You are here

Πολεοδομία: Αναστέλλουμε άδεια Πάρκου Σιακόλα

03/12/2007 14:43
• Αν δεν πληρώσει για αναβάθμιση οδικού δικτύου

• ΥΠΣΥΓΚ: Θα καταβάλει ποσοστό επί της κίνησης

• ΕΤΕΚ: Θα πληρώσουν μόνο για φώτα τροχαίας

• Ηλιοφώτου: Γίνονται παράνομες εργασίες


Τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανάπτυξη των πολυκαταστημάτων στην περιοχή του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας απασχόλησαν σημερινή κοινή συνεδρία των Επιτροπών Εσωτερικών και Εμπορίου της Βουλής. Η συζήτηση, στην οποία παρευρέθηκαν η υπουργός Συγκοινωνιών Μαρία Παμπαλλή, ο διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας Γιάννης Παπαδόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι του ΕΤΕΚ, επικεντρώθηκε κυρίως στο ποιος θα καταβάλει το τίμημα για την αναβάθμιση και διαπλάτυνση των κυκλοφοριακών κόμβων που κρίθηκαν αναγκαίοι μετά το κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην περιοχή.

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του κ. Παπαδόπουλου, ότι σε περίπτωση που ο Όμιλος Σιακόλα δεν αναλάβει την υποχρέωση που έχει, με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε, να πληρώσει τα οδικά έργα που απαιτούνται, τότε θα αναστείλει την άδεια και τη λειτουργία του Εμπορικού Πάρκου. «Η εταιρεία είναι δέσμια μέσω αυτής της συμφωνίας να καταβάλει αυτά τα χρήματα», είπε.

Από την πλευρά της, η κ. Παμπαλλή σημείωσε ότι τα οδικά έργα έχουν ξεκινήσει. Το τίμημα αρχικά θα το καταβάλει, σημείωσε, η κυβέρνηση και ακολούθως ο Όμιλος Σιακόλα από κυκλοφοριακή μελέτη που θα ετοιμαστεί και θα καταβάλει ένα ποσό το οποίο θα υπολογιστεί με βάση τα ποσοστά κίνησης που του αναλογούν. «Εμείς δεν έχουμε ευθύνη για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, αλλά είμαστε αυτοί που θα διορθώσουν την κατάσταση», υπογράμμισε.

Ο εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ Γιώργος Χρυσοστόμου, ακούγοντας τα όσα ειπώθηκαν, τόνισε ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του Πάρκου θα πληρώσει μόνο για το τίμημα που της αναλογεί για τα φώτα τροχαίας και για τον περίγυρο των πολυκαταστημάτων. Παράλληλα, ο ίδιος εκπρόσωπος χαρακτήρισε παράνομη την άδεια που δόθηκε στο The Mall of Εngomi, του οποίου οι εργασίες θα ξεκινήσουν λίαν συντόμως.

Το παρόν του στη συνεδρία έδωσε και ο Δήμαρχος Στροβόλου Σάββας Ηλιοφώτου, ο οποίος τόνισε ότι στο Εμπορικό Πάρκο Σιακόλα διεξάγονται παράνομα, στο παρόν στάδιο, κάποιες οικοδομικές εργασίες για τις οποίες ο δήμος έχει ζητήσει να εκδοθεί άδεια αναστολής των εργασιών. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, διαπιστώθηκε μετά από έρευνα που διεξήγαγαν στις 29 Νοεμβρίου του 2007.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία πρέπει να διαφυλαχθούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των πολιτών και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιδειχθεί εύνοια προς ένα ιδιώτη επιχειρηματία.

Ιδιαίτερα έντονος εμφανίστηκε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το ότι γίνονται παράνομες εργασίες σήμερα στα πολυκαταστήματα. «Το θύμα είναι ο Κύπριος πολίτης που θυσιάζεται για να μπορούν να έχουν ακόρεστα υπερκέρδη κάποιοι επιχειρηματίες. Δυστυχώς βρισκόμαστε ενώπιον ενός μεγάλου σκανδάλου», επεσήμανε.

Του Σωκράτη Ιωακείμ