You are here

ΥΠΣΥΓΚ: Στη Ζήνων το λιμάνι Λάρνακας (1)

18/07/2008 14:35
Την κοινοπραξία Ζήνων, στην οποία συμμετέχουν οι δημόσιες εταιρείες Louis, η Πετρολίνα, Λαρνακείς, ολλανδοί και αμερικάνοι επιχειρηματίες, επέλεξε το Υπουργείο Συγκοινωνιών ως προτιμητέο προσφοροδότη για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας με τη μέθοδο Design, Build, Finance, Operate.

Για το έργο υποβλήθηκαν προσφορές στις 31 Ιουλίου 2007 από άλλες δύο κοινοπραξίες, της Vouros Investments και της DJ Karapatakis & Sons Consortium.

Την πρώτη αποτελούν οι A Vouros Investments Ltd, Singapore Cruise Center Pte Ltd, DP Architects Pte Ltd, Ioannou & Paraskevaides Ltd, J&P - AVAX S.A, Ioannou & Paraskevaides (Overseas) Limited, Ariadne Australia Limited, Cybarco Plc.

Τη δεύτερη οι DJ Karapatakis & Sons Ltd, Camper & Nicholsons Marinas Limited, Wimberly Allison Tong & Goo Inc, ERA, Spanopoulos Group of Companies, Parsons International Limited, Odell International, LLC, G.A.P. Vassilopoulos Public Limited, SFS Group Public Company Limited, A. Panayides Contracting Public Limited, Sigan Management Ltd, Viset Malta Plc.

Στη Ζήνων συμμετέχουν οι εξής εταιρείες:

Η γαλλική εταιρεία η οποία είναι μέρος της κοινοπραξίας Hermes για τα αεροδρόμια Bouyques Batiment International (17,5%), η Iacovou Brothers (17,5%), η Amsterdam Logistics Group B.V. και Lievense Consulting Engineers (λιμάνι του Άμστερνταμ, 2%), η Louis Public Company Ltd (22%), η Costa Cruises (ιταλική θυγατρική εταιρεία της Αμερικανικής Carvinal Cruises, 10%), η Marinaman Ltd (8,5%), η Petrolina (Holdings) Public Ltd (17,5%) και η Εταιρεία Γενικών Κατασκευών (5%).

Μετά την παρέλευση των χρονικών προθεσμιών που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία για τυχόν ενστάσεις άλλων προσφοροδοτών επί της απόφασης του Συμβουλίου Προσφορών, θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προτιμητέου Προσφοροδότη και της Διαχειριστικής Επιτροπής που έχει οριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 18 Ιουνίου 2008, με σκοπό την οριστικοποίηση της συμφωνίας (commercial and financial close) το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπ. Συγκοινωνιών, η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας είναι ίσως το σημαντικότερο έργο υποδομής της πόλης της Λάρνακας, μετά από τον αερολιμένα και φιλοδοξεί να αναβαθμίσει την πόλη του Ζήνωνα ως ένα ξεχωριστό τουριστικό προορισμό. Πιο συγκεκριμένα, με τη συμπλήρωση του έργου το λιμάνι θα καταστεί κύριο επιβατηγό λιμάνι της Κύπρου και θα μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα κρουαζιερόπλοια, ενώ η μαρίνα θα αναπτυχθεί με τρόπο ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει γύρω στα 800 σκάφη, παρέχοντας παράλληλα τις καλύτερες δυνατές διευκολύνσεις. Επιπλέον, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι αναπτύξεις στο χερσαίο χώρο να δένουν με τον υπόλοιπο πολεοδομικό ιστό της πόλης όσο το δυνατό πιο αρμονικά. Το παραλιακό μέτωπο των φοινικούδων θα συνεχίσει μπροστά από τη μαρίνα και το λιμάνι, αναβαθμίζοντας έτσι τον υφιστάμενο πεζόδρομο και καθιστώντας τον ένα γραμμικό κέντρο κοινωνικής ζωής.

Της Ηρώς Ευθυμίου