεφωνικές γραμμές, όμως αυτό μας ανέφερε ο κ. Πύργος, δεν μπορεί να γίνει εφικτό», σημείωσε.

Σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρη Χριστοφόρου, κατά πόσοθα μπορούσε το τέλος των £6,95 τον μήνα να μειωθεί στο κατώτατο των £6,30 που ο Πρόεδρος της ΑΤΗΚ απάντησε ότι ήδη το πάγιο βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι έπρεπε να βρίσκεται και επιπλέον η Αρχή δίνει το πακέτο παγίου τέλους για δεύτερη τηλεφωνική σύνδεση σε κάθε σπίτι £0,50 πιο φθηνά.

Όσον αφορά το κοινωνικό πακέτο της ΑΤΗΚ, με το οποίο προσφέρει σύνδεση με μειωμένο πάγιο και δωρεάν κλήσεις σε 40.000 περίπου νοικοκυριά με χαμηλά ετήσια εισοδήματα ο κ. Κρεμμός επανέλαβε σήμερα πως μόνο το 50% έκανε χρήση. Το μειωμένο αυτό πάγιο που προσφέρεται ανέρχεται στις £3,47.

Ο κ. Χριστοφόρου έκανε έκκληση στην Αρχή να διαφημίσει αυτό το πακέτο όπως κάνει και με άλλες υπηρεσίες της ούτως ώστε οι δικαιούχοι να πάρουν το συντομότερο δυνατό αυτό το πακέτο.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής έκαναν έκκληση στην Επιτροπή να μειώσει τα τέλη της γιατί ενδεχομένως να υπάρξουν άλλοι κίνδυνοι. Συγκεκριμένα ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην ΑΤΗΚ πως αν δεν μειώσει το πάγιο για τη σταθερή τηλεφωνία πολλύς κόσμος θα στραφεί στην κινητή τηλεφωνία που είναι πολύ πιο χαμηλό το πάγιο και αυτό ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα με υπερφόρτωση του δικτύου.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας πρότεινε να υπάρξει ένα αντίστοιχο σενάριο με τα τέλη κυκλοφορίας όσον αφορά την μετακύληση τους στα καύσιμα. «Όπως στην περίπτωση με τα τέλη θα πληρώνει αυτός που κυλά το αυτοκίνητο του, έτσι και σε αυτή την περίπτωση θα πληρώνει αυτός που μιλά στο τηλέφωνο του. Γιατί ένας συνταξιούχος που κάνει κλήσεις 10 σεντ το μήνα να πρέπει να πληρώνει £8,10», διερωτήθηκε.

Τέλος, την άποψη ότι η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνίσμου θα πρέπει να διερευνήσει καλύτερα το θέμα εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Πέτρος Μάρκου.

Του Σωκράτη Ιωακείμ