You are here

Ψάχνουν τρόπους στήριξης της TUS Airways

16/09/2020 07:15

Στην εφαρμογή ενός ευρύτερου σχεδίου ενίσχυσης αεροπορικών εταιρειών, φαίνεται να προσανατολίζεται το υπουργείο οικονομικών, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η στήριξη της TUS Airways η οποία ζήτησε αναστολή της άδειας εργασιών της για το επόμενο εξάμηνο.

Η εταιρεία τονίζει ότι η παραχώρηση στήριξης θα επιτρέψει την πρόσβαση σε νέες επενδύσεις εκατομμυρίων.

Μιλώντας στη StockWatch, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Γιώργος Παντελή, σημείωσε ότι αυτό που τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργείου οικονομικών και του υπουργείου μεταφορών με την εταιρεία, είναι η κρατική ενίσχυση ύψους €800 χιλ. έναντι φορολογικών υποχρεώσεων της εταιρείας προς το κράτος.

Ο κ. Παντελή απέφυγε να σχολιάσει την πιθανότητα να γίνει αποδεκτό το αίτημα της εταιρείας, τονίζοντας ότι αρχικά θα εξεταστεί το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας, καθώς και το κατά πόσο η εταιρεία αποτελεί δυνητικό δικαιούχο μιας τέτοιας στήριξης.

«Δεν μπορώ να πω εκ προοιμίου εάν το βλέπουμε θετικά. Θα πρέπει να αξιολογηθεί αρχικά κατά πόσο η εταιρεία δύναται να τύχει κρατικής στήριξης, δηλαδή εάν είναι δυνητική δικαιούχος μιας τέτοιας βοήθειας», είπε.

Κάλυψη και άλλων εταιρειών

Ο κ. Παντελή επεσήμανε πως λαμβάνεται υπόψη ότι κάτι ανάλογο θα πρέπει να ισχύσει και για άλλες αεροπορικές εταιρείες, καθώς δεν μπορεί να τύχει κρατικής ενίσχυσης μια εταιρεία επιλεκτικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τρόπος μέσα από τον οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, είναι μέσω ενός σχεδίου ενίσχυσης για αεροπορικές εταιρείες ευρύτερα.

Επανέλαβε ωστόσο, ότι η πρόταση θα αξιολογηθεί, σημειώνοντας πως δεν έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα εντός των οποίων αναμένεται απάντηση από πλευράς του κράτους.

Ταυτόχρονα ο κ. Παντελή διέψευσε αναφορές σε σχέση με τη συζήτηση επιλογών που αφορούν παραχώρηση κρατικής βοήθειας στην εταιρεία υπό τη μορφή δανείου, ή απόκτησης μετοχικού κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι «δεν τέθηκαν αυτές οι επιλογές».

Εξάλλου, μιλώντας στη StockWatch, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου μεταφορών Σταύρος Μιχαήλ ανέφερε ότι η άδεια λειτουργίας της εταιρείας θα ανανεωθεί εάν το υπουργείο κρίνει ότι το νέο επιχειρηματικό της πλάνο είναι βιώσιμο.

Σε άλλες δηλώσεις, σημείωσε πως παρά τις δυσκολίες, οι αρχές δεν διάκεινται αρνητικά προς το αίτημα της TUS, καθώς αυτό έχει υποβληθεί από μια κυπριακή εταιρεία και ως τέτοιο θα τύχει χειρισμού, όπως είπε.

TUS: Θα ξεκλειδώσει επενδύσεις εκατομμυρίων η στήριξη

Μιλώντας στη StockWatch ο CEO της TUS Airways Andrew Pyne χαρακτήρισε εποικοδομητική και σε θετικό κλίμα τη συζήτηση που έγινε χθες στην παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου μεταφορών και οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι η βοήθεια των €800 χιλ. που ζητά η εταιρεία θα ξεκλειδώσει νέες επενδύσεις που φτάνουν σε διψήφια ποσά εκατομμυρίων.

«Δεν εισηγούμαστε ότι το κράτος πρέπει να χρηματοδοτήσει την εταιρεία, αλλά η στήριξη είναι σημαντική ως τρόπος ικανοποίησης επενδύσεων που θα στηρίξουν τόσο την TUS όσο και τον κυπριακό τομέα αερομεταφορών», ανέφερε ο κ. Pyne.

Τόνισε ότι η εταιρεία γνωρίζει τι θέλει να περιλαμβάνει το επιχειρηματικό της πλάνο, ωστόσο οι επενδυτές «χρειάζονται αποδείξεις για την στήριξη της κυπριακής κυβέρνησης», όπως είπε.

Σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε κατανόηση και εξέφρασε αισιοδοξία σε ότι αφορά την ανταπόκριση της κυβέρνησης στο αίτημα της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι ενώ το υπουργείο μεταφορών ήταν πιο υποστηρικτικό κατά την συζήτηση, το υπουργείο οικονομικών ήταν πιο «ουδέτερο».

Αναμένουν «δημιουργικότητα» στην ετοιμασία σχεδίου

Ο κ. Pyne αναφέρθηκε σε σχέδια που έχουν εφαρμόσει άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, προς στήριξη των αερομεταφορών.

«Δεχόμαστε πως οποιοδήποτε σχέδιο πρέπει να είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ωστόσο, οι κυβερνήσεις έχουν επιδείξει δημιουργικότητα σε ότι αφορά την παραγωγή σχεδίων στήριξης, εντός του πλαισίου των ευρωπαϊκών κανόνων», είπε.

Σημείωσε πως άλλες 20 χώρες έχουν εφαρμόσει σχέδια και έχουν βρει τρόπους για τη στήριξη του τομέα των αερομεταφορών, ενισχύοντας τόσο τοπικούς όσο και ξένους αερομεταφορείς.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα υπάρξει δημιουργικότητα στην παραγωγή σχεδίων. Εάν το έχουν καταφέρει 20 άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τότε θα μπορεί να το καταφέρει και η Κύπρος», όπως ανέφερε.

Η πρόκληση, τόνισε, είναι η ανάπτυξη ανάλογων σχεδίων με βάση τα οποία να μπορεί να τύχει στήριξης και η TUS, αλλά και άλλες παρόμοιες αεροπορικές εταιρείες.

Σε ότι αφορά την παραχώρηση στήριξης στην TUS, ο κ. Pyne σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές φόρμουλες, μια εκ των οποίων αφορά στην απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία, εκ μέρους του κράτους.

Επεσήμανε ότι αυτό αποτελεί ένα πλήρως αποδεκτό σενάριο, με το οποίο η εταιρεία δεν θα είχε κανένα πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να αποτελεί την προτιμητέα λύση.

Της Μαρίας Χαμπή