You are here

Τηλε-πόλεμος κηρύχθηκε στην ΑΤΗΚ

27/01/2004 16:59

· Αιχμές Χάσικου για χρεώσεις

· Χαμηλότερα τέλη υπόσχεται η ιδιωτική εταιρεία


Διπλή επίθεση κατά της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας «Telepassport».

Πρώτον, επέκρινε την ΑΤΗΚ γιατί «δεν έχει δώσει ακόμη την κοστοστρέφειά της» στο Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών (Βάσο Πύργο) προκειμένου να καθοριστούν οι ρυθμίσεις των τιμών. Όπως ανέφερε ο κ. Χάσικος, «εφ' όσον δεν γνωρίζουμε την κοστοστρέφεια της ΑΤΗΚ, εκείνος που στο τέλος πληρώνει περισσότερα είναι ο Κύπριος καταναλωτής». Επεσήμανε ότι κατά την τετραετία 1998-2001, η Αρχή αντί να παρουσιάσει κέρδη ύψους £117,2 εκ. παρουσίασε υπερκέρδη £218,2 εκ., δηλαδή £111 εκ. περισσότερα.

Σε δεύτερο επίπεδο, ο κ. Χάσικος υποστήριξε ότι η εταιρεία του θα παρέχει τέλη τηλεπικοινωνίας χαμηλότερα από εκείνα της ΑΤΗΚ κατά 15%. Υποστήριξε πάντως ότι τα τέλη θα μπορούσε να ήταν ακόμα πιο χαμηλά, εφόσον ο ημικρατικός οργανισμός έδιδε την κοστοστρέφειά του στο Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών. Εάν είχε αυτά τα δεδομένα ο Ρυθμιστής, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Telepasport, τότε η ΑΤΗΚ θα μπορούσε «να πωλεί όχι μόνο υπό μορφή λιανικών τιμών πιο χαμηλά, αλλά και υπό μορφή χονδρικών τιμών πιο χαμηλά σε εμάς τους ιδιώτες τους εναλλακτικούς για να μπορούμε και εμείς με τη σειρά μας να δίνουμε στον καταναλωτή όχι 15% πιο φθηνά αλλά και 25% πιο φθηνά από αυτά που χρεώνει η ΑΤΗΚ».

Αιχμές για «κλεψιά»

Ακόμη, ο κ. Χάσικος σχολιάζοντας την κίνηση της Αρχής να προβεί σε νέες μειώσεις στη διεθνή τηλεφωνία (οι οποίες αναστάληκαν μετά την παρέμβαση του κ. Πύργου) είπε: «Είτε θα πρέπει η ΑΤΗΚ να μας πείσει ότι όλες αυτές οι μειώσεις του 100%, του 200%, του 300% ή ακόμα του 500% οφείλονται στο ότι εφευρίσκει η ίδια πιο φθηνούς τρόπους, είτε θα πρέπει, κατά τρόπο απερίφραστο, να πει ότι εδώ και τόσα χρόνια κατάκλεβε τον Κύπριο καταναλωτή».

Σε δηλώσεις του, ο Ευάγγελος Σαβουρής, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Telepassport Ελλάς, η οποία κατέχει μέρος του κεφαλαίου της Telepassport Κύπρου, είπε πως αξίζει «νόμπελ οικονομίας» στην ΑΤΗΚ, η οποία κατέφερε να έχει καθαρά κέρδη ύψους 178%. «Νομίζω», είπε, «ότι δεν υπάρχει άλλη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία που να έχει καταγράψει περισσότερο από 40% κέρδη ετήσια ακόμη και την εποχή που ήταν μονοπώλιο».

Γ.Α.