You are here

Πυρά κατά προέδρου για Ryanair

28/11/2014 14:57
Πυρά κατά του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την εμπλοκή του δικηγορικού του γραφείου στην εκπροσώπηση της Ryanair εξαπολύουν τα κόμματα.

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αναφέρει ότι ο πρόεδρος αποδέχεται την ύπαρξη προβλήματος στην εκπροσώπηση της Ryanair, σημειώνοντας ότι «η εκ των υστέρων παρέμβαση του, δεν αναιρεί την εμπλοκή του πρώην δικηγορικού του γραφείου».

«Αν θεωρεί ότι αυτό είναι πρόβλημα, γιατί δεν θεωρεί ότι συνιστά πρόβλημα και η εμπλοκή του δικηγορικού του γραφείου με την Τράπεζα Κύπρου;», διερωτήθηκε.

«Πιστώνουμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παραδοχή του ότι η κριτική που του ασκείται, αναφορικά με την εκπροσώπηση της Ryanair από το πρώην δικηγορικό του γραφείο, δεν είναι άδικη. Συμφωνούμε απολύτως με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδη και Συνεταίροι δεν θα έπρεπε να εκπροσωπεί οποιονδήποτε, του οποίου τα συμφέροντα άμεσα ή έμμεσα εξαρτώνται από αποφάσεις της κυβέρνησης.

Πράγματι, μια τέτοια εκπροσώπηση, ενέχει στοιχεία επηρεασμού των αποφάσεων και διαπλοκής», σημείωσε.

«Η εκ των υστέρων αντίδραση του προέδρου της Δημοκρατίας που οδήγησε στον τερματισμό της σχέσης του δικηγορικού γραφείου με τη Ryanair, αφού είχε ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαδικασίας του διαγωνισμού για τις Κυπριακές Αερογραμμές, δεν αναιρεί την εμπλοκή του. Ακριβώς για τους ίδιους λόγους, θα πρέπει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να ζητήσει από τους πρώην συνεταίρους του να διακόψουν και οποιαδήποτε σχέση έχουν με τους νέους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου», κατέληξε.

Απαξίωση θεσμών

Το μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι την ώρα που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωνε το γενικό ελεγκτή ότι δεν θα ανεχτεί φαινόμενα διαπλοκής, το δικηγορικό του γραφείο επιβεβαίωνε την ενεργό συμμετοχή του στη διαδικασία προεπιλογής της Ryanair για την αγορά των Κυπριακών Αερογραμμών, τις οποίες η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεπουλήσει.

«Την ώρα που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατακεραύνωνε την κ. Γιωρκάτζη προειδοποιώντας ότι δεν θα επιδείκνυε καμία ανοχή, προχώρησε σε ανανέωση του συμβολαίου της, ρυθμίζοντας με ημιτελή τρόπο το επίμαχο σημείο που αφορά στη σύγκρουση συμφερόντων ημιτελή, διότι ρύθμισε το ασυμβίβαστο της διοικητού πλην όμως απέφυγε επιμελώς να ρυθμίσει τη σύγκρουση συμφερόντων για δραστηριότητες συγγενικών προσώπων, όπως ρητά περιλάμβαναν οι όροι απασχόλησης των δυο τελευταίων προκατόχων της κ. Γιωρκάτζη», επισημαίνει.

«Αποκορύφωμα της πρωτοφανούς περιφρόνησης και απαξίωσης των κανόνων χρηστής διοίκησης από μέρους των κυβερνώντων, αποτελεί ο διορισμός του νέου προέδρου του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών, που όπως αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα, παρουσιάζεται να είναι συνέταιρος του γαμπρού του προέδρου της Δημοκρατίας. Από το συμπέθερο τώρα στο γαμπρό», αναφέρει.

«Αυτός που απαιτεί από άλλους να είναι άτεγκτοι στα θέματα διαπλοκής πρέπει να έχει τις ίδιες απαιτήσεις από τον εαυτό του. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις ενέργειες και αποφάσεις του μένει συνεχώς εκτεθειμένος. Επειδή έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα, η προσπάθεια κλεισίματος του ζητήματος της κ. Γιωρκάτζη από το προεδρικό δεν συνεπάγεται κλείσιμο του από τη βουλή των αντιπροσώπων. Όπως ανοικτό παραμένει το ζήτημα της διάσωσης ή του ξεπουλήματος των Κυπριακών Αερογραμμών», καταλήγει.

Σοβαρό θέμα τάξης

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου αναφέρει ότι η χθεσινή ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεργάτες» και η σημερινή γραπτή δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας «επιβεβαιώνουν τη σκανδαλώδη σύγκρουση συμφερόντων και το σοβαρό θέμα τάξης που εγείρεται για τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ αφήνουν πλήρως εκτεθειμένο τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο».

Η ΕΔΕΚ καλεί την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

1. Το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεργάτες» εκπροσωπούσε ή όχι τη Ryanair κατά διαδικασία προεπιλογής των εταιρειών που θα υποβάλλουν προσφορές για τις Κυπριακές Αερογραμμές;

2. Προκύπτει ή όχι παραβίαση των κανόνων χρηστής διοίκησης και σύγκρουση συμφερόντων για τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας από την εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεργάτες» κατά τη διαδικασία επιλογής των κύριων προσφοροδοτών των Κυπριακών Αερογραμμών;

3. Θυμίζουμε ότι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος που δήλωσε χθες στο ΡΙΚ ότι «το δικηγορικό γραφείο («Νίκος Χρ. Αναστασιάδης») δεν είχε καμία ανάμειξη, ούτε καμιά εμπλοκή στις δραστηριότητες της Ryanair…» την ίδια στιγμή που η ίδια η εταιρεία, κατά την υποβολή της πρότασης της, ανέφερε το γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας ως τους δικηγόρους της.

4. Τελικά μπορεί να μας πει κάποιος με ποια κριτήρια και πότε η κυβέρνηση θεωρεί ότι προκύπτει περί ασυμβίβαστου; Είναι άλλα τα κριτήρια για τον πρόεδρο και διαφορετικά για όλους τους πολίτες της κυπριακής Δημοκρατίας; Για τη διοικήτρια της Κεντρικής ήταν σύγκρουση συμφερόντων η εμπλοκή της θυγατέρας της και για τον πρόεδρο δεν είναι;