You are here

Ποια έργα προγραμματίζονται για προεδρία

09/03/2010 17:37
Τα απαραίτητα έργα υποδομής για την κυπριακή προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα είναι έτοιμα έξι μήνες πριν την ανάληψη της προεδρίας, διαβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής της προεδρίας της ΕΕ, Ανδρέας Μολέσκης.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο κ. Μολέσκης ενημέρωσε σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών αναφορικά με τα έργα που γίνονται για την ανάληψη της προεδρίας, κατόπιν πρότασης του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Αντώνη Αντωνίου.

Επεσήμανε, ότι προγραμματίζεται έκθεση για τη θεά Αφροδίτη, σε συνεργασία με το Λούβρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της προεδρίας.

Διαβεβαίωσε επίσης την Επιτροπή ότι η αξιοποίηση της επένδυσης με την ανακαίνιση του συνεδριακού κέντρου και του Φιλοξενία θα γίνει στον ύψιστο δυνατό βαθμό, κάνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες εκδηλώσεις εκεί, ενώ οι υπόλοιπες εκδηλώσεις, που είναι και πολιτική απόφαση, θα γίνονται σε όλες τις άλλες πόλεις της Κύπρου.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι σύμφωνα «με το χρονοδιάγραμμα που ακολουθούμε, είμαστε βέβαιοι ότι πάμε για μια επιτυχημένη προεδρία».

Σύμφωνα με τον κ. Μολέσκη, πέραν της ανακαίνισης του συνεδριακού κέντρου και του Φιλοξενία, θα γίνουν μια σειρά από πολεοδομικά και άλλα έργα στην περιοχή, όπως πεζοδρομοποίηση, ποδηλατοδρόμοι και μια ανάπλαση των κτιρίων της περιοχής έτσι ώστε να γίνει μια βελτίωση εμφανισιακά.

Διευκρίνισε ότι θα γίνουν και βελτιώσεις ιδιωτικών κτιρίων σε συνεργασία με τον οικείο Δήμαρχο, τον οποίο παρεκάλεσαν να έλθει σε επαφή με τους ιδιοκτήτες για να μπορέσει να γίνει μια σωστή ανάπλαση του χώρου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μολέσκης διευκρίνισε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν κρατικά κονδύλια για βελτίωση των ιδιωτικών κτιρίων. «Είναι υποχρέωση του κάθε ενός να υπάρχει μια ευπρεπής παρουσίαση του χώρου που διαμένει και ενόψει και της προεδρίας με μία ενθάρρυνση από τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούν θετικά», είπε.

Ο κ. Μολέσκης, πρόσθεσε ότι από τις 3,500 συναντήσεις που θα γίνουν στο εξάμηνο της κυπριακής Προεδρίας, υπολογίζεται πως οι 150 θα γίνουν στην Κύπρο.

Παράλληλα, η Κύπρος στοχεύει σε συνεργασία με το Λούβρο, ο γενικός διευθυντής του οποίου θα επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο, για να προωθήσει μια έκθεση για την Αφροδίτη, που θα γίνει στα πλαίσια της κυπριακής προεδρίας, για να γίνει έκθεση τόσο στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας όσο και στο Λούβρο.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Κύπρος θα δανείσει αγάλματα της Αφροδίτης, ο κ. Μολέσκης, είπε χαριτολογώντας πως το Λούβρο διαθέτει περισσότερα από την Κύπρο. Εξήγησε, ότι θα υπάρξει συνεργασία για αυτό το θέμα και για αυτό το λόγο έρχεται ο διευθυντής του γνωστού γαλλικού μουσείου στην Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο κ. Αντωνίου, είπε ότι πέραν της πολιτικής χροιάς που εμπεριέχει η ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ, η Κύπρος καλείται να αντεπεξέλθει από πλευράς οργάνωσης και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της προεδρίας όσον αφορά τον εξοπλισμό των υπηρεσιών και να ξεπεράσει τις υλικοτεχνικές ανάγκες και τα προβλήματα.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι έχει υπογραφεί η ανάθεση της σύμβασης για ανακαίνιση του Φιλοξενία και του συνεδριακού κέντρου, που θα είναι ο χώρος που θα φιλοξενήσουν τις κυριότερες δραστηριότητες που θα γίνουν στην Κύπρο.

Πρόσθεσε, ότι το σημαντικότερο είναι ότι αρκετές συναντήσεις θα γίνουν σε όλες τις άλλες πόλεις και επαρχίες, έτσι ώστε να αναδειχθούν και οι άλλες πόλεις ως τουριστικοί προορισμοί.

Όπως είπε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, αναμένεται να επισκεφθούν την Κύπρο γύρω στις 40 χιλ. άτομα, όπως δημοσιογράφοι και σύνεδροι.

«Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στα προβλήματα στέγασης, φιλοξενίας και συγκοινωνιών», κατέληξε.