You are here

Με φωνές υπαλλήλων η «κηδεία» των Κυπριακών Αερογραμμών

11/01/2018 06:48

Εν μέσω έντονων διαμαρτυριών από τους πρώην υπαλλήλους εγκρίθηκε με ποσοστό 98,6% το σχέδιο διακανονισμού μεταξύ της εταιρείας των Κυπριακών Αερογραμμών και των προνομιούχων πιστωτών της, με το κράτος να παίρνει τη μερίδα του λέοντος από ό,τι απέμεινε.

Το 1,4% (σε αξία) καταψήφισε το σχέδιο.

Πριν παρουσιαστεί το σχέδιο ενώπιον των πρώην εργαζομένων του άλλοτε εθνικού αερομεταφορέα που κατέβασε οριστικά τα φτερά την 1/1/2015, το σχέδιο εγκρίθηκε από το κράτος.

Ο εκκαθαριστής Αυγουστίνος Παπαθωμά ο οποίος ανέλαβε να εξηγήσει στους 325 περίπου πρώην υπάλληλους των ΚΑ που παρέστησαν στη συνέλευση, δέχθηκε τα πυρά των παρευρισκομένων.

Ο κ. Παπαθωμά ανέφερε ότι μετά την έγκριση του σχεδίου από τους προνομιούχους πιστωτές θα καταχωρηθεί αίτηση για επικύρωση στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας στις 19 Ιανουαρίου όπου θα έχει δικαίωμα κάποιος να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου και να ακουστεί εάν έχει ένσταση στην επικύρωση του σχεδίου. Εάν δεν παρουσιαστεί οποιοσδήποτε τότε το σχέδιο θα εγκριθεί και θα πάρει το δρόμο της υλοποίησης.

Το διαθέσιμο ποσό που προνοεί το σχέδιο προς τους προνομιούχους πιστωτές ανέρχεται στα €11 εκ.

Σημειώνεται ότι το αρχικό ποσό ανερχότανε στα €15,4 εκ. αλλά μειώθηκε στα €11 εκ. μετά που καταβλήθηκαν συνολικά €4,4 εκ. στις 30/1/2015, στους μισθούς και τα ποσά που αναλογούσαν στους εργαζομένους ως προειδοποίηση για τερματισμό της εργασίας τους, όπως εξήγησε ο κ. Παπαθωμά.

Από τα €11 εκ. αναλογούν στο κράτος €6,4 εκ. από οφειλές της εταιρείας (φόροι και ταμεία προνοίας) τις οποίες πλήρωσε η Κυπριακή Δημοκρατία στους υπαλλήλους μετά την έναρξη της εκκαθάρισης ενώ το υπόλοιπο ποσό των €4,6 εκ. θα καταβληθεί στους εργαζομένους με βάση το ποσοστό εκκαθάρισης.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαθωμά η πρόταση προνοεί ένα ποσοστό των απαιτήσεων των πιστωτών.

Η διαμαρτυρία των υπαλλήλων εστιάστηκε κυρίως στο ποσό που αναλογεί στο κράτος και κάλεσαν τον εκκαθαριστή να απαιτήσει από το κράτος να αφεθεί το συγκεκριμένο ποσό στους υπαλλήλους οι οποίοι έχασαν τις δουλειές τους από το κλείσιμο των ΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των εισπράξεων από τις 30/1/2015 μέχρι 31/10/2017 ανήλθε στα €21.573.821, ενώ το κόστος εκποίησης στα €8.044.180.  Προέκυψαν και έκτακτα έξοδα €2,5 εκ.

Της Ηρώς Ευθυμίου