You are here

Σιακόλας: Ποιά η αλήθεια για το Εμπορικό Πάρκο

17/10/2007 11:35

• Ενεργήσαμε νομότυπα

• Σκιές κατά Επ. Διοικήσεως, ΕΤΕΚ και ΜΜΕ


Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα ο Όμιλος Σιακόλα, απαντώντας στις κατηγορίες που εκφράστηκαν εναντίον του σχετικά με το κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείται στην περιοχή του Γενικού Νοσοκομείου μετά την έναρξη λειτουργίας των δύο πολυκαταστημάτων ΙΚΕΑ και Τhe Mall of Cyprus. O Όμιλος, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει ως λαϊκίστικες προσεγγίσεις και παραπληροφόρηση τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών γύρω από αυτό το θέμα και παραθέτει γεγονότα σύμφωνα με τα οποία, όπως υποστηρίζει, φαίνεται ότι ενήργησε νομότυπα και νόμιμα. Μάλιστα δεν διστάζει να τα βάλει κατά των τηλεοπτικών ΜΜΕ για το ότι υπερβάλλουν για το κυκλοφοριακό χάος που παρατηρείται στην οδό Καλαμών, το δρόμο δηλαδή που συνδέει τον κυκλοφοριακό κόμβο του Νοσοκομείου με τον κόμβο Στροβόλου.

Σύμφωνα με την Εταιρεία, η πρώτη αίτηση για τη δημιουργία του Εμπορικού Πάρκου Σιακόλα, ενός συμπλέγματος εμπορικών, τουριστικών, ψυχαγωγικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, υπεβλήθη το 1995. «Ακολούθως, το 1997 με απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως προνοούσε τότε η νομοθεσία, ενέκρινε τη δημιουργία αυτού του έργου. Αργότερα, κλήθηκε σύσκεψη, στην οποία πήραν μέρος, όπου εξετάστηκαν λεπτομερώς όλα τα δεδομένα και αφού τέθηκαν οι όροι σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εξεδόθη πολεοδομική άδεια με αριθμό ΛΕΥ/1960/1995 το 1999. Στη συνέχεια, επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι η δημιουργία ξενοδοχείου στο σύμπλεγμα δεν θα ήταν βιώσιμη, αλλά ζημιογόνα επένδυση. Ακολουθώντας και πάλι τις νόμιμες και προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, η ιδιοκτήτρια Εταιρεία ζήτησε τροποποίηση της πολεοδομικής άδειας για να γίνει η ανάπτυξη χωρίς το ξενοδοχείο και στη θέση του να ανεγερθεί οικοδομή για αποθήκευση, συναρμολόγηση, έκθεση και διάθεση επίπλων και άλλων συναφών προϊόντων, τύπου ΙΚΕΑ»,σημειώνει.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι η αίτηση για το ΙΚΕΑ συνοδευόταν από τρεις μελέτες, δηλαδή την περιβαλλοντική, την κυκλοφοριακή και των εμπορικών επιπτώσεων, ενώ παρουσιάστηκε και μελέτη από ειδήμονες για τη μη βιωσιμότητα του ξενοδοχείου. «Όταν διαπιστώθηκε από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα ότι η νέα χρήση ενέπιπτε πλήρως στις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών (Ανδρέας Χρίστου) ενέκρινε την τροποποίηση της χρήση το 2005», αναφέρει.

Όπως συμπληρώνει ο Όμιλος Σιακόλα με βάση την τελευταία χρήση η νέα ανάπτυξη (ΙΚΕΑ) θα εκτεινόταν σε χώρο κατά περίπου 30% λιγότερο απ’ αυτόν του ξενοδοχείου. «Παράλληλα, μειώθηκαν οι χώροι του Mall κατά περίπου 20%, με αποτέλεσμα να περιοριστεί αισθητά ο χώρος για εργασίες λιανικού εμπορίου. Καταβλήθηκε ποσό γύρω στις £100.000 (πριν από την έκδοση της άδειας οικοδομής), που αντιπροσωπεύει τη διαφορά από τη δαπάνη για επέκταση του κυκλικού κόμβου Στεφανίδη. Κατατέθηκε επίσης ποσό £110.000 στο Δήμο Στροβόλου για τις κατασκευαστικές εργασίες και ασφαλτόστρωση του τμήματος της οδού Κάμπου που απαλλοτριώθηκε. Αν χρειαστούν στο μέλλον βελτιωτικά έργα στο συγκεκριμένο σημείο, όπως τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών ή κατασκευή μεγαλύτερου κόμβου, η Εταιρεία δεσμεύτηκε να αναλάβει τη δαπάνη για τα έργα αυτά», υπογραμμίζει.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, ο Όμιλος αφήνει αιχμές κατά του ΕΤΕΚ και της Επιτρόπου Διοικήσεως. «Το ΕΤΕΚ και η Επίτροπος Διοικήσεως παρουσίασαν τα γεγονότα κατά τρόπο που υποδηλώνει ότι το έργο έγινε με ευνοϊκή μεταχείριση και ότι περίπου η όλη ανάπτυξη είναι παράνομη. Είναι και οι δύο χρήσιμοι θεσμοί, σεβόμαστε τις απόψεις τους, δεν είναι, όμως, με κανένα τρόπο ο υπέρτατος νόμος, η δε γνωστή Έκθεση δεν είναι υπεράνω κρίσης. Εκφράζει την άποψη των δύο αυτών φορέων, την οποία θεωρούν λανθασμένη το Τμήμα Πολεοδομίας και ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, οι οποίοι έχουν δώσει απαντήσεις, υπογραμμίζοντας ότι όλα έγιναν νομότυπα, με βάση όλα τα δεδομένα που είχαν ενώπιόν τους και τις πρόνοιες των νόμων. Με αυτό συμφωνούν επιφανείς Νομικοί μας Σύμβουλοι και Τεχνικοί Εμπειρογνώμονες», τονίζει.

Ο Όμιλος αφήνει σκιές και για κάποια δημοσιογραφικά άρθρα, τα οποία όπως αναφέρει έχουν ήδη υπερβεί τα όρια, περιλαμβάνοντας σαφείς λίβελους. «Η Εταιρεία έχει αποταθεί στους Νομικούς της Συμβούλους για να κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για προστασία της καλής της φήμης και των δικαιωμάτων της.

Παράλληλα, αμφισβητεί το ότι υπάρχει κυκλοφοριακό χάος με τον τρόπο που παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ. «Η πιο συνηθισμένη και δημοφιλής έκφραση των ημερών είναι ότι στην περιοχή του νοσοκομείου επικρατεί κυκλοφοριακό χάος. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Κατά το άνοιγμα του ΙΚΕΑ και την 1η Οκτωβρίου, λόγω του κλεισίματος δρόμων για την παρέλαση και της αργίας, παρατηρήθηκε ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση. Οι σκηνές που προβλήθηκαν από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων δημιούργησαν μια εικόνα χάους. Ας έλθουν οι δημοσιογράφοι και τα κανάλια με τις κάμερες και ας καταγράψουν την πραγματική εικόνα σ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και όλες τις μέρες της εβδομάδας», καταλήγει.

Του Σωκράτη Ιωακείμ