You are here

Οι ΚΑ ζητούν μείωση τελών κατά 40%

08/02/2011 16:52
Μειωμένες χρεώσεις κατά €10 εκ. ζητούν οι πέντε συντεχνίες των εργαζομένων από τη διαχειρίστρια εταιρεία των κυπριακών αεροδρομίων Hermes Airport, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για διάσωση της εταιρείας.

Το αίτημα των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές τέθηκε σε συνάντηση που είχαν οι ηγεσίες των πέντε συνδικαλιστικών οργανώσεων με τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων Μάκη Κωνσταντινίδη.

Η εργατική πλευρά δια του προέδρου της ΣΥΝΥΚΑ - ΟΗΟ – ΣΕΚ, Ανδρέα Πιερίδη, υποστηρίζει ότι οι ΚΑ καταβάλλουν €25 εκ. ετησίως που αποτελεί το 35% των εσόδων της Hermes Airport. Η μείωση που ζητούν οι συντεχνίες και η εταιρεία είναι της τάξης του 40% ετησίως.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, Αντώνης Νεοφύτου, ανέφερε ότι «στην τιτάνια προσπάθεια των εργαζομένων και της διεύθυνσης για δημιουργία ελπίδας για το μέλλον των ΚΑ απαιτούν από τη διαχειρίστρια εταιρεία να δώσει τη δική της συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Συγκοινωνιών, Μάκης Κωνσταντινίδης, κληθείς να σχολιάσει το εν λόγω αίτημα παρατήρησε ότι το αίτημα ενδέχεται να προσκρούσει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο ή σε άλλα, όπως είπε, νομικά στοιχεία.

Διευκρίνισε ότι στα εμπορικά θέματα θα μπορούσε σίγουρα κάτι να γίνει, γι’ αυτό το υπουργείο του είναι διατεθειμένο να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση αφού, όπως σημείωσε, οι συντεχνίες ολοκληρώσουν και τις επαφές τους με τη Hermes και τα κόμματα.

Πάντως η εργατική πλευρά επισημαίνει ότι ζητήματα που άπτονται των νομοθεσιών θα πρέπει να μελετηθούν και όπου μπορεί να γίνουν τροποποιήσεις να γίνουν. Οι ΚΑ, όπως τόνισαν, είναι ο κύριος χρήστης των αεροδρομίων και αν κινδυνεύσουν να κλείσουν τότε θα χάσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες.

Της Ηρώς Ευθυμίου