You are here

Πυρά Αντωνίου κατά Κωνσταντινίδη

24/11/2014 14:04
Ο τέως πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Τώνη Αντωνίου επέκρινε τον νυν πρόεδρο των ΚΑ, Μάκη Κωνσταντινίδη, ότι «είτε λόγω άγνοιας, είτε σκόπιμα, παραπλανά για ιδιαίτερα σοβαρά θέματα».

Ο κ. Αντωνίου εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας λύπη για τις δηλώσεις του κ. Κωνσταντινίδη στο ΚΥΠΕ και στο ΡΙΚ. Αρχικά, ο κ. Αντωνίου απορρίπτει ότι υπέγραψε συμφωνία με τη Hermes Airports και ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια συμφωνία μέχρι την ημέρα που παραιτήθηκε.

Σημειώνει ότι είχε ετοιμαστεί προσχέδιο συμφωνίας, αλλά δεν υπεγράφη «επειδή η Hermes Airports απαιτούσε να παραγραφούν βάσιμα σημαντικά νομικά δικαιώματα και απαιτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών για αποζημιώσεις».

Κάλεσε τον κ. Κωνσταντινίδη «είτε να δημοσιοποιήσει την συμφωνία που ισχυρίζεται ότι υπέγραψα – για να δικαιολογήσει τις πληρωμές €1.8 εκ. που έκανε ο ίδιος προς τη Hermes, είτε να ανακαλέσει δημόσια αποκαθιστώντας την αλήθεια».

«Αν μετέπειτα, άλλοι υπέγραψαν τέτοια συμφωνία, οφείλει ο πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών να το αναφέρει δημόσια», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι το προσχέδιο συμφωνίας, στο οποίο δεν υπήρξε κατάληξη, προβλέπει ότι τα προαναφερόμενα από τον κ. Μάκη Κωνσταντινίδη ποσά των €1.8 εκ., θα καταβάλλονταν σε καθορισμένες ημερομηνίες μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2014 και διερωτήθηκε «γιατί τόση βιασύνη να πληρωθούν πριν τις ημερομηνίες αυτές σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο;».

Σε σχέση με την αναφορά του κ. Κωνσταντινίδη ότι το οφειλόμενο ποσό προς τη Hermes ήταν €5.5 εκ., ο κ. Αντωνίου επισήμανε ότι στην πραγματικότητα η οφειλή ήταν €3,8 εκ. που μετά την αφαίρεση χρεώσεων που δεν ήταν αποδεκτές από τις ΚΑ το τελικό ποσόν ήταν μόνο €3.2 εκ.

«Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών απεμπόλησε διεκδίκηση των ΚΑ της τάξης των €502.500, για υπερχρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος στο κτίριο επιβατών, οι οποίες ήταν αυταπόδεικτες και ουσιαστικά έγιναν αποδεκτές και αποτελούσαν θέμα διευθέτησης μεταξύ Hermes και Swissport», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφορικά με τη δήλωση του κ. Κωνσταντινίδη ότι οι ζημιές για τις ΚΑ το 2014 θα είναι €16 εκ., και όχι €10 εκ., όπως ο ίδιος είχε αναφέρει στη βουλή, ο κ. Αντωνίου υποστήριξε πως οι μέγιστες επιχειρησιακές ζημιές της εταιρείας μέχρι την ημέρα αποχώρησης του ήταν €10 εκ.

«Αν οι ζημιές αυξήθηκαν κάθετα τους τελευταίους μήνες υπό τη νέα διοίκηση για να ανέλθουν στα €16 εκ. δεν το γνωρίζουμε. Όμως, πρέπει να είναι γνωστό, ότι παρά τις λειτουργικές ζημιές, είχαμε κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς τα ποσά που εισπράχθηκαν από τις πωλήσεις των χρονοθυρίδων του Χίθροου, με τα οποία εξασφαλίζαμε τη βιωσιμότητα της εταιρείας μέχρι και το τέλος του 2015», καταλήγει.