You are here

Στο παρά πέντε σχέδιο διάσωσης ΚΑ

08/01/2015 06:47
Στο παρά πέντε το ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών απέστειλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποιημένο σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, το οποίο ενέκρινε και η κυβέρνηση, ως ο μεγάλος μέτοχος.

Η διοίκηση του κρατικού αερομεταφορέα δεσμεύεται να πράξει όσα δεν έγιναν τον τελευταίο χρόνο, σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης που είχαν δεσμευτεί οι Κυπριακές Αερογραμμές να εφαρμόσουν.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση απέστειλε προς την ΕΕ και το υπόμνημα της συντεχνίας των πιλότων που στάλθηκε προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο οποίο καταγράφονται εισηγήσεις και προτάσεις που αν υλοποιηθούν, κατά τους πιλότους, θα καταστήσουν τις ΚΑ βιώσιμες.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι χθες ολοκληρώθηκε από το ΔΣ των ΚΑ το τελικό κείμενο του σχεδίου διάσωσης της εταιρείας το οποίο τέθηκε υπόψη της κυβέρνησης.

Το σχέδιο στάλθηκε αυθημερόν προς την ΕΕ, καθώς εκπνέει η προθεσμία για την ετοιμασία και κατάθεση νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης των ΚΑ, πριν τη δημοσιοποίηση της απόφασης της επιτροπής για τις ενισχύσεις €100 εκ. που έλαβε ο κρατικός αερομεταφορέας τα τελευταία χρόνια.

Το επικαιροποιημένο σχέδιο επιβίωσης της εταιρείας προβλέπει κατά βάση εξοικονομήσεις περίπου 10% σε σχέση με τις εισφορές του εργοδότη στο ταμείο προνοίας και μείωση διάφορων απολαβών προς το προσωπικό.

Επίσης προβλέπει την αποξένωση υπηρεσιών της εταιρείας οι οποίες σήμερα είναι ζημιογόνες. Καταγράφεται δέσμευση για επιπλέον πλεονασμούς.

Στο πλαίσιο περαιτέρω εξοικονομήσεων για την εταιρεία θα ζητηθεί μείωση των τελών των δύο αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου καθώς και επαναδιαπραγμάτευση των τελών ενοικίασης των αεροσκαφών.

Οι πλείστες συντεχνίες που είναι οργανωμένες στις ΚΑ αποδέχτηκαν περαιτέρω μείωση των αποδοχών των μελών τους περιλαμβανομένου και του ταμείου προνοίας.

Η συντεχνία των πιλότων δεν έχει αποδεχτεί περαιτέρω μειώσεις μισθών ή άλλων οικονομικών απολαβών.

Ο υπουργός οικονομικών, επέκρινε με αυστηρό ύφος τη στάση των πιλότων σε ότι αφορά την άρνηση τους να μην αποδέχονται μειώσεις μισθών.

Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι οι πιλότοι με νομικές αγωγές ζητούν να πάρουν πίσω και τις μειώσεις που τους είχαν επιβληθεί παλαιότερα στο πλαίσιο προηγούμενων σχεδίων αναδιαρθρώσεων.

Ο υπουργός οικονομικών είπε ότι η άρνηση των πιλότων για μειώσεις μισθών αποτελεί ακόμη μία επιπρόσθετη αδυναμία στο να απευθυνθεί η κυπριακή κυβέρνηση προς την ΕΕ, πέραν της πρακτικής που εφάρμοζε η προηγουμένη κυβέρνηση να μην την ενημερώνει για τις κρατικές χορηγίες.