You are here

Π. Λανίτης: Αμφιβολίες για μαρίνες, γκολφ

16/03/2009 09:00
Αμφιβολίες για την υλοποίηση των μεγαλεπήβολων σχεδιασμών της κυβέρνησης για δημιουργία μαρίνων και γηπέδων γκολφ εξέφρασε σε χθεσινή συνέντευξη του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο πρόεδρος του Ομίλου Λανίτη, Πλάτωνας Ε. Λανίτη. Ερωτηθείς σχετικά με την υλοποίηση των γηπέδων γκολφ, ο κ. Λανίτης σημείωσε ότι «δυστυχώς ενώ είχαμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε την υλοποίηση αυτών των έργων, η κυβέρνηση επανεξέτασε την πολιτική της με αποτέλεσμα να χάσουμε ένα χρόνο κατά τη διάρκεια του οποίου άλλαξε η αγορά. Θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξουν επενδυτές (Κύπριοι ή ξένοι) και τράπεζες για να δανειοδοτήσουν αυτά τα έργα, με αποτέλεσμα να τίθεται υπό αμφισβήτηση η υλοποίησή τους».

Σε ό,τι αφορά την πολιτική για τα γκολφ, τόνισε ο κ. Λανίτης, «όταν η κυβέρνηση μάς ανακοίνωσε ότι θέλει να την επανεξετάσει, υποδείξαμε ότι αυτό θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και υποβάλαμε τις εισηγήσεις μας. Δυστυχώς δεν εισακούστηκαν ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η νέα πολιτική θα δημιουργήσει δυσβάστακτο λειτουργικό έξοδο στα γήπεδα γκολφ. Ας μη συγχύζουμε το ενδιαφέρον κάποιων με την υλοποίηση».

Αναφορικά με τη μαρίνα της Λεμεσού, ο πρόεδρος του Ομίλου Λανίτη ανέφερε ότι «είναι άλλο ένα κομμάτι που πρέπει να υλοποιηθεί αν πραγματικά θέλουμε ποιοτικό τουρισμό. Κατά πόσο θα προχωρήσει κάτω από τις σημερινές συνθήκες εξαρτάται από τη στήριξη που θα δώσει η κυβέρνηση».

Αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για στήριξη της οικονομίας, ο κ. Λανίτης σημείωσε ότι είναι καλοδεχούμενα αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι εισηγήσεις του ιδιωτικού τομέα.

«Στον τουριστικό τομέα, χαιρετίζουμε τα μέτρα μείωσης του ΦΠΑ και την κατάργηση δημοτικών φόρων. Ας μη μας διαφεύγει όμως ότι και οι άλλοι προορισμοί έχουν κάνει ανάλογες κινήσεις. Στο τέλος της ημέρας εκείνο που θα μας σώσει είναι η στροφή προς τον ποιοτικό τουρισμό. Είναι ατυχές ότι καθυστερήσαμε, αλλά ελπίζω η κρίση να μας αναγκάσει να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα. Αν λαμβάναμε τα μέτρα την ώρα που έπρεπε, θα περνούσαμε την κρίση με λιγότερο κόστος», υπογράμμισε.

«Δυστυχώς όταν είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε αυτά τα έργα, όταν η οικονομία μας ήταν εύρωστη και υπήρχαν οι επενδυτές, ολιγωρήσαμε. Τώρα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει περισσότερη βοήθεια στον ιδιωτικό τομέα. Αν ασχολούμαστε μόνο με το μέγεθος των κερδών που πιθανόν θα κάνει ο ιδιωτικός τομέας, χωρίς να βλέπουμε την ευρύτερη εικόνα, τότε τα προβλήματά μας θα διαιωνίζονται με αποτέλεσμα να κλείσουν επιχειρήσεις και να χαθούν θέσεις εργασίας», επεσήμανε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.